Hiába megyünk rá az üdítők, édességek és egyéb termékek úgynevezett light változataira, ettől még nem leszünk karcsúbbak. A light címke hatására ugyanis hajlamosak vagyunk többet fogyasztani ezekből a termékekből.

A legtöbb ember bűntudatot érez, ha túlzásba viszi bizonyos finomságok fogyasztását. Ugyanakkor a cukormentes, diétásnak számító light változatokra térve a többség úgy hiszi, bátran fogyaszthat ezekből többet is, így végül nem történik meg a kívánt fogyás, sőt: akár súlygyarapodásra is sor kerülhet.

„Mindegy, hogy chipsről, csokoládéról vagy üdítőről van szó, az ember hajlamos többet fogyasztani ezekből a light címke hatására, így gyakoribb a végén a hízás, mint a fogyás” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Joost Pennings marketingprofesszor, a Wageningeni Egyetem munkatársa. A friss kutatás arra is rámutat, hogy nemcsak a kezdeti örömről van szó, hogy végre bűntudat nélkül fogyaszthatjuk kedvenc ételeinket, hanem ez a magatartás egy évvel a váltást követően is megfigyelhető még, és vélhetően a későbbiekben sem változik.

Forrás: Thinkstock

Átlagosan a korábbihoz képest 13 százalékkal több kalóriát fogyasztanak az első évben azok, akik éppen egészségük és testsúlyuk optimalizálása érdekében váltottak a light címkével ellátott termékekhez.

Az élelmiszeripar szívesen profitál a bűntudatból, amelyet a cukros, zsíros ételek fogyasztásakor érzünk, ezért ma már számos ételnek létezik light verziója is.