A 14 éves Aminának iskolában lenne a helye. Ehelyett férjhez ment, és nyomorúságos körülmények között, fájdalmas és hosszú vajúdást követően világra hozta gyermekét. A csecsemő szülés közben életét vesztette.

Észak-Nigéria vidéki részein az az elvárás, hogy a nők otthon hozzák világra gyermeküket, azt a nőt pedig, aki vajúdás közben kiabál, gyengének tartják. Amikor az észak-nigériai Amina állapota a szülés közben válságos lett, beszállították a kórházba, de addigra már késő volt. Nem elég, hogy elveszítette gyermekét, az elhúzódó vajúdás következtében a szervezetében egy sipoly is keletkezett, emiatt pedig állandó vizelet- és székletfolyása van a hüvelyén keresztül.

Forrás: AFP
Forrás: Origo
Az afrikai anyák számára van, ami a halálnál is rosszabb

Afrika egyes részein még mindig óriási a különbség, hogy valaki városban vagy vidéken él-e. Addis Ababában és Etiópia többi nagyvárosában például sokaknak van wifihozzáférése, kávézókba járnak, és divatosan öltözködnek, míg az ország egyes vidéki részein az áramot és a folyóvizet is nélkülöznie kell a lakosságnak, és egészségügyi ellátásra is csak mérföldekkel odébb van lehetősége az ott élőknek. Korábbi cikkünket itt elolvashatod.

Amina nincs egyedül a problémájával. A sipoly nagyon gyakori a Nigériában élő tinédzser lányok körében, akiknek a medencéjük még nem elég érett ahhoz, hogy kihordjanak egy gyermeket, mégis erre kényszerülnek. A sipoly az elhúzódó szülés során a szülőcsatorna és a hólyag vagy a végbél között keletkezik, és az áldozat életét örökre megnyomorítja.

Nigériában a becslések szerint 400-800 ezerre tehető az érintett nők száma, és évente nagyjából 20 000 újabb esetre kerül sor, amelyek hátterében többnyire a gyerekházasságok miatti korai szülések állnak.

Nigériában teljesen megszokott dolog a gyerekházasság, és bár elméletben szexuális aktusra csak a pubertáskor után kerülhetne sor, a legtöbb férj ezt nem várja ki. A valóságban a 15-19 éves házas lányok 62 százaléka már szült, négyből egy lány 15 éves kora előtt hozza világra első gyermekét.

Bariya Ibrahim Magazu, egy nigériai tinédzser anyuka, akit elmondása szerint 13-14 évesen kényszerítettek szexre előszörForrás: AFP
Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) felmérései szerint 2011 és 2020 között világszerte több mint 140 millió kiskorú lány fog férjhez menni. A 140 millió gyermekfeleség majdnem fele 15 év alatti. Jelenleg a világ 93 országában van lehetőség arra, hogy a szülők egyetértésével kiskorú gyerekek házasodjanak.

A lányok közül akad, aki elmenekül a házasság elől, akinek pedig ez nem sikerül, az gyakran radikális lépésre szánja el magát. Maimuna Abdul Munini története 2007-ben bejárta a világsajtót,

a 13 éves lány felgyújtotta 35 éves férjét, amiért öt év múlva halálra ítélték, és azóta is siralomházban várja az ítélet-végrehajtást.

Hasonlóan járt Wasila Tasi'u is, aki szintén megkísérelte megölni a férjét, és hiába mondta el a bíróságon, hogy a nászéjszakán az ágyhoz kötözve erőszakolta meg a férje, őt is elítélték.

Az 55 éves Sani Garba kezében tartja menye, a 14 éves Wasila Tasi'u fotóját. Wasila Tasi'u megmérgezte 35 éves férjét, Sani Garba fiát, akihez erőszakkal kényszerítettékForrás: AFP

Nigéria elmaradott vidékein nőnek születni nem sok örömöt jelent. Az egyébként is sanyarú helyzetüket pedig még az is tetézi, hogy azokat a nőket, akik sipollyal élnek, a társadalom kirekeszti, és szinte emberszámba sem veszi.

És bár a nigériai kormány 2003-ban betiltotta a gyerekházasságot, a lányok 17 százalékát még mindig 15 éves koruk előtt férjhez adják, ez az arány pedig az északi országrészben még magasabb, 76 százalék. Ráadásul a politikusok között is akad, akinek gyerekfelesége van.