A színésznő gyermeke egy orvosi hiba miatt született betegen. A szakemberek nem biztatták az anyukát, azt mondták neki 23 évvel ezelőtt, hogy mondjon le róla, mert úgyis értelmi fogyatékos lesz, és csak öt-hat évet fog élni.

Szalay Kriszta 12 évig küzdött azért, hogy a sérült gyermekéből egészséges felnőtt legyen. Orvosi műhiba miatt született betegen a kislánya. Orvosa idő előtt indította be a szülést, majd otthagyta a szülőszobán. 

Forrás: MTI/Kallos Bea

„A főorvosnak kapóra jött, mert így a tanítványainak bemutathatta, hogyan kell beindítani egy szülést. Akkor még se jósló, se szülési fájdalmaim nem voltak, de nem érdekelte. 

Öklével szétfeszítette a méhszájamat, megrepesztette a burkot, majd otthagyott”  – kezdte a tragikus történetet Szalay Kriszta. Természetesen a szülés beindult, de nem ment simán. „17 percig a szülőcsatornába beszorulva küzdött az életéért. Lilike sérülten érkezett” – mondta a színésznő. Mér egyhetes korában neurológiai vizsgálatra küldték a gyermeket, aminek eredménye lesújtó volt. „Három hónapos volt, amikor megkaptuk a végzetes diagnózist: 

mondjunk le lányunkról, úgyis értelmi fogyatékos lesz, és csak öt-hat évet fog élni”. 

A színésznő és férje viszont nem adták fel. Mindenhová elvitték a kislányt, minden lehetséges gyógymódot kipróbáltak. Lilikének kiakadt a szeme, komoly egyensúlyzavarai voltak. Háromévesen még alig tudott járni. A születése előtt nem hittem a csodaszerekben, aztán az élet rákényszerített, hogy mindenben higgyek, ami közelebb vihet a lányom gyógyulásához”  – vallotta be a színésznő a Best magazinnak. Szalay Kriszta és férje nem foglalkozott a kislányuk állapotának elfogadásával, csak mentek, és mindig kerestek egy új módszert, aminek meg is lett az eredménye. „Lilike ma már 23 éves, gyönyörű, egészséges, és Békéscsabán színésznek tanul” – mondta boldogan a színésznő.