Szakértők és laikusok is sokan vannak azon a véleményen, hogy az UNICEF Magyar Bizottságának kampánya kifejezetten káros. A gyermekbántalmazásokról beszélni kell, de a videók nem feltétlenül azt a hatást érik el, amit szerettek volna kiváltani.

Az összes kisfilm ugyanarra a mintára épül. A videókban a gyerekek mondják el, hogyan védekeznek a bántalmazójuk ellen otthon, aki általában az apukájuk. Szakértők szerint már önmagában ez sem szerencsés.

Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

Apaellenesnek tartják, és többek között az sem jó, hogy gyerekfilmek előtt vetítették a moziban, ahogy az is kifogásolható, hogy gyerekekkel forgattak - írja az Origo. A szervezet közben a tiltakozók nyomásának engedve kicseréli a bántalmazó apát anyára. Összezavarónak és kifejezetten károsnak tartja a kisfilmeket Deliága Éva gyermekpszichológus is. A gyermekbántalmazás nagyon fontos kérdés, amiről muszáj beszélni azonban a szakértő szerint ez a kampány elhibázott, és nem éri el a célját. A szakértő szerint, ha az UNICEF valóban a célcsoportot akarja elérni, akkor használható tanácsokat kellene adnia ismert formátumban arról, hogyan ismerhetik fel a gyerekek, ha a környezetükben valakit bántalmaznak,és kihez fordulhatnak, ha baj van, akár egy segítőn, akár egy segélyvonalon keresztül. Az UNICEF szerint viszont a civil szervezetek félreértették a kisfilm üzenetét.