Európa-bajnok és Világkupa-győztes karatésból lett a fitnesz megszállottja Magosi Zsombor. Saját bevallása szerint azért váltott, mert kíváncsi volt rá, hogy 30 felett mit tud még kihozni a testéből. Kiderült: nagyon is sokat!

Zsombor már egészen kicsi kora óta sportol, már általános iskolában jeleskedett a sportversenyeken. A küzdősportok vonzották a legjobban, kezdetben dzsúdózott, 15 éves korától pedig versenyszerűen kjokusin karatézott. A 35 éves sportoló szép eredményeket ért el a karatéban, első helyezett lett a 2006-os sydney-i világkupán, és szintén aranyérmes a 2009-ben Olaszországban megrendezett Európa-bajnokságon. Tízéves válogatottsága alatt hat magyar bajnoki címet is sikerült begyűjtenie.

Forrás: BioTech USA


30 éves koromban váltottam, igazából logikusan következett a karatéból a fitnesz. A kjokusin karate az „erő karatéja”, így rengeteg erő- és állóképességi gyakorlatot végeztünk, illetve súlyzós edzéseink is voltak. Szerettem volna kipróbálni, hogy harmincasként mit tudok még kihozni a testemből, így jött a testépítés.A sportágon belül először a saját súlyos gyakorlatokra épülő Athletic Fitness kategóriában próbálta ki magát, mivel a saját súlya menedzselésében: tolódzkodásban, húzódzkodásban mindig is jó volt. Később viszont átváltott a manapság leginkább népszerű Men's Physique férfi fitneszmodell kategóriára.

Versenyeredmények
2013 IFBB Balaton Sound Open, 1. helyezett Athletic Fitness és Men's Physique kategóriákban
2014 tavasz Fitbalance Európa-kupa, 3. helyezett
2014 nyár BioTechUSA Beach Body, 1. helyezett Athletic Fitness és Men's Physique kategóriákban
2014 ősz Arnold Classic Europe, 3. helyezett Men's Physique kategória
2015 BioTechUSA Get More Challenge, 1. helyezett

Zsombor jelenleg egy biztonsági cégnél dolgozik biztonságtechnikai oktatóként, így a mozgás a munkája szerves része, az edzéseket munkaidőben is meg tudja oldani. Jelenleg heti tíz alkalommal edz, ami négy kardioedzést és hat erőfejlesztő edzést foglal magában. A kardiofutás, emelkedős séta vagy taposás gépen, az erőfejlesztő edzések pedig 3 súlyzós edzésből: 1 mell-kar, egy váll-hát és egy lábedzés, illetve három saját testsúlyos edzésből állnak, amit vagy teremben vagy jó idő esetén a szabadban, pl. egy street workout pályán végez.

Zsombor (bal oldal) harmadik helyezett egy versenyenForrás: Facebook/Magosi Zsombor

Én nagy híve vagyok a saját testsúlyos gyakorlatoknak, ugyanis ezek segítségével lehet legkönnyebben kialakítani egy harmonikus testképet, mint amilyen a tornászok izomzata: számomra ez jelenti az etalont.A kiképzések vagy a személyi edzések során is gyakran alkalmazom ezeket a gyakorlatokat, férfiaknál húzódzkodást, tolódzkodást – az egyéni erőszinttől függően –, hölgyeknél pedig ezek könnyített verzióit, például húzódzkodás alacsony nyújtón vagy gumikötéllel, vagy a jól ismert fekvőtámaszt, felülést és guggolást.

A  versenyzéssel eltöltött évek alatt Zsombor sok tapasztalatot szerzett az étkezés terén: ma már pontosan tudja, milyen élelmiszereket emészt könnyebben vagy nehezebben, ez utóbbiakat pedig igyekszik tudatosan kerülni. Elhagyta a cukrot, a fehér lisztet és a gluténtartalmú ételeket, illetve növényi tejből készült tejtermékeket fogyaszt. Délelőtt 1-1,5 kg gyümölcsöt eszem, ebben mindig van banán, alma és idénygyümölcsök. Az ebédem csirke vagy hal basmati rizzsel, de gyakran választom köretként az édesburgonyát is. Az uzsonnám nyers zöldség, a vacsora pedig párolt zöldség hallal vagy tojásrántotta fehérjéből. A főzésben szerencsére maximálisan partner a feleségem, ő is tisztán étkezik, nála az egészségmegőrzés a cél. Ezt a tiszta étkezést minőségi táplálékkiegészítőkkel tökéletesíti. Rendszeresen fogyaszt fehérjét a kemény munkával felépített izomtömeg megtartására, illetve glutamint, aminosavat, kreatint, vitaminokat és zsírégetőket. Meglepő, de még egy edzett, a sportnak élő férfinak is van olyan testrésze, amivel elégedetlen:

A fitneszszakmában mindenkinek megvan a maga rögeszméje, melyik testrésze az, amivel nem él békében, ami szerinte fejlesztésre szorul. Én a vállaimmal és a bicepszemmel nem vagyok elégedett – ezek a genetikámból adódóan le vannak maradva a többi testrészemhez képest – így ezekre minden héten végzek extra gyakorlatokat.

Forrás: BioTech USA

A sportolókat is gyakran fenyegető hullámvölgy Zsombor számára nem jelent problémát: edzés terén nincsenek mélypontjai, mindig van kedve mozogni, hiszen utána nagyságrendekkel jobban érzi magát, a rendszeres mozgástól sokkal kiegyensúlyozottabb, jobb a közérzete, és jobban is alszik tőle. Zsombor egyébként mostanában nem készül versenyre, kizárólag a családjára koncentrál:

A napokban született meg a kisfiam, Zétény, így most maximálisan a család van a fókuszban. Kicsit később szeretnék majd megint versenyezni, ahogy fitneszberkekben mondják, szeretném még érezni a barnító illatát.