A tavasz beköszöntével semmi sem lehet jobb program, mint egy kirándulós hétvége Olaszország talán legikonikusabb régiójában. A ferde tornyáról híres Pisa, a kulturális kincsekkel teli Firenze és a Chianti borvidék nagyon szép látnivalók, de érdemes letérni a járt útról, és felfedezni Toscana kevésbé ismert kincseit. Most ezekből mutatunk be néhányat.

A természetjáráshoz: Mugello

Bilancino tóForrás: Dreamstime

Amikor egy olyan fantasztikus régió felfedezésről van szó, mint amilyen Toscana, a természet mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Firenzétől északra lévő Mugello tökéletes ihletforrást jelent, ha a szabadban töltenéd az időt. Az idilli településekkel, reneszánsz kastélyokkal, dombokkal és völgyekkel megkapó a vidék szépsége, és hegyek keretezik minden oldalról, leginkább az Appenninek. A Bilancino tó remek alternatívája lehet a tengerparti sziesztázásnak, és ide akár romantikus pikniket is szervezhettek a kedveseddel. Gyönyörű erdők ölelésében fekszik Firenzuola, az elragadó település, ahol igazán kipihenheted magad, Marradi festői túraútvonalairól híres, de Vicchio és Borgo San Lorenzo is tartogat izgalmas meglepetéseket.

Firenzuola, Palazzo PretorioForrás: Dreamstime
Le Terme Wellness&SpaForrás: albergoterme.it
A Life.hu tippje
Bagno Vignoni történelme szorosan összekapcsolódik a termálforrásokkal, és híres emberek, így például Sziéniai Szent Katalin, II. Piusz pápa és II. Lorenzo de' Medici is szívesen tartózkodtak a fürdővárosban. A főtéren található egy több évszázados medence, ami gőzölgő termálvízzel van tele, de úszni nem lehet benne. Ha egy kis feltöltődésre vágysz, a Le Terme Wellness' Spában élvezheted a gyógyvíz jótékony hatásait.

Az elmélkedéshez: San Galgano apátság

San Galgano apátságForrás: Dreamstime

Ha kedveled a titokzatos helyeket, Sienától nyugatra egy igazán misztikus látnivalóra bukkanhatsz. Zöldellő ciprusfák és aranyló napraforgómezők között bújik meg a San Galgano apátság, ami az egyik legszebb gótikus épület egész Olaszországban. A 13. századi kolostort ciszterci szerzetesek építették, melynek névadója Galgano Guidotti, a nemes lovag, aki lemondott a világi örömökről, és Istennek szentelt életét. Az apátság a 15. század után hanyatlásnak indult, és két évszázad múlva már csak egy öreg szerzetes élt itt. A templom falai még ma is állnak, és a hozzá tartozó kápolna teszi teljessé a festői látványt.

Misztikus hangulatForrás: Dreamstime

A kincsvadászathoz: Lucca

A festői LuccaForrás: Dreamstime

Az Apuan Alpok lábánál fekvő Lucca az egyik legszerethetőbb toszkán város, mégis kevesebb turista látogatja, mint Pisát és Firenzét. Legtöbb nevezetessége gazdag történelmére utal, és jó csatangolni keskeny, kanyargós utcáin, miközben évszázados szépségek tárulnak fel előtted. Az óvárost körülvevő városfal, a román stílusú templomok, a Piazza dell'Anfiteatro és Giacomo Puccini szülőháza láttán egy pillanatra azt is hihetnéd, hogy visszacsöppentél a múltba. Ha szeretsz régiségek és vintage holmik között bogarászni, látogass el az antik piacra, amit minden hónap harmadik hétvégéjén rendeznek meg Luccában.

Egy szép napsütéses délelőtt Lucca főterénForrás: Dreamstime
Toszkán dombokForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Ha tavaszi kiruccanást tervezel, egy négynapos utazás során megismerheted Toscana legjavát. Hagyd magad elveszni az ősi utcákon, gyönyörködj a dimbes-dombos tájban, és próbáld ki a helyi gasztronómiai csemegéket magyar idegenvezetéssel 149 000 forint/fő/3 éjtől!

A gasztrokalandhoz: San Giovanni d'Asso

Ha szerencsénk van, akkor ilyen gyönyörűségekkel is találkozhatunk útközben San Giovanni d'Asso felé. Egy 1954-es piros Maserati és egy 1955-ös Alfa Romeo.Forrás: Dreamstime

Minden olaszországi régió ízletes ételekkel büszkélkedhet, ez alól Toscana sem kivétel. Az utcákat járva lépten-nyomon kellemes éttermekbe, kávézókba fogsz botlani, és bármelyiket is választod, nem fogsz csalódni. Ha mégis a legautentikusabb élményt keresed, valódi kulináris élményt nyújt a Ristorante del Castello, ami San Giovanni d’Asso régi negyedében található. A hangulatos teraszon ücsörögve magadba szívhatod a tavaszi napsütést, és ennek a bájos településnek a hangulatát. Érzékeidet tovább kényeztetheted azokkal az finomságokkal, amik fehér szarvasgombából, pecorino sajtból és az örvös disznó húsából készülnek. Chianti, Montalcino és Montepulciano borai kellemes bódulatba ejtenek, utána pedig barangolhatsz egyet a várban és a szarvasgomba-múzeumban.

Különleges helyi gasztronómiaForrás: lalocandadelcastello.com

A szórakozáshoz: Pinokkió Park

Pinokkió minden mennyiségbenForrás: Dreamstime

Valljuk be, felnőttként is szeretjük a meséket, mert általuk kirándulhatunk a fantáziák világába. Pinokkió történetét mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy a fából faragott kisfiú Toscanában született, méghozzá Carlo Lorenzini tollából, aki gyermekkora nagy részét Collodiban töltötte. A klasszikus mesehősről elnevezett park remek kikapcsolódást nyújt, ahol látni fogod a történet főszereplőit: Pinokkiót, Geppettót, a Kék Tündért és a többi karaktert. Ha belefér az időbe, a látogatást összekötheted két másik közeli érdekességgel: a barokk Garzoni-kert és a Pillangóház innen csak pár perc séta, mindkettő remek program egy tavaszi délelőttre.

Garzoni-kertForrás: Dreamstime