Te még fizetsz az áramért? Aknázd ki az alternatív lehetőségeket!

Forrás: Dreamstime -
alternatív energia napenergia napelem otthon energia solar2016 napkollektorok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A villanyszámlád évről évre csak nő, miközben a nap ingyen sütkérezik - miért ne használnád ki energiától fénylő sugarait? A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb jelentősége, hogy használatuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A következőkben összegyűjtöttük azokat az alternatív lehetőségeket, amelyekkel a villanyszámládat majdhogynem lenullázhatod.  

Napenergia

A nap energiáját vízmelegítésre vagy áramtermelésre használhatjuk fel. Előbbit a napkollektor, utóbbit a napelem segítségével lehet megvalósítani.

Egy 15-20 négyzetméteres, 2-3 kW összteljesítményű napelemes rendszer biztonsággal képes egy átlagos háztartás teljes éves energiaigényét fedezni.

Forrás: Dreamstime

Persze ezt az esetek többségében úgy kell érteni, hogy az energiafogyasztás és -termelés éves szinten kiegyenlítődik. Ugyanis a napelemek nyáron jellemzően többet termelnek, mint amennyit a háztartás elfogyaszt, míg a téli időszakban ez éppen fordítva van.

Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszerünket lehetőség szerint rákössük az elektromos hálózatra:

nyáron a felesleges termelést visszatáplálja a rendszerbe, miközben télen, amikor a termelés alulmúlja a fogyasztást, a hiányzó energiát a rendszer a hálózatról veszi fel.

Így nem lesz szükség az energia tárolását szolgáló akkumulátor beszerzésére, ami csökkenti a beruházási költségeket. Cserébe egy engedélyeztetési folyamaton kell átverekednünk magunkat, amihez feltétlenül kérjük szakember (elsősorban a kivitelező) segítségét.

A napelemek élettartama – minimális karbantartási igény mellett – a 40 évet is meghaladja, amely idő alatt jelentős többletértéket képes megtermelni a beruházás költségéhez viszonyítva.

Szélenergia

A szél energiáját szélgenerátorokkal aknázhatjuk ki, amelyek azt villamos energiává alakítják. A szélerőművekről valószínűleg a többségnek a hazánkban is egyre több helyen megtalálható (de adottságainak köszönhetően leginkább a Kisalföldön elterjedt) monstrumok jutnak eszébe.

Forrás: Dreamstime

Ma már azonban elérhetők olyan 1-2 kW teljesítményű, akár épületek tetejére is szerelhető kisebb szélgenerátorok, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek pl. a napelemes rendszereknek felhős napokon.

Egyéb zöld megoldások

Napkollektor

A napkollektor a nap energiáját hőenergiává alakítja, és így közvetlenül alkalmas vízmelegítésre. Ennek megfelelően leggyakrabban melegvíz-termelésre használják az őszi átmeneti időszakokban. Az alternatív energiákat hasznosító rendszerek közül a napkollektoros rendszerek azok, amelyek a legkisebb befektetést igénylik, és a leggyorsabb megtérülést biztosítják.

Forrás: Dreamstime

Környezeti hőenergia

A környezet hőenergiáját házunk fűtési és hűtési igényének kielégítésére használhatjuk fel hőszivattyús rendszerek segítségével. A technológia lényege, hogy fűtés esetén a kinti környezetből (a talajból, a talajvízből vagy a levegőből) elvont hőt továbbítja a lakásba, míg hűtési funkcióban ezt épp fordítva teszi. Ezek legfontosabb pozitívuma, hogy időjárástól függetlenül használhatók egész évben.

Kiderült: ezek a legrondább színek a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20160713-kiderult-ezek-a-legrondabb-szinek-a-lakberendezesben.htmlTudjuk jól, ízlések és pofonok. Mindenkinek vannak kedvenc színei, és vannak természetesen olyan árnyalatok is, amelyek láttán a hideg futkos az ember hátán. Az ember szubjektív véleménye mellett azonban kutatások is vannak, amelyek megállapítják, mely színeket nevezhetünk rondának avagy szépnek. Otthon--Egy magyar templom a világ legördögibb épületei között - Szégyen vagy dicsőség?http://www.life.hu/otthon/20160706-a-vilag-leggonoszabb-epuletei-szavazas.htmlA Reddit nevű közösségi oldalon nemrég egy szavazást indítottak, amelyben a világ leggonoszabb, legördögibb épületeit keresték. Büszkék lehetünk, vagy szégyenkezhetünk, de a toplistába egy magyar épület is bekerült, egészen pontosan a Makovecz Imre által tervezett paksi Szentlélek-templom. Ha nem tartod igazságosnak a toplistát, véleményedet a cikk alján szavazatoddal is kifejezheted! Otthon--Különleges otthonok szemétből http://www.life.hu/otthon/20160707-kaprazatos-epuletek-szemetbol.htmlAz gondolnád, hogy újrahasznosított anyagokból csak szakadt hippikunyhókat lehet összetákolni? Nagyon tévedsz! A fenntarthatóság és a környezetvédelem szerencsére egyre több dizájnert megihlet, lásd az alábbi példákat. Otthon--Centralia, a pokol tüzén égő városhttp://www.life.hu/otthon/20160627-az-egyesult-allamok-kiserteties-elhagyatott-varosai-masodik-resz.html1981-ben több mint 1000 lakosa volt, 2010-ben már csak öt főt számláltak a Pennsylvania állambeli Centralia városában. Bár a településen uralkodó körülményekhez képest még az is csoda, hogy egyáltalán maradtak itt lakosok. OtthonOrigoHíres filmek hangulatos konyhái - Inspirációra felkészülni!http://www.life.hu/otthon/20160623-hires-filmek-hangulatos-konyhai.htmlEgy jó film nézése közben csak ritkán jut idő a díszletre, azaz a jelenetek színhelyére is odafigyelni, pedig egy-egy jól kitalált enteriőrből megannyi inspirációt lehet meríteni. A következőkben olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyekben nagy hangsúlyt kapott a konyha - bátran elleshetsz egy-két lakberendezési trükköt belőlük! OtthonOrigoIndulhat a parti - Készíts filléres dekorációt!http://www.life.hu/otthon/20160620-molnar-gina-a-ginappi-a-muhely-vloggere-party-grinlandot-keszit.htmlMi kell egy hangulatos házibulihoz? Finom ételek, behűtött italok, no meg látványos dekoráció! Molnár Gina, a Ginappi, a műhely bloggere most megmutatja, hogyan készíthetsz fillérekből mutatós girlandot. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.