Beköszöntött a naptári tavasz, és a hideg napok után végre előbújt a nap, ami nemcsak a mi energiaraktárainkat tölti fel, hanem a városokét is. A kellemes idő csalhatatlan jele, hogy újra benépesednek az utcák, a kávézók megnyitják teraszaikat, és a kulturális élet is felpezsdül. Mutatjuk, hol tudod a lehető legjobban kiélvezni a hosszú hétvégét!

Mártózz meg az élményekben!

Magyarország tele van romantikus településekkel, amelyek békésen élik mindennapjaikat, és épp ez a nyugodt harmónia teszi őket barátságossá. Szép fekvése és kellemes hangulata miatt Sárvár abszolút ideális célpont egy hosszú hétvége erejéig. A nyugat-dunántúli kisváros elsősorban gyógyhatású termálvizéről ismert, de a fürdőn kívül még bőven akad látnivaló. A középkorban épült Nádasdy-vár izgalmas időutazásra invitál, a benne működő múzeumban pedig közelebbről is megismerkedhetsz a híres nemesi család történelmével.

A Nádasdy-várForrás: MTI/Nyikos Péter

Ha egy igazán romantikus programra vágysz, látogass el a vár szomszédságában lévő Arborétumba, ahol évszázados fák között sétálgathatsz. Ha itt jársz, feltétlenül nézd meg a különleges hang- és fényjátékkal megépített szökőkutat, az ebédet pedig költsd el egy hangulatos étteremben, ahol kipróbálhatod a helyi gasztronómiai ínyencségeket, mint például a tócsnit és a dödöllét. Mi lehetne kellemesebb érzés annál, mint relaxálni a városnézés után a medencében? A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő a pihenés és az élmények kavalkádja, ahol színültig töltődhetsz energiával. 

A Sárvári Gyógy- és WellnessfürdőForrás: sarvarfurdo.hu
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Családi kiruccanást tervezel, és ehhez keresed a tökéletes helyszínt? A városközpontban található szálloda kitűnő szolgáltatásainak, kényelmes szobáinak és pazar ételkínálatának köszönhetően igazi felüdülést nyújt. Nézz körbe itt!

Egy ékszerdoboz a Dél-Alföldön

Egy tavaszi kiruccanás kapcsán talán nem is gondolnál Mórahalomra, pedig remek szabadidős lehetőségeket tartogat. Csongrád megye egyik legfiatalabb települése ideális hely arra, hogy összekapcsold a pihenőnapokat egy kis kultúrával. Ha barangolsz az utcasorok között, érezni fogod azt a csendes, vidéki atmoszférát, amitől annyira varázslatos ez a homokháti kisváros.

A Szent László-templomForrás: Wikipédia

A virágos főtér, a változatos programokat kínáló Aranyszöm Rendezvényház és a szabadtéri makett múzeum egytől egyig szép látnivalók, ám a Szent László parkban lévő Millenniumi kúthoz is érdemes elsétálni. Városnézés közben jól tud esni egy kis sütizés, a  Homokháti Emlékház melletti Rétesházban te sem tudsz majd ellenállni az édes kísértésnek. Semmiképpen se hagyd ki a Babagyűjteményt, ahol igazán egyedi darabokat csodálhatsz meg, és a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum is különleges kalandot ígér. Egy mórahalmi látogatás nem lenne teljes anélkül, hogy ne keresnéd fel a Szent Erzsébet Gyógyfürdőt, ami az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre ismertebb mind itthon, mind külföldön.

A Szent Erzsébet Gyógyfürdő egyik csúszdájaForrás:
A Life.hu extra tippje
Frissítő masszázs, jakuzzi, szauna, élő zenés vacsora. Ugye milyen kényeztetően hangzik? Töltsd a hosszú hétvégét a fürdőváros exkluzív szállodájában, ahol kipihenheted magad, és megszabadulhatsz a mindennapi stressztől.

Nosztalgikus kirándulás Matyóföld szívében

Mezőkövesd valójában mindig megér egy utazást, de tavasszal, amikor az egész város virágba borul, különösen érdemes felkeresni. Budapesttől mindössze 1 órányira van, mégis egy teljesen más világba csöppensz. A Bükk lábánál fekvő települést méltán tette híressé a matyó népművészet és a kénes gyógyvíz, utánozhatatlan hangulatát pedig a múlt és a jelen harmóniájának köszönheti.

Matyó népviseletbe öltözött fiatal férfi MezőkövesdenForrás: MTI/Komka Péter

A legjobb, ha a napot a Hadas városrészben indítod, ami girbe-gurba utcáival és nádfedeles parasztházaival megidézi az egykori mezővárosi életformát. A kötelező látnivalók listájáról nem hiányozhat a Kisjankó Bori Emlékház, ami a kivételes tehetségű népművésznek állít emléket, felfrissülést hozhat és a Matyó Múzeum, ahol közelebbről is megismerkedhetsz a gyönyörű hímzőkultúra történetével. A felfedezőtúra során benézhetsz a Városi Galériába, itt Takács István festőművész alkotásait veheted szemügyre, de a Mezőgazdasági Gépmúzeum is tartogat meglepetéseket. A programok zárásaként felfrissülést hozhat a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, a mellette lévő négycsillagos szálloda pedig garanciát jelent az önfeledt kikapcsolódásra. 

Gyönyörű mezőkövesdi hímzésForrás: