Bizony, 75 és 100 között is van élet, ráadásul nem is akármilyen. Ha a jó egészség megadatik, ebben a korban is lehet szárnyalni, kibontakozni, stílusosnak lenni, és ünnepelni az életet. Íme, 6 nő, akik éppen így tesznek!

Carmen Dell'Orefice – modell, 84

Diétázni vagy megőrizni az alakot egyáltalán nem olyan bonyolult. Önfegyelem kell hozzá, és elfogadni azt, amit a természettől kaptunk

Carmen Dell'OreficeForrás: AFP.

Lassan hetven éve, hogy a modellszakma felfedezte a félig magyar, félig olasz származású Carmen Dell'Oreficét, aki ma is elragadóan fest. 13 éves korában egy fotográfus felesége szúrta ki a buszon utazó kislányt, aki nem sokkal később a 20. század legmeghatározóbb művészeinek állt modellt, többek között Salvador Dalínak is. Carmen 26 évesen visszavonult a modellkedéstől, majd 41 évesen egy fotós hatására tért vissza a szakmába. A 82 éves modell ma is csodálatosan fest. Elmondása szerint magas, vékony alakját a genetikának köszönheti, de ő maga is sokat tesz azért, hogy megőrizze.

Daphne Selfe – modell, 87

A kertészkedés, a séta és a jóga tölt fel, ezeket csinálom a legszívesebben.

Daphne SelfeForrás: Facebook/Daphne Selfe

A jelenleg is aktív Daphne az 1950-es években kezdett modellkedni, hetvenéves kora után pedig olyan cégekkel dolgozott, mint a Dolce&Gabbana, a Nivea, az Olay, és szerepelt a Vogue-ban is. Daphne azt vallja, hogy minden arcon végzett beavatkozás csupán pénzkidobás, így ő nem is feküdt soha kés alá. Saját bevallása szerint kiváló géneket örökölt az édesanyjától, aki 95 évig élt, és soha semmilyen krémet nem használt az arcára, mégis egész életében gyönyörű volt.

Joy Venturini Bianchi – humanitárius segítő, 75

Stílusunk a belső énünk kivetülése

Joy Venturini BianchiForrás: AFP

 – állítja Joy Venturini Bianchi, a Helpers House of Couture tulajdonosa. A 75 éves asszony egész életét az értelmi és testi fogyatékos felnőttek és gyerekek segítésének szentelte: egész életében olyan szervezeteknél dolgozott, ahol ezeket az embereket ápolhatta. Már az 1950-es években csatlakozott egy szervezethez, és főiskolai évei alatt végig önkénteskedett. Később egy bentlakásos intézet vezetője lett, de mivel 2002-ben bezárásra kényszerültek, 2008-ban megalapította a Helper House-t, ami a két nagy szenvedélyét ötvözi: az emberek segítését és a divatot. A San Fransiscó-i üzletben vintage tervezői darabokat árul, a bevétel nagy része pedig jótékony célokra megy. A webshop minden terméke alatt megtalálható a szöveg: "Your purchase benefits those who are developmentally disabled." (Megvásárlásával azokat támogatod, akik visszamaradtak a fejlődésben.) 

Ilona Royce Smithkin – festőművész, 93

Nem gondolok a koromra, csak arra, hogy holnap milyen teendők várnak. Persze az egészségemre nagyon is odafigyelek, a testemnek és a lelkemnek is igyekszem megadni azt, amire szüksége van.  

Ilona Royce SmithkinForrás: AFP

Az elragadó személyisége és életöröme nyer meg mindenkit, aki csak találkozik a lengyel származású festőművésszel, Ilona Royce Smithkinnel. A művész a 30-as években kezdett festészetet tanítani Amerikában, majd egyre nagyobb hírnévre tett szert. Később saját televíziós sorozata is lett, és portréi az egész államokban híressé váltak, például a Tennessee Williamsről és a Kennedy gyerekekről készített képek. Évente egyszer egyébként egy híres kabaréban is fellép, ahol Marlene Dietrich és Piaf dalait adja elő, ezeken túl pedig naplementeszínű hajáról és szempilláiról híres.

Jacquie Tajah Murdock – táncművész, 85

Nem az érdekel, hogy olcsó vagy drága egy-egy ruhadarab, az érdekel, hogy illik-e a személyiségemhez

Jacquie Tajah MurdockForrás: Lanvin, Ari Seth Cohen

– vallja a 85 éves Jacquie, aki a kezdetektől tanulni szeretett volna, de afroamerikaiként erre sokáig nem volt lehetősége. Végül táncosként indult el karrierje: a híres harlemi Apolló Színházban lépett fel. Idővel az egyetemet is sikerült elvégeznie, mesterfokozatot a New York-i egyetemen szerzett. 2012-ben, vagyis 83 évesen kapott megtisztelő felkérést a Lavintől, amire természetesen igent mondott, így nemsokára már egy divatkampányban szerepelt. Jacquie szerint sokan ámuldozva néznek rá, de szerinte nincs semmi csodálnivaló az életében. „Ez olyan egyszerű. Mindenért meg kell dolgozni, mert semmi sem hullik csak úgy az ölünkbe” – meséli legfontosabb élettapasztalatát. 

Iris Apfel – belsőépítész, 94

Lehetsz bármennyire is jól felöltözve, ha nem érzed jól magad a bőrödben, soha nem fogsz jól kinézni.

Iris ApfelForrás: AFP

A 94 éves asszony manapság különc stílusával kerül elő a social mediában, azt azonban már kevesebben tudják, hogy korábban ő volt az, aki lakberendezőként a Fehér Ház enteriőrjéért felelt. Az egyetem elvégzése után belsőépítészként és lakberendezőként kezdett dolgozni. Hamar felfigyeltek egyedi stílusára így a New York-i elit legkedveltebb lakberendezőjévé és stylistjává vált. Hogy mennyire tisztelték és szerették őt, azt jól mutatja, hogy ő lett a Fehér Ház lakberendezője: Truman, Eisenhower, Nixon, Kennedy, Johnson, Carter, Reagan és Clinton is az Iris által megálmodott szobákban éltek. A designkultusz kiemelkedő személyisége ő, aki még mindig aktívan részt vesz a legnagyobb divateseményeken.

"A szépség csak jön és megy" – Hollywoodi sztárok, akik másként gondolkodnak az öregedésről

A 21. században, amikor a 40 az új 30, és az 50 az új 40, minden arról szól, hogyan őrizhetjük meg a fiatalságunkat. Az állandó figyelem középpontjában álló hírességek még inkább úgy érzik, hogy 50 felett is 20-nak kell kinézniük, ami általában tragikusan szétplasztikázott külsőhöz vezet. Szerencsére Hollywoodban is akad néhány kivétel, aki máshogy gondolkodik erről. Íme, a méltóságteljes öregedés hívei!