A világ legsikeresebb asszonyai: Eszenyi Enikő

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás -
színésznő rendező nők siker Eszenyi Enikő befolyás Forbes Vígszínház a világ legsikeresebb asszonyai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Vígszínház igazgatója - nem meglepő hát, hogy 2015 után idén is Eszenyi Enikő végzett az élen a legbefolyásosabb magyar nők listáján kultúra kategóriában.

Sorozatunkban olyan külföldi és magyar nők életpályáit mutatjuk be, akik elszántságuknak, kitartásuknak, tehetségüknek köszönhetően megbecsült szakmai sikereket értek el, és akiknek karitatív tevékenysége vagy akár életmódja nagy hatással, befolyással bír az emberek mindennapjaira. Törőcsik Mari, Heal Edina, Erős Antónia és Rubint Réka után most ismét hazai vizeken evezünk.

Eszenyi Enikő Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Eszenyi Enikő 1981 óta van a színészi pályán, az elmúlt évtizedek alatt pedig egy igazán egyedülálló karriert futott be: a színpadon és a filmvásznon egyaránt bizonyított, emellett rendezőként és színházigazgatóként is sikereket ér el.

Enikő a Szabolcs-Szatmár megyei Csengerben született, felsőfokú tanulmányait pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte. Főiskolai gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahova, miután 1983-ban színésznőként lediplomázott, le is szerződött.

Színészként temérdek fontos szerepet eljátszott már,

emlékezetes alakításai között szerepel például Szent Johanna (Shaw: Szent Johanna), Blanche (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Margaret (Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn) és Alison (Osborne: Dühöngő ifjúság) megformálása.

Rendezőként 1991-ben mutatkozott be, mikor is Büchner Leonce és Lénáját vitte színre a Budapesti Kamaraszínházban. A darab egyébként hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi Találkozón, a legjobb rendezésért járó elismerést is bezsebelte. De rendezéseivel nemcsak itthon aratott sikereket: a Cseh Nemzeti Színházban számos Shakespeare-darabot állított már színpadra : a Sok hűhó semmiért, a Tévedések vígjátéka és a Vízkereszt vagy amit akartok is az ő nevéhez fűződik. A Szlovák Nemzeti Színházban az Ahogy tetsziket és az Antonius és Kleopátrát rendezte, Prágában pedig Örkény István Tóték című drámáját.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A Vígszínház igazgatójának 2009. február 1-jén nevezték ki, pályája alatt eddig több mint 25 nagyjátékfilmben és legalább ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. Alakításaiért több szakmai- és közönségdíjjal is jutalmazták. De nemcsak szakmai elismerésekben bővelkedik, számos állami kitüntetést is magáénak tudhat:

a Jászai Mari-díj és az Érdemes Művész elismerés után 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2007-ben pedig a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. 2010-ben a Magyar Kultúra Nagykövetének választották. 2012 januárjában az Év Embere díjazottjai között volt, és elnyerte az Év Művésze 2011 díjat.

A Forbes magazin által összeállított legbefolyásosabb magyar nők listáján Enikő 2015-ben és 2016-ban is első helyen végzett a kultúra kategóriában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.