A villanyszámlád évről évre csak nő, miközben a nap ingyen sütkérezik - miért ne használnád ki energiától fénylő sugarait? A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb jelentősége, hogy használatuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A következőkben összegyűjtöttük azokat az alternatív lehetőségeket, amelyekkel a villanyszámládat majdhogynem lenullázhatod.  

Napenergia

A nap energiáját vízmelegítésre vagy áramtermelésre használhatjuk fel. Előbbit a napkollektor, utóbbit a napelem segítségével lehet megvalósítani.

Egy 15-20 négyzetméteres, 2-3 kW összteljesítményű napelemes rendszer biztonsággal képes egy átlagos háztartás teljes éves energiaigényét fedezni.

Forrás: Dreamstime

Persze ezt az esetek többségében úgy kell érteni, hogy az energiafogyasztás és -termelés éves szinten kiegyenlítődik. Ugyanis a napelemek nyáron jellemzően többet termelnek, mint amennyit a háztartás elfogyaszt, míg a téli időszakban ez éppen fordítva van.

Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszerünket lehetőség szerint rákössük az elektromos hálózatra:  nyáron a felesleges termelést visszatáplálja a rendszerbe, miközben télen, amikor a termelés alulmúlja a fogyasztást, a hiányzó energiát a rendszer a hálózatról veszi fel.

Így nem lesz szükség az energia tárolását szolgáló akkumulátor beszerzésére, ami csökkenti a beruházási költségeket. Cserébe egy engedélyeztetési folyamaton kell átverekednünk magunkat, amihez feltétlenül kérjük szakember (elsősorban a kivitelező) segítségét.

A napelemek élettartama – minimális karbantartási igény mellett – a 40 évet is meghaladja, amely idő alatt jelentős többletértéket képes megtermelni a beruházás költségéhez viszonyítva.

Szélenergia

A szél energiáját szélgenerátorokkal aknázhatjuk ki, amelyek azt villamos energiává alakítják. A szélerőművekről valószínűleg a többségnek a hazánkban is egyre több helyen megtalálható (de adottságainak köszönhetően leginkább a Kisalföldön elterjedt) monstrumok jutnak eszébe. 

Forrás: Dreamstime

Ma már azonban elérhetők olyan 1-2 kW teljesítményű, akár épületek tetejére is szerelhető kisebb szélgenerátorok, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek pl. a napelemes rendszereknek felhős napokon.

Egyéb zöld megoldások

Napkollektor

A napkollektor a nap energiáját hőenergiává alakítja, és így közvetlenül alkalmas vízmelegítésre. Ennek megfelelően leggyakrabban melegvíz-termelésre használják az őszi átmeneti időszakokban. Az alternatív energiákat hasznosító rendszerek közül a napkollektoros rendszerek azok, amelyek a legkisebb befektetést igénylik, és a leggyorsabb megtérülést biztosítják.

Forrás: Dreamstime

Környezeti hőenergia

A környezet hőenergiáját házunk fűtési és hűtési igényének kielégítésére használhatjuk fel hőszivattyús rendszerek segítségével. A technológia lényege, hogy fűtés esetén a kinti környezetből (a talajból, a talajvízből vagy a levegőből) elvont hőt továbbítja a lakásba, míg hűtési funkcióban ezt épp fordítva teszi. Ezek legfontosabb pozitívuma, hogy időjárástól függetlenül használhatók egész évben.