A siker alapja a motiváció. A motiváció azt jelenti, hogy mindig a szemed előtt lebeg a cél. Tudod, hogy miért kezdtél bele a fogyásba, a diétába, a testmozgásba, és tudod, hogy mi a végső célod mindezzel. Motiváció nélkül nincs győzelem!

Az apró lépések vezetnek a célig

Sokkal könnyebb motiváltnak maradni, ha a végső célkitűzés mellett kisebb célokat is meghatározol. Mivel a fogyásban és az életmódváltásban is csak lépésről lépésre lehet haladni, ez a taktika kifizetődő lesz, hiszen azt érezheted, hogy napról napra, hétről hétre eléred a céljaidat.

Forrás: Thinkstock

Egy visszalépés még nem azonos a kudarccal

Ha elkötelezted magad az egészséges étkezés felé, és egyszer-egyszer mégis elcsábulsz, ne aggódj. A legjobb, ha minden héten betervezel egy-egy napot, amikor egy kis bűnözés belefér. Így egyáltalán nem fogod visszalépésnek érezni, sőt! A kutatások szerint így egész héten könnyebben tartod majd magadat a szigorú diétához.

Együtt könnyebb  

A motivációvesztésből legkönnyebben azok tudnak kihúzni, akik maguk is hasonló célkitűzésekkel élik a hétköznapjaikat, mint te. Keress olyan Instagram- és Facebook-oldalakat, ahol az egészséges életmód a téma. Csatlakozz a Life.hu kihívás éve Facebook-oldalához, ahol minden kérdésedet felteheted, és a saját bevált módszereidet is leírhatod. 

Forrás: Thinkstock

Jutalmazd a teljesítményedet

Ahogy az apró célok, úgy az apró jutalmazások is segítik a motivációt. Határozd el, hogy egyes állomásoknál megleped magad valamivel. Lehet ez egy apró ékszer vagy ruhadarab, vagy egy izgalmas program.

Alakítsd szokássá!

A kutatások szerint három hét alatt képes az ember szokássá alakítani egy tevékenységet. Vagyis a küzdés idővel megtérül: egyre könnyebben fog menni az egészséges étkezés és a testmozgás beillesztése a mindennapokba. 

A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!
Kihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek valójában egy elképesztően hosszú utat jelképeznek. Sokaknak ezt sajnos nem is sikerül végigjárni, pedig nem kisebb dolgok forognak kockán, mint a boldogság és a kiteljesedés. Olvasd el a Life.hu cikkét!