Connie Kopelov annak a leszbikus párnak volt az egyik tagja, akik New York államban elsőként kötöttek házasságot, amikor 2011-ben bevezették a házassági egyenlőséget.

90 éves korában elhunyt Connie Kopelov, aki kedvesével Phyllis Siegellel 2011. július 24-én házasodott össze, 23 év együttélés után. Ők voltak az első azonos neműként házasságot kötő pár New York államban. Phyllis így emlékszik a pillanatra, amikor meghozták a házassági egyenlőségről szóló döntést: “Amikor meghallottam a hírt, elállt a lélegzetem, de a legjobb értelemben. Annyira hihetetlenül boldog voltam.”

Phyllis Siegel és Connie Kopelov volt az első, akik azonos neműként kötöttek házasságot New York állambanForrás: AFP/Stan Honda

Miután megházasodtak együtt vezették a 2012-es a New York Pride felvonulását Cyndi Lauper és a Kiehl’s nevű kozmetikai márka igazgatója,

Chris Salgardo mellett.

Connie Kopelov Inidanában született 1926-ban, ahol politikatudományt tanult, majd 1955-ben New Yorkba költözött. A Cornell és a New York Egyetemeken rendszeresen tartott nőtörténeti kurzusokat. Partnere csupán annyit közölt, hogy szerelme Alzheimer-kórban szenvedett.

Az Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.