Lehetsz vallásos vagy vallástalan, a következő épületektől valószínűleg neked is tátva marad a szád. Az alábbiakban összegyűjtöttük a világ öt legkülönlegesebb templomát.

A borgundi fatemplom - Norvégia

A borgundi fatemplom Norvégiában található, Lærdal közigazgatási területén. A fatemplomról a legelső írásos források 1342-ből valók, valószínűleg azonban a 12. század végén épülhetett. Hajdanán több mint ezer középkori keresztény norvég fatemplom állt, mára csak 28 maradt fenn eredeti állapotában. A borgundi templom az egyik legrégebbi ilyen templom.

Forrás: AFP

Hallgrímskirkja - Izland

A reykjavíki evangélikus templom 74,5 méter magas, ezzel pedig Izland legmagasabb épülete. A templomot 1948-ban kezdték el építeni, a munkálatok pedig 38 éven át tartottak, végül 1986-ban fejeződtek be. Nevét Hallgrímur Péturssonról, egy egyházi énekeiről ismert evangélikus lelkészről és izlandi költőről kapta.

Forrás: AFP

A Megváltó arcának színeváltozása templom - Oroszország

Az oroszországi Onyega-tó egy legismertebb szigete Kizsi, amelynek 18. századi fatemplomai a világörökség részét képezik. Ilyen híres templom a Preobrazsenszkaja is, azaz a Megváltó arcának színeváltozása templom, amelyet 1714-ben építettek. A legenda szerint az épületeket egy szál fejszével készítette Nyesztor mester, és a szekercét azután a tó vizébe hajította, mondván, hogy mivel nem sikerülne még egyszer ilyen szépséget létrehoznia, másnak se sikerülhet.

Forrás: Wikipédia

Szent Család-templom, Spanyolország

A Sagrada Família, azaz a Szent Család-templom a világ egyik legkülönlegesebb temploma és végleges elkészülése után a világ legnagyobb bazilikája lesz. Antoni Gaudí kapta meg a templom építésének feladatát 1883-ban, amelyet haláláig végzett. A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, olyannyira, hogy még jelenleg is folynak munkálatok rajta. Az épület az organikus építészet mintapéldánya, de sorolják a szecesszióhoz is, sőt kubista jegyeket is találtak rajta. 

Forrás: Dreamstime

Magasságos Miasszonyunk-kápolna, Franciaország

Az 1950 és 1955 között épült, Szűz Máriának szentelt katolikus zarándoktemplom a modern építészet talán leghíresebb alkotása. A templom Ronchamp községben, Belfort közelében található és a francia–svájci építész Le Corbusier tervei alapján épült.  A benne található számos vizuális metafora, térfelosztásának gazdagsága, valamint példaértékűsége miatt a modern építészet ikonja.

Forrás: Wikipédia