Tavasztól őszig a kert a családi élet legfontosabb színhelye

tavasz növények virágok otthon kertészkedés kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kertészkedés sosem ment ki a divatból, de az utóbbi években újabb lendületet kapott. A városi balkonokat meghódították a fűszernövények, az eprek, paradicsomok, és szeretjük egész évben pompás virágokkal körbevenni magunkat. 

Annak ellenére, hogy a kertek nyáron átveszik a nappali szerepét, a fenntartásukra és a megújításukra az átlag kerttulajdonos egy évben viszonylag keveset tud áldozni, derül ki a most hétvégén megrendezendő Gardenexpo felkérésére készített 3000, fős kutatásból.

Forrás: Konsilo Kft.

Úgy tűnik, hogy a kertünk családi életünk fontos színhelye: itt tartjuk a születésnapokat, névnapokat, házassági évfordulókat és esküvőket. A többség egyetért azzal, hogy ünnepelni igazán kellemesen a kertben lehet. A kertet a hétköznapokban is rendszeresen használjuk: legtöbbünk napi 2 órát tölt a szabadban, de 15 százalék öt órát vagy annál is többet. Nyáron a többség úgy érzi, hogy a kert egyenesen átveszi a nappali szerepét, ahogy a terasz is a társasági élet fontos helyszíne. A kertibútor-trendek is lekövetik ezt az igényt és változást, hiszen a legfontosabb szempont napjainkban már az, hogy egy kültéri bútor is hasonlóan kényelmes és otthonos legyen, mint nappali garnitúránk.

Forrás: Konsilo Kft.

Ahhoz képest, hogy mennyi időt töltünk a kertben, esti világítása csak minden ötödik kertnek van. Majdnem ugyanilyen gyakori a saját csúszda, mászóka vagy homokozó, és nagyjából minden tizedik kertben van kerti zuhany, tó vagy medence. A válaszadók egy százaléka számolt be arról, hogy komplett sportpályát tart fenn, és ugyanennyien vannak, akik beruháztak egy otthoni jakuzzira.

Forrás: Konsilo Kft.

A válaszadók háromnegyede tervezi kertje felújítását, és minden negyedik tervezi új kert kialakítását, de nagy beruházásokra nem igazán költenek. A magyar kerttulajdonosok harmada évente legfeljebb százezer forintot tud áldozni a kertjére, és negyedük merészkedik el 200 ezer forintig. Egy százalékuk viszont megteheti, hogy egymillió forint feletti összegből gazdálkodjon, amibe már beleférnek a dizájnbútorok, a medence vagy a jakuzzi. Kertészt 5 százalék foglalkoztat, és az idős kerttulajdonosok egy százalékának segít az unokája a kerti munkákban.

Forrás: Konsilo Kft.

A kert csodálatosan sokoldalú lehet, és ezt a magyar kerttulajdonosok alaposan ki is használják. Meglepően sokan dolgoznak a kertjükben azért, hogy aztán saját termesztésű zöldségeket tehessenek a család asztalára, a válaszadók 42 százaléka tart fenn veteményest.

Forrás: Thinkstock

A kertészkedés mellett a kert a kikapcsolódás és a társasági élet helyszíne is, és a bográcsozás országában továbbra is rettentő népszerű a szabadtéri sütés-főzés. A kerttulajdonosok 36 százaléka rendelkezik tűzrakóhellyel, és 28 százalék szerelkezett fel kerti grillel. Bár a nyári konyhák egyre divatosabbak, és roppant kényelmessé teszik a szabadtéri vendéglátást, komolyabb anyagi áldozatot igényelnek, így egyelőre 9 százalék mondhatja el magáról, hogy van ilyesmije.

Forrás: Konsilo Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.