Utazás a nyugalom jegyében: Meseszép országok, ahol nem kell terrortámadástól tartanod

terrorista terror utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tragikus párizsi és brüsszeli események után sokan újragondolják nyaralási terveiket. Több mint 40 országban léptettek érvénybe magas terrorfokozatot, ami nyilván a külföldi turizmusnak sem kedvez, ám szerencsére vannak olyan utazási célpontok, amelyek még mindig biztonságosnak számítanak. Ezekből mutatunk most hármat.  

Bhután: A legboldogabb hely a világon

Vidáman díszített teherautó Forrás: Dreamstime

A kis délkelet-ázsiai országban minimális a terrorfenyegetettség veszélye, ám a beutazás vízumköteles, és egyes helyek látogatása csak speciális engedély birtokában lehetséges. A Himalája szívében fekvő Bhutánt évszázadok óta legendák övezik.

Évszázados legendák vidéke, a Paro-völgy Forrás: Dreamstime

A meredek hegyoldalak és a távoli völgyek szakrális jelentőségű helyeket rejtenek magukban, ahol a tibeti buddhisták hátrahagyták ereklyéiket. A mind földrajzilag, mind kulturálisan távoli ország a mai napig hűen őrzi hagyományait, és csak lassan, óvatosan nyit az utazók felé.

Szakrális jelentőségű helyek Forrás: Dreamstime

Nem is kell részletezni, a látnivalók önmagukért beszélnek. Gyönyörű várak és templomok, varázslatos falvak és kolostorok tárulnak a szemed elé, és titokzatos szépségük megragadja a képzeletet. A Paro Taktsang, vagy más néven Tigrisfészek-kolostor egy szent hely, ahová minden bhutáni számára szinte kötelező élete során legalább egyszer elzarándokolni.

Paro Taktsang, vagy más néven Tigrisfészek-kolostor Forrás: Dreamstime

A Punakha Dzong az ország legfestőibb kolostorerődje, míg a Zuri Dzong-hoz tett túra ideális arra, hogy madártávlatból csodálhasd meg a Paro-völgyet. Thimpu Bhután fővárosa, ahol mintegy 100 ezren élnek, beleértve a királyi családot.

Bhután fővárosa: Thimpu Forrás: Dreamstime

Meg fogsz lepődni azon, hogy itt nincsenek közlekedési lámpák, ehelyett a nagyobb csomópontoknál kis pavilonokban álló rendőrök irányítják a forgalmat, ahogy az a fenti képen is látszik.

A nyüzsgő hétvégi piacok, az érdekes üzletek és a múzeumok tökéletes kikapcsolódást nyújtanak, az aranykupolás sztúpa láttán pedig a lélegzeted is eláll.

A Life.hu extra tippje

Ha először jársz Indiában, az Arany Háromszög a legjobb módja annak, hogy felfedezd a dél-ázsiai ország legjavát. Az utazás nem akármilyen meglepetéseket tartogat, így nincs más dolgod, mint élvezni, ahogyan a pillanatnyi benyomások átjárják minden porcikádat. Utazz Indiába 189.900 forint/fő/5 éjtől.


Türkmenisztán: szélfútta sivatagok, ősi városok, illatos bazárok

Meana Baba, ókori mauzóleum Forrás: Dreamstime

Ha még soha nem hallottál Aşgabatról, Türkmenabatról és Kunya-Urgencsről, itt az idő, hogy a bakancslistádon szerepeljenek. Jó hír, hogy Türkmenisztánban a terrorfenyegetettség alacsony, ám a világ egyik legelzártabb országáról van szó, ezért szigorúak a beutazási feltételek, és a vízumhoz hivatalos meghívólevél szükséges.

Egyetemista fiatalok Forrás: Dreamstime

Az egykori szovjet tagköztársaság több évezredes múltra tekint vissza; olyan régészeti maradványokat is látni, amelyek több mint 5000 évesek. Ezek közül sok az UNESCO védelmét élvezi, mint például Kunya-Urgencs városa, Nisza pártus erődítményei és az „ősi Merv” helytörténeti park.

A Khiva városában található Kunya Ark Citadella építése 1686-ban kezdődött Forrás: Dreamstime

A türkmén kultúra sokszínűsége téged is biztosan elvarázsol, ahogyan a hajdani Selyemút városai is, hiszen alig változtak a középkor óta. Aşgabat, Türkmenisztán fővárosa egy rejtett gyöngyszem a Kopet-Dag vonulatai és a Karakum-sivatag között. Órákon át bolyonghatsz a színes Tolkuchka bazárban és a fehér-márvány épületek között, de a szőnyegmúzeum is izgalmas élményt tartogat.

Ékszerek, táskák, anyagok a bazárban Forrás: Dreamstime

A városnézést még autentikusabbá teheted egy friss churek (kerek, lapos kenyér) elmajszolásával és egy akhal tekini lovastúrával. Talán eddig nem tudtad, de Közép-Ázsia leghíresebb lófajtája az ország nemzeti jelképe.

Akhal tekini lovak Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje

Napfelkeltét nézni mindig jó, de a sivatag közepén ennek még magasabb a romantikafaktora. A Yangykala a „türkmén Grand Canyon", és a rózsaszín, piros, sárga sziklaformációk láttán úgy fogod érezni magad, mintha földöntúli világban járnál.

Angola, a kontrasztok földje

Luanda, az Angolai Köztársaság fővárosa Forrás: Dreamstime

Angolába utazni viszonylag biztonságos, és bár máig magán viseli a 27 éves polgárháború nyomait, a dél-afrikai ország fokozatosan talpra állt. A nemzeti parkok újra benépesülnek vadon élő állatokkal, szépülnek a strandok, új hotelek épülnek, így a turisztikai piac látványosan bővült az elmúlt években. Angola fő vonzerejét a természet jelenti: a közel 1700 km hosszú atlanti-óceáni partvidék, a vad szavannák, a hegyek, a Namib-sivatag és a Kalandula-vízesés, ami Afrika második legmagasabb vízesése.

Kalandula-vízesés Forrás: Dreamstime

Luanda az Angolai Köztársaság fővárosa, egyben a világ egyik legdrágább városa, de azért lehet megfizethető szállásokat és éttermeket találni. Az éles kontrasztok és az egyedülálló harmónia adja Luanda igazi karakterét, nem véletlenül becézik „afrikai Manhattan”-nek”.

Luandai éles kontrasztok: a város másik arca, a szegénynegyed Forrás: Dreamstime

A múzeumok és a templomok egész biztosan nem fognak csalódást okozni, ahogyan a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányon korzózni sem mindennapi élmény. A Miradouro da Lua az ország egyik legkülönlegesebb látványossága, a holdbéli tájat az eső formálta ilyen látványossá.

Miradouro da Lua, holdbéli táj Forrás: Dreamstime

Egy másik szokatlan geológiai formációt is megcsodálhatsz Malanje közelében. Ezek a rejtélyes sziklaalakzatok (Pedras Negras de Pungo Andongo) a környező szavannák fölé magasodnak, ám azt senki nem tudja, hogyan kerültek ide.

A napfürdőzés szerelmeseinek Coatinha Beach és Ilha de Luanda tökéletes hely a lazításra.

Vidám tengerparti pillantok Forrás: Dreamstime

A Chill Out az egész ország egyik legjobb étterme; a gyönyörű környezet és a fesztelen hangulat tökéletes kísérői az eurázsiai ínyencségeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.