Múlt hét közepén az egész világot meglepte a hír: az 52 éves Johnny Depp és 30 éves felesége, Amber Heard 15 hónapnyi házasság után beadták a válókeresetet. Az igazi botrány viszont csak néhány napra rá robbant: Heard családon belüli erőszakkal vádolta meg a férjét, és azt is elárulta, hogy Depp az egész házasságukat végigitta és -drogozta.

Szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb részlet, vagy éppenséggel egy álhír a válásukkal kapcsolatban, a következőkben összefoglaltuk a dolgok jelenlegi állását.

A feleség

A keresetet a múlt héten a feleség nyújtotta be a bíróságra, és egyúttal távoltartási végzést is kért a férje ellen, mondván, hogy

Depp többször is bántalmazta a kapcsolatuk alatt.

A múlt szombaton Heard a rendőröket is kihívta közös otthonukba: állítása szerint a férje arcon vágta egy iPhone-nal. A kiérkező rendőrök végül nem találtak bizonyítékot a bántalmazásra. Heard a bíróságra viszont olyan fotókat nyújtott be, amelyeken valóban zúzódások látszódnak az arcán. Jelenleg Depp a távoltartási végzés értelmében nem mehet feleségéhez 100 méternél közelebb, Amber Heard mindeközben pedig azt is kérelmezte, hogy az otthonuk az övé maradjon, és - mivel nem kötöttek házassági szerződést - Depp vagyonának felére is igényt tart

Forrás: AFP

Ezután egy olyan információ is napvilágot látott, hogy a biszexualitását nyíltan vállaló Heard ismét közel került egykori barátnőjéhez, Tasya Van Ree-hez, akivel a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a színésznő 2008-ban össze is házasodott Kaliforniában, a legnagyobb titokban. Az összeesküvés-elméletek szerint pedig Heard a volt kedvesével, Tasyával összejátszva adta be az erőszakkal megspékelt válókeresetet.

A férj

Bár Johnny Depp még nem szólalt meg az ügyben, közeli ismerősei és hozzátartozói, többek között mindkét korábbi felesége és lánya is nyilvánosan kiállt mellette. Lori Anne Allison, a színész első felesége, akivel 1983 és 1985 között voltak házasok, úgy nyilatkozott, hogy

szerinte Heard csak koholt vádakkal próbál minél több pénzhez jutni,

és arról is beszélt, hogy Depp soha senkinek nem tudna ártani, és kapcsolatuk alatt még olyanra sem emlékszik, hogy a színész valaha ordibált volna vele. Később Vanessa Paradis - Depp gyermekeinek anyja, akit 14 év után hagyott el Amber Heardért - egy nyílt levélben állt ki a színész mellett, amelyben leírta, hogy felháborítónak tartja Heard vádjait, és exkedvesét egy érzékeny és szerető férfinak nevezi. A két volt feleséghez hasonlóan pedig lánya, Lily-Rose Depp is nyilvánosan kelt édesapja védelmére

Johnny Depp lányával,  Lily-Rose Depp-pelForrás: Instagram/lilyrose_depp

A nagyközönség

Az ügy tehát napról napra bonyolódik, kívülállóként pedig lehetetlen igazságot tenni - bár természetesen nem is tisztünk -, de az ilyen esetekkel kapcsolatban mindig mindenkinek megvan a véleménye. Mi viszont nem tudjuk, mit gondoljunk. Egyrészt, természetesen nem lehet elvonatkoztatni Johnny Depp kultikus személyétől. Bár tény, hogy az utóbbi jó néhány évben annyi érthetetlen baromsághoz adta a nevét, hogy a Karib-tengeri ripacskodása óta inkább kihagyjuk a filmjeit, annak érdekében, hogy az emlékezetünkben meg tudjuk őrizni az Ollókezű Edwardban vagy éppen a Félelem és reszketés Las Vegasban nyújtott hihetetlen alakítását.

Egy világsztárról van szó, akit a nagyközönség akaratlanul is pozitív tulajdonságokkal ruház fel, és akiről nehezen tudja elhinni az ember, hogy ilyesmire képes. 

Forrás: AFP

Másrészt viszont: a családon belüli erőszak nem játék, és a Life.hu mint Magyarország egyik vezető női magazinja a NANE Egyesületet támogatva azon van, hogy a témában minél több információt és segítséget megadjon olvasóinak.

Az ilyen súlyos esetekben pedig hihetetlenül káros tud lenni, ha az áldozat a környezetétől nem kap segítséget, ha a megértés helyett őt hibáztatják, és elbagatellizálják a bántalmazás súlyosságát.

Ebbe a hibába semmilyen esetben nem szabad esni, legyen szó akár Johnny Deppről, akár a kedves szomszéd bácsiról. Ráadásul az ilyen ügyeknél azt is mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy

egy sikeres karrier semmiféleképpen nem mentheti fel az embert a tettei következményei alól. 

Johnny Depp A pokolból című filmbenForrás: AFP

 Kívülállóként egyetlen dolgot tehetünk, ítélkezés nélkül várjuk az ügy fejleményeit.

Nem Johnny lenne az első...

Nem Johnny Depp lenne az első hollywoodi híresség, akiről kiderül, hogy bántalmazta a feleségét. Az alábbiakban három olyan sztárt mutatunk be, akiknek esetében beigazolódott a családon belüli erőszak. 

Charlie Sheen

Bár az utóbbi időben főleg betegsége és az ahhoz kapcsolódó botrányai miatt kerül a magazinok címlapjára, néhány évvel ezelőtt erőszakos megnyilvánulásaival is magára vonta a figyelmet. Sheent 2009-ben tartóztatták le családon belüli erőszak vádjával. A színész egy veszekedés után megtámadta és fojtogatni kezdte akkori feleségét, Brooke Muellert. De korábban sem viselkedett éppen mintaszeretőként, ugyanis 1996 decemberében is tartóztatták már le, azzal vádolva, hogy megtámadta a barátnőjét dél-kaliforniai otthonában. Akkor kétévi próbaidőre bocsátották.

Forrás: AFP/Jason Merritt
Sean Connery szerint az asszony verve jó
Sean Connery először egy 1965-ös interjúban beszélt arról, hogy véleménye szerint egy-egy pofon szükséges nevelőeszköze a hisztis feleségnek. Sőt - bár azt mondta, nem gondolja magát szadistának - bevallotta, hogy a verés az ő kapcsolataiban is bevett fegyelmezési módszer. A témával kapcsolatban 20 évvel később is megkérdezték, Connery pedig továbbra is következetesen kiállt az asszonyverés létjogosultsága mellett. Mint mondta, vannak olyan helyzetek, amikor a vitát csak veréssel lehet megoldani.

Sean Penn

Fogadni mernénk, hogy a legtöbb mozirajongó vagy már elfelejtette, vagy nem is tudott Sean Penn sötét múltjáról. A színész 1988-ban akkori feleségét, Madonnát bántalmazta, meglehetősen brutálisan. Penn egy baseballütővel verte meg az énekesnőt, aki sérülései miatt kórházba is került. A színész bűnösnek vallotta magát, de a vádakhoz képest kisebb mértékben, így végül nem kellett börtönbe mennie. Későbbi barátnőit sem kímélte, összesen hatszor adott okot arra, hogy letartóztassák. A karrier, úgy tűnik, az ő esetében is felülírta a tettei erkölcsi, morális vonzatát. 

Sean Penn és Madonna a Sanghaji meglepetés című filmbenForrás: AFP

Nicolas Cage

A New Orleans-i rendőrség 2011-ben vette őrizetbe a színészt, miután részegen üvöltözött a feleségével az utcán. Később nemcsak családon belüli erőszak, hanem gyerekbántalmazás ügyében is nyomozni kezdett a rendőrség, ugyanis Cage feleségén kívül 5 éves kisfiának is sérüléseket okozott őrjöngése közben. Végül 11 000 dolláros óvadék fejében kiengedték. 

Forrás: AFP