újrahasznosítás környezetvédelem ingatlan otthon építészet lakás épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az gondolnád, hogy újrahasznosított anyagokból csak szakadt hippikunyhókat lehet összetákolni? Nagyon tévedsz! A fenntarthatóság és a környezetvédelem szerencsére egyre több dizájnert megihlet, lásd az alábbi példákat.

Millió Palack Temploma

Thaiföld északkeleti részén található az a templom, amit 1,5 millió söröspalackból építettek. Az üres üvegeket 1984-ben kezdték el gyűjtögetni, de kezdetben csupán dekorációnak használták őket. Az üvegekből faliképeket készítettek, a kupakokból mintákat, mozaikokat formáltak. Mikor aztán egyre több üvegük gyűlt össze, úgy döntöttek, hogy egy komplett templomot építenek belőlük. Így született meg a Wat Lan Kuad, avagy a Millió Palack Temploma.

Forrás: Dreamstime

Taku-Tanku

A Taku-Tanku névre hallgató fura lakókocsiszerűség két 3000 literes víztartályból készült. Az ötlet a New York-i Stereotank tervezőstúdió munkatársai fejéből pattant ki, de a modell a nagyközönség számára sajnos még nem elérhető.

Forrás: stereotank.com

Wikkelhuis

Hollandiában, egészen pontosan Amszterdamban készítette a Fiction Factory nevű stúdió ezt a különleges, kartonpapírból épült házikót. Az újrahasznosított otthonhoz 24 réteg kartont használtak, és részeit pillanatragasztóval illesztettek egymáshoz. Kíváncsiak lennék, vajon mennyire bírja az esőt ez a különleges építmény.

Forrás: wikkelhouse.com

Újrahasznosított téglából házikó

Ismét csak Hollandiában vagyunk, de kartonpapír helyett ennek a háznak a téglái hulladék kreámiából, üvegből és agyagból készültek. A házikót megálmodó StoneCycling nevű tervezőcég a jövőben szeretné kiterjeszteni a technikát, céljuk, hogy 2017-ben több hotelt, irodát és családi házat is újrahasznosított téglából építsenek.

Forrás: architectuurmaken.nl

Aviator Villa

Egy a New York állambeli, nem mindennapi otthon egy nyugdíjazott pilótának épült, stílusosan újrahasznosított repülőgéprészekből. Ráadásul az ingatlan vonalait is úgy alakították ki, hogy az embernek olyan érzése legyen, mintha a levegőben lenne.

Forrás: Urban Office Architecture

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.