Linczényi Márkó a magyar zenei szcéna egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb alakja, nem csoda, hogy úti célul is olyan helyeket választ, amelyek inspirálóan hatnak rá, és kihoznak belőle valami újat. India él, vibrál, lüktet, és olyan intenzitással múlja felül a szokásos turistaélményt, amit nehéz szavakba önteni. A Kolin frontembere már másodszor járt ebben a fantasztikus országban, és nem mindennapi kalandokban volt része. Ezekről mesélt a Life.hu-nak.

Azt írják az útikönyvek, hogy aki egyszer ellátogat Indiába, az örökre beleszeret. A természet nyers szépsége, az egzotikus építészet, a nyüzsgő városok és a színek, illatok, ízek, hangok intenzitása felszabadítja a képzeletet. Nem számít, hova utazol, a pillanatnyi varázs ott lesz veled minden lépésednél, bármerre is jársz az országban. Akár lóhátról szemléled a meseszerű vidéket, akár túrázol a hegyekben, vagy csak bóklászol a kaotikus utcákon, Indiában turistáskodni életre szóló kaland. 

Indiai nők színes öltözetben az utcánForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Van egy mondás Indiában, „Atithi Devo Bhava”, ami azt jelenti: „A vendég maga Isten”. A dél-ázsiai ország nemcsak tárt karokkal, de lenyűgöző látnivalókkal és természeti kincsekkel várja az ideérkezőket, akik kilépve a komfortzónájukból a világot egy egészen új perspektívából szemlélhetik. Irány India 189.900 forint/fő/5 éjtől!

Kerala, a zöld állam 

Márkó idén tavasszal két hetet töltött a dél-ázsiai országban, de az idő rövidsége miatt sajnos nem jutott ideje mindenre. „Olyan hatalmasak a távolságok, és olyan nehézkes a közlekedés, hogy szerettem volna, ha közel esnek egymáshoz azok a helyek, amiket látni szeretnék. Kerala ilyen terület, arról nem beszélve, hogy az ország egyik legizgalmasabb tájegysége. Nem csak az elképesztő földrajzi adottságok miatt, de kulturális szempontból is. Egyébként egész Indiában itt a legmagasabb az iskolázottsági arány, és ez a terület a legbiztonságosabb is” – kezdi az élménybeszámolót Márkó, aki ezúttal azért utazott a délnyugat-indiai államba, hogy testközelből is megnézhesse a különleges állatokat. 

Márkó nagyon élvezte az Indiában töltött időtForrás: Linczényi Márkó

Keralát zöld államként emlegetik, nem véletlenül. Hatalmas hegyek, folyók, tavak, vízesések és holtágak jellemzik a tájat, ám a homokos strandok, valamint a kókusz- és teaültetvények is csodálatos látványt nyújtanak az arra utazóknak. Az erdők igen változatos élővilágot rejtenek, és Keralában több vadrezervátum található, ahol a látogatók ritka példányokkal is megismerkedhetnek. A fiatal zenész nagyon élvezte az állatok közelségét, találkozott kígyóval, pelikánnal, majommal, sőt még egy elefántfürdetésnek is aktív résztvevője lehetett. 

Turistáknak szervezett program az elefántmosásForrás: Dreamstime

Ahol az emberek tudnak mosolyogni 

„India páratlan, az ottaniak vendégszeretete hihetetlen (bárki bármit mond). Akár északra, akár délre keveredik az ember, olyan érdeklődő figyelemmel találkozik, mint sehol máshol a világon, de még a szomszédos ázsiai országokban sem. Megtörtént, hogy nem engedtek fizetni a szállásért, mert az illető annyira jól érezte magát velünk, de volt olyan is, hogy a tuktukos egy fél nappal később hozta utánunk a visszajárót. 

Forrás: Linczényi Márkó

Itt vadidegen emberekre is rá lehet bízni a csomagunkat, és nem kell attól tartani, hogy eltűnik egy-két dolog belőle. Ami számomra a nyaralásból a legmeghatározóbb emlék maradt, az emberek hihetetlenül pozitív hozzáállása. Pedig vonatoztunk, buszoztunk, majmokat etettünk, és egy mangrove erdő partján is csónakáztunk” – emlékezett vissza az énekes, aki bármikor visszatérne Keralába, de mivel sok úti cél van még a tarsolyában, a szabadideje pedig kevés, nem hiszi, hogy harmadszorra is eljut ide. 

Ezer szín, ezer hang, ezer érzés 

Kerala 350 mérföld hosszú tengerpartját olyan csillogó és vakítóan fehér homok borítja, hogy az egészen valószínűtlen látványt nyújt. Az Arab-tenger vize szelíd és meleg, ezért a fürdőzés szerelmesei nyugodtan ejtőzhetnek benne, a strandokon lévő függőágyak és a nádfeles kunyhók pedig tökéletes pihenést biztosítanak. A pálmafákkal határolt holtágak és a lagúnák miatt a tartományt gyakran nevezik a Kelet Velencéjének. 

A gyerekek boldogan játszanak a vízben a hajók közöttForrás: Linczényi Márkó

Itt mindent áthat a vízi kultúra, a csatornákon színes lakóhajók ringanak, a helyiek csónakokból árulják a friss fogásokat, és a nők a folyó partján, kövekhez csapkodva mossák a ruhákat. Kerala a túrázók paradicsoma is, és nincs izgalmasabb annál, mint meghódítani új magasságokat. A Chembra Peakhez zöldellő teaültetvényeken és buja erdőkön át vezet az út, Pythal Mala a kalandos túraösvényekről ismert, míg Chimmony ideális hely azok számára, akik különleges madarakat szeretnének látni. 

Kalandok földön és vízen 

Megszámlálhatatlanul sok turisztikai lehetőség van ezen az etnikailag, kulturálisan és földrajzilag gazdag vidéken, a szabadidős tevékenységek pedig egyszerűen felülmúlhatatlanok. Márkó alaposan kihasználta a vakáció minden percét, és ebben a közegben is otthon érezte magát. Igaz, Mumbaiban csak pár napot töltött, de a városhoz közel eső Kanheri Caveshez – a több mint 2000 éves buddhista szentélyhez – azért sikerült eljutnia. 

Irány a templomForrás: Linczényi Márkó

„A hatalmas metropolisz peremén egy nemzeti park található, tele majmocskákkal és állítólag tigrisekkel, bár utóbbi kicsit meseszerűnek tűnt” – mesélte az extravagáns énekes, aki kintléte során Kodanadba is ellátogatott. A Periyar folyó déli partján fekvő falu a természetrajongók egyik kedvelt célpontjának számít, és Kerala legnagyobb elefántiskolájával büszkélkedhet. „Itt délután lehet úgy elefántokat fürdetni, hogy egyetlen turista sincs a közelben, így nem kell szelfibotosokkal osztozni az élményben” – tette hozzá Márkó, és arról is mesélt, hogy az Alapuzzhából induló Backwaters túrát másodszorra tette meg, ahol egyébként hajót is bérelt. 

Mindenütt pálmafák szegélyezik a partotForrás: Linczényi Márkó

„Érdemes a környéken robogózni néhány napot, egy-egy hindu szertartásba akaratlanul is belefut az ember, illetve álomszerű tájakat látunk, bármerre is nézünk. Poovarban nem szabad kihagyni a mangroveerdőt, itt egyszer csak átúszott előttünk egy nagyjából egyméteres kígyó a vízen. Kovalam éttermei (például a Malabar café) semmihez sem hasonlíthatóak, de igazából Indiában még nem sikerült rosszat ennem sehol. Persze csak olyan helyekre megyek, amelyeket szívesen ajánlanak az itt élők, vagy ahol sokan vannak. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, soha nem érhet bennünket csalódás” – zárta gondolatait Linczényi Márkó.