Amit Isten egybekötött - Nagy emberek hírhedt válásai

Brad Pitt híresség házasság király VIII. Henrik angol király válás Napóleon Károly walesi herceg család uralkodó Angelina Jolie Diana hercegnő Julius Caesar botrány Jennifer Aniston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy uralkodó, vagy akár egy híresség is ember, az ember pedig gyarló. Hiába az eskü és a fogadalom, a szív szavának, a vágynak, netán a hatalom utáni sóvárgásnak nehéz ellenállni. Jöjjenek a történelem és napjaink ismert embereinek botrányos válásai.

Uralkodók és érdekek

Julius Caesar nőügyei

Julius Caesar életében fontos szerepet játszottak a nők. Első feleségéhez, Corneliához igazi, hű szerelem kötötte, akit Kr. e. 83-ban nagynénje közvetítésével, 17 évesen vett feleségül. Házasságuknak Cornelia korai halála miatt két év után vége is szakadt. Első feleségétől született egyébként egyetlen törvényes gyermeke, Julia.

Cornelia halála után Caesar Kr. e. 67-ben másodszor is megnősült, felesége Sulla unokája, Pompeia lett, kapcsolatuk azonban koránt sem volt tökéletes. Egy híres szónok ugyanis beleszeretett Pompeiába, közeledését pedig a nő nem utasította vissza. Így Caesar ötévnyi házasság után nyomban el is vált az asszonytól.

Harmadik felesége, Calpurnia Pisonis főleg arról ismert, hogy Caesar őt csalta meg Kleopátra egyiptomi királynővel.

Jean-Léon Gérôme: Kleopátra és Caesar, 1866 Forrás: Wikipedia

VIII. Henrik, a feleségfaló

VIII. Henrik angol király az angol történelem egyik legkülönlegesebb szereplője volt.

Első felesége az az Aragóniai Katalin volt, aki eredetileg bátyjához, a trónörökös Artúrhoz ment feleségül.

A báty azonban 1502-ben meghalt, helyét pedig - minden értelemben - Henrik vette át. Henrik lett a trónörökös, és bár a Biblia tiltja az elhunyt testvér feleségével kötött házasságot, VIII. Henrik megszerezte a szükséges pápai feloldozást, és miután 1509-ben királlyá koronázták, feleségül is vette Katalint. Hat gyermekük született, de csak egy kislány, a későbbi I. Mária maradt életben.

Hans Holbein 1537 körül készült portréja VIII. Henrikről Forrás: Wikipedia

Henrik nagyon szeretett volna egy trónörököst, ám amikor egyértelművé vált számára, hogy öregedő felesége már nem fog neki fiút szülni, rászánta magát, hogy érvénytelenítse a házasságukat. Arra hivatkozva próbált feleségétől szabadulni, hogy Katalin nem szűzen ment hozzá, ugyanis az asszony korábban bátyja, Artúr hitvese volt négy hónapig. (Katalin egyébként megesküdött rá, hogy nem hálta el első házasságát Artúr egészségi állapota miatt.) VII. Kelemen pápa viszont nem volt hajlandó elválasztani feleségétől, ezen feldühödve Henrik a parlament segítségével szakított Rómával.

A házasságát a parlament helybenhagyó határozatára támaszkodva, önhatalmúlag feloldotta,

megszüntette a pápának az angol egyház fölötti hatalmát, és kimondatta a parlamenttel, hogy ő maga az új anglikán egyház feje. Katalint száműzték, Henrik pedig 1532-ben feleségül vette a már terhes Boleyn Annát.

Boldogan élt második feleségével, míg meg nem halt? Nem igazán.

Később Boleyn Annát lefejeztette, és elfogyasztott még négy másik feleséget.

VIII. Henrik hat felesége sorrendben: 1. Aragóniai Katalin 2. Boleyn Anna 3. Jane Seymour 4. Klevei Anna 5. Howard Katalin 6. Parr Katalin Forrás: Wikipedia

I. Napóleon és a hőn áhított dinasztia

Bonaparte Napóleon első házassága alkalmával a már özvegy Josephine de Beauharnaist vette feleségül 1796-ban. Azonban mikor 1810-ben Napóleon hatalma csúcsára jutott, úgy döntött, hogy - ahhoz, hogy a többi európai országgal szemben is legitimálni tudja uralmát - saját dinasztiát fog alapítani. Ehhez szüksége lett volna egy fiú örökösre, akit a házasságuk 14 éve alatt sem tudott neki megszülni Josephine.

Így hát nem volt mit tenni, 1810 januárjában elvált első feleségétől, két hónapra rá pedig el is vette a nála 21 évvel fiatalabb Habsburg Mária Lujzát,

I. Ferenc osztrák császár és magyar király lányát. A feleségváltás jó biznisznek bizonyult, ugyanis egy évre rá meg is született a trónörökös, Napoléon François Joseph Charles Bonaparte, akit azonnal Róma királyává nevezett ki.

Josephine de Beauharnaist, Bonaparte Napóleon, Habsburg Mária Lujza Forrás: Wikipedia

Károly walesi herceg és Lady Diana

Károly herceget a húszas éveiben a sajtó megannyi szép és előkelő nővel hozta hírbe, harmincas évei elején azonban egyre nagyobb nyomást gyakorolt a csapodár hercegre a családja, II. Erzsébet brit királynő szerette volna, ha fia végre valahára megnősül. A királyi család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata származású és protestáns vallású volt. Diana Spencer számos jelentős felmenővel büszkélkedhetett, többek között II. Károly egyik leszármazottja volt, de II. Jakab királyhoz is rokoni szálak fűzték. A feltételeknek tökéletesen megfelelt.

Eljegyzésükre 1981. február 24-én került sor, és az év július 29-én, a Szent Pál-bazilikában össze is házasodtak. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

Károly és Diana esküvője Forrás: AFP

Boldogságuk azonban nem tartott sokáig, a 80-as évek végére házasságuk megromlott. Bár a királyi ház ezt eleinte megpróbálta cáfolni, a média kiszimatolta, és nyilvánosságra hozta problémáikat.

Károly felélesztette viszonyát korábbi szeretőjével, Camilla Parker-Bowlesszal, ezután pedig Diána a lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott.

Tizenegy évvel a házasságuk után, 1992-ben szétköltöztek, 1996. augusztus 28-án pedig hivatalosan kimondták a válást. Alig egy évvel a válás után Diana életét vesztette egy párizsi autóbalesetben.

Diana és Dodi tragikus autóbalesete Forrás: AFP

2003-ban Camilla Parker-Bowles beköltözött Károly hivatalos rezidenciájára, 2005. február 10-én a pár bejelentette az eljegyzést, április 5-én pedig összeházasodtak.

Károly és Camilla 2005-ös esküvőjükön Forrás: AFP

Egy kis bulvár

Aniston-Pitt-Jolie, Hollywood legmegosztóbb szakítása

Bár már több mint 10 éve annak, hogy az egykori hollywoodi álompár, Jennifer Aniston és Brad Pitt külön utakon jár, szakításuk a mai napig megosztja a közvéleményt: vannak az Aniston- és a Jolie-pártiak. De kezdjük az elején.

A pár még 1998-ban randevúzott először, mikor is Brad Pitt már Hollywood egyik legnépszerűbb színésze és szexszimbóluma volt, és Rachel Green karakterének köszönhetően Aniston is világszerte ismert volt. A kombójuk tehát tökéletes volt: a két gyönyörű és tehetséges színész szerelméért odavoltak a rajongók. Fényűző esküvőjüket 2000 júliusában tartották egy malibui birtokon.

A Pitt-Aniston páros Forrás: AFP

Az idilli házasságnak mindössze öt év után vége is szakadt. A válás okairól mindenkinek megvolt a saját teóriája: a pletykalapok szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy Pitt apa szeretett volna lenni, Aniston viszont egyelőre vonakodott a gyermekvállalástól. Az igazi botránybomba viszont akkor robbant, mikor azt kezdték el rebesgetni, hogy Pitt, miközben még Aniston férje volt, túlságosan közel került Angelina Jolie-hoz közös filmjük, a Mr. és Mrs. Smith forgatásán, ahol házaspárt játszottak.

Az igazi Pitt-Jolie esküvő Forrás: Hello Magazine

Bár Brad Pitt sosem ismerte el, hogy Angie miatt hagyta el a feleségét, sokatmondó az a tény, hogy

miután 2005. január 7-én hivatalosan is elvált Anistontól, az év áprilisban már lesifotók készültek róla és Jolie fogadott fiáról, Maddoxról egy tengerparton.

Pitt és Jolie 2005 nyarán össze is költözött, love storyjuk innentől pedig már mindenki számára ismert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.