Ezeket a hibákat ne kövesd el az étkezésben – A BikiniBody dietetikusának tippjei!

Forrás: Dreamstime -
BikiniBody egészséges életmód dietetikus étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Abonyi Orsi táplálkozási szakember, a Katusfood dietetikusa a BikiniBody program két és fél hónapja alatt minden pénteken hasznos tanácsokkal jelentkezik, hogy ezzel is közelebb kerülhessetek a célhoz, a megérdemelt bikiniformához.

Teodórában egy nagyon szimpatikus, fiatal, mosolygós, vidám lányt ismertem meg, kíváncsi voltam, vajon mik azok a hibák a táplálkozásában, amelyek a jelenlegi súlyához, illetve testzsírszázalékához vezettek. Egy fogyókúra vagy életmódváltás során ugyanis kulcsfontosságú, hogy a dietetikus megtalálja azokat a gyenge pontokat az étrendben, amiket kijavítva ideálisabb számok köszönnek majd vissza a mérlegen és a centin is.

Orsi és Teodóra Forrás: Katus Attila

Teodóra valamilyen szinten próbált odafigyelni, hogy egészségesen táplálkozzon, és arra is, hogy ne vigye túlzásba a mennyiségeket, de egy hibát rendszeresen elkövetett, amivel gyakran találkozom a tanácsadásaim során is:

olyan ételeket fogyasztott nagy előszeretettel, amiket egészségesnek gondolunk, valójában viszont becsapósak.

Ilyenek például a különféle müzliszeletek, reggelire fogyasztott gabonapelyhek, amik Teodóra étrendi naplójában is gyakran, akár naponta többször is előfordultak. Ezek a termékek két szempontból sem ideálisak a testsúlycsökkentési célok során.

A pelyhek, müzlik a magas feldolgozottsági szintjük miatt túl könnyen hozzáférhetők az emésztőrendszer számára, így gyorsan emelik meg vércukorszintünket, ami majd ugyanilyen gyorsan vissza is fog esni (erre mondják, hogy magas az étel glikémiás indexe).

Forrás: Dreamstime

Mi több, ezek a termékek bővelkednek hozzáadott cukorban is, gondolom, értitek, hogy ez miért nem ideális. Javaslom nektek, ahogy Teodórának is tettem, hogy inkább készítsetek otthon zabkását, amit édesíthettek természetes édesítőszerrel. A legjobb ízhatást az eritrit-stevia keverékével érhetitek el, találtok ilyet a KATUSFOOD választékában is. Szerintem ne hagyjátok ki az epret se mellőle, lassan szezonja lesz, a kásával összeturmixolva isteni finom reggeli-tízórai-vacsora is lehet.

Így étkezz változatosan a diéta alatt is

Összeállítottam nektek egy 5 napos vázlatot, hogy lássátok, milyen sokféle alapanyagból, mennyire változatosan tud eltelni a napunk a táplálkozás szempontjából. A részletes étrendet itt tudod elolvasni!

Teodórának a szervezete valószínűsíthetően nem termel elegendő laktáz enzimet, így az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiségű tejtől és az abban található tejcukortól panaszai vannak. Bár az alacsonyabb laktóztartalmú tejtermékeket, joghurtot, sajtokat, túrót már gond nélkül tudja fogyasztani, ennek mindenképpen utána kell járni egy kivizsgálás során, de szerencsére nem kell ezeket az élelmiszereket kihagynunk a mindennapjaiból.

Ha laktózintoleranciára gyanakodtok, mindig forduljatok orvoshoz, végeztessétek el a szükséges vizsgálatokat!

A panaszok ellenére többször ivott meg útközben cukros kakaós italokat, amik szintén igazi kalóriabombának számítanak, fogyókúránk ellenségeiként nehezítik a súlycsökkenést. Az induló számok (testmagasság, testtömeg, kor, BIA géppel mért igen pontos testösszetétel-adatok) alapján és a részletesen átbeszélt táplálkozási naplóból – amiben Teodóra részletesen leírta nekem, hogy melyik napon, mikor, mit evett, milyen mennyiségben – kiindulva meghatároztam azt az energiamennyiséget, amit napi szinten el kell fogyasztania, megfelelő elosztásban.

Forrás: Dreamstime

Egyszerre figyelünk a kalóriamennyiség mellett a szénhidrátok, fehérjék és zsírok mennyiségére és minőségére is.

Teodóra 22 éves, 175 cm magas, 84 kg-ról indultunk, 31%-os testzsírszázalékkal. A hat edzésnapra 1800 kalóriát, a pihenőnapra 1600 kalóriát számoltam, a mozgás mértékének megfelelően, 5 étkezésre elosztva. A bevitel 25%-a reggeli, 10-10% tízórai és uzsonna, 35% jut az ebédre, a vacsora pedig a fennmaradó 20%-ot biztosítja.

Figyeljetek ti is a rendszeres étkezésre, napi három, de inkább öt alkalommal, ez tényleg mindennek az alapja. Ne hagyjátok ki a reggelit, ez indítja be igazán az anyagcserét. Este a vacsorát ne az órához igazítsátok, hanem a napi rutinotokhoz, a lefekvés idejéhez, előtte 3 órával egyetek utoljára.

Nincs ilyen szabály, hogy este hat után tilos enni, gondolj csak bele, ha éjfélkor fekszel le, olyan sok idő telik el reggelig éhen, ami semmiképp sem ideális.

Jövő hét pénteken újra jelentkezem, addig is szorítok nektek.

Katus Attila első heti beszámolója a BikiniBody programról

Katus Attila és a BikiniBody győztese, Teodóra máris elkezdték a közös munkát. A személyre szabott edzéstervet komoly felmérés előzte meg. Olvasd el Attila első heti beszámolóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.