örökség Zaha Hadid tervező otthon építészet építész épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról a szomorú hírről a Life.hu is beszámolt: 65 éves korában szívroham következtében elhunyt Zaha Hadid, iraki származású sztárépítész. A következőkben munkáiról emlékezünk meg.

Zaha Hadid mindössze 65 éves volt, amikor a múlt héten egy szívroham következtében elhunyt a floridai Miamiban.

Hadid az építészet egyik legbefolyásosabb és legmeghatározóbb személyisége volt: tavaly első női építészként kapta meg a Brit Királyi Építészeti Intézet aranyérmét, 2004-ben pedig szintén ő volt az első nő, valamint az első muszlim, aki elnyerte a Pritzker-díjat, amit a legtöbben a Nobel-díj építészeti megfelelőjeként szoktak emlegetni.

Zaha Hadid Forrás: AFP/Leon Neal

Hadid 1950. október 1-jén született Bagdadban. Első diplomáját a bejrúti American Universityn szerezte matematikából, majd tanulmányait az Architectural Association School of Architecture falain belül folytatta Londonban. Az egyetem elvégzése után egykori professzorainak, Koolhaasnak és Zenghelisnak dolgozott a rotterdami Metropolitan Architecture irodában, és 1980-ban megnyitotta saját, londoni székhelyű műhelyét.

Az iraki-brit építész munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, neofuturisztikus stílusát: erősen ívelt vonalak, hosszúkás szerkezetek, töredezett geometrikus formák jellemzik az általa tervezett épületeket.

Munkáiban összekapcsolta az építészetet, geológiát és tájépítészetet, a legújabb technológiai megoldásokat ötvözte a természetes, organikus formákkal. Építészirodájának, a Zaha Hadid Architectsnek világszerte számos grandiózus épületet köszönhetünk, de az építészeti bravúrok mellett Hadid különleges, gyakran meghökkentő tárgyakat is tervezett: a bútorok, kiegészítők, lámpák mellett még cipőket, sőt jachtot is.

A következőkben a legemlékezetesebb munkáiból válogattunk.

Kuangcsoui Operaház – Kína

Az operaház Kuangcsou, vagy ahogy Európában elterjedt, Kanton város egyik dinamikusan fejlődő, teljesen új övezetben épült 2003 és 2010 között. A grandiózus fém-, beton- és üvegkomplexum a legmodernebb építészeti eszközökkel és technológiákkal készült.

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Aquatics Centre – Anglia

„A világ legelképesztőbb városi uszodája, nagyszerű örökség” – írta anno a Guardian a 2012-es londoni olimpiára tervezett rendkívüli létesítményről. Az óceán és a tengeri élőlények által inspirált dinamikus forma összesen 17 500 ember befogadására képes.

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Galaxy Soho – Kína

A Galaxy Soho egy szórakoztatóközpont, amely 330 000 négyzetméteres alapterületen fekszik, és 18 szint található benne. Az épületet 2012-ben adták át úgy, hogy már 2011-ben elkelt az összes benne lévő lakás és kereskedelmi egység.

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Unique Circle Yachts

A nagy hamburgi hajóépítő vállalat, a ThyssenKrupp csoporthoz tartozó Blohm + Voss megbízása volt az öt, egyedileg kialakított jacht megtervezése. A nem mindennapi úszó erődök megálmodásakor Hadidot a víz alatti ökoszisztémák folyékony dinamikája vezérelte.

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Forrás: zaha-hadid.com

Liquid Glacial Table

A teljesen átlátszó, „Folyékony jeges asztal” fantázianévre hallgató bútor a padló felé kavargó vízörvényeket formázza meg.

Forrás: zaha-hadid.com

Adidas Originals Superstar Supershell

Az amerikai zenésszel, Pharrell Williamsszel összefogva Zaha Hadid még a kultikus cipőmárkát is újraértelmezte.

Forrás: zaha-hadid.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.