Ha az a típus vagy, aki nem szeret egyetlen helyen sokat időzni, és nem kifejezetten imádja a kánikulát, akkor az őszi körutazásokat neked találták ki. Ha jól választod meg az úti célt, ha okosan tervezed meg a programot, akkor akár már néhány nap alatt is jó pár élménnyel gazdagodhatsz, és sok mindent láthatsz. A városnézéshez és a túrázáshoz a szeptember és október hónap igazán ideális: fázni még biztosan nem fogsz, de már a hőség sem kényszerít a légkondicionált szoba falai közé. Hogy hova utazz? Ehhez adunk most számodra tippeket. Kalandozz Szlovákiában és Ausztriában elérhető áron!

Nem kell messzire menni, hogy jól érezd magad - Szlovákiában millió csoda várhat rád 

Ha több helyszínt is érintenél a pihenésed alatt, érdemes a festői szépségű Szlovákiára szánnod néhány napot. Amennyiben az önállóságra voksolsz, és nem szervezett úttal indulsz neki a Felvidéknek, érdemes Parassapusztánál átlépni a magyar–szlovák határt és Besztercebányán kezdeni a nézelődést. A történelmi városrészre szánj bőven időt, sétálj a várnegyedben, a főtéren nézd meg a német és szlovák templomot, Mátyás király házát, a püspöki székesegyházat, a Thurzó-házat és Bethlen Gábor királlyá választásának épületét. 

Besztercebánya történelmi városrészében, a Stefan Moyzes téren látható a Barbakán (előtérben), mögötte a Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom az Óratorony erkélyéről nézveForrás: MTI/Komka Péter

A városi bolyongás után biztosan jól fog esni egy egészen más élmény, ami a Magas-Tátrában vár rád.

A gyönyörű Csorba-tó, háttérben a Magas-TátrávalForrás: Dreamstime

A sok egyéb mellett a Csorba-tó partján – amely ősszel különösen mesés élményt nyújt – sétálhatsz és túrázhatsz egy nagyot, ahová a Tátralomnic – Tátraleszna – Tátrafüred – Tátraszéplak – Felsőhági útvonalon lehet eljutni. A Tátra területének egyik legismertebb, leglátogatottabb és egyben a legkényelmesebb ösvénye a tátrai főútvonal, a Felső-turistaút (Magistrála). A Nemzeti Park területén turistajelzésekkel ellátott ösvények vezetnek. Teljes hosszuk csaknem 600 km, a hegység úgyszólván minden nevezetes része elérhető rajtuk a zárt területté nyilvánított Bélai-havasok és a szigorúan védett természetvédelmi területek kivételével.

A Magas-Tátra lélegzetelállító vonulataiForrás: Dreamstime

A világörökségi helyszíneket – Késmárk, Lőcse, Szepeshely – semmiképp ne hagyd ki! Betléren megnézheted a gyönyörűen felújított Andrássy-kastélyt, de Rozsnyó belvárosában Szlovákia legnagyobb négyzet alakú terén is sétálhatsz és megnézheted a Rákóczi-őrtornyot, a Szent Anna-templomot és a Püspöki-székesegyházat.

Szűz Mária mennybevitele székesegyház és a Szent Anna-templom balra, és a Rákóczi-őrtorony jobbraForrás: MTI/Komka Péter, Dreamstime

Látogass el Kassára is – amely 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lett–, csodáld meg a Szent Erzsébet-székesegyházban a gótikus szárnyas oltárt, Mátyás király lépcsőjét, Rákóczi fejedelem kriptáját, a Szent Mihály-kápolnát, Orbán-tornyot, a színház előtti zenélő szökőkutat, a régi városházát, a megyeházat, a jezsuita templomot, ahol Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc és II. Rákóczi György van eltemetve, az Andrássy-palotát, a Rákóczi-palotát, Márai Sándor lakóházát.

Forrás: Dreamstime
Így utazz a legegyszerűbben a Magas-Tátrába!
Autóval: A Magas-Tátra Magyarország középső részéről leggyorsabban a Budapest – Parassapuszta – Zólyom (Zvolen) – Besztercebánya (Banská Bystrica) – Rózsahegy (Ružomberok) – Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) – Magas-Tátra útvonalon érhető el. Ez az út bár rövid, jó műszaki állapotú járművet és gyakorlott vezetőt igényel, mivel egyes szakaszain igen kanyargós és meredek utakon vezet. Nem sokkal lassabb, de valamivel egyszerűbb, ha Besztercebányáról Breznó–Poprád útvonalon közelítjük meg a Tátrát. Az Alacsony-Tátrát átszelő, Breznó–Liptószentmiklós út bár rövid, meglehetősen komoly odafigyelést igénylő út.

Vonattal: Budapestről indul gyorsvonat Miskolc és Kassán át Poprádba. Poprádról električkával vagy személyvonattal (Tátralomnicig közlekedik) lehet a hegységet elérni. Az előbbi jóval drágább, az utóbbinál viszont néha át kell szállni a rövid távon. 


Ausztria

Ausztriai körutazásodat – hegyeshalmi határátlépéssel – akár érdemes Béccsel kezdened. Az osztrák fővárosba autóval és vonattal is villámgyorsan eljutsz, szomszédos országról lévén szó a zsebedbe sem kell mélyen belenyúlnod. Bécsben mindjárt két helyszín is található, amelyet az UNESCO-világörökségek közé választottak: a történelmi óváros, valamint a schönbrunni kastély és park. 

A schönbrunni kastély gyönyörű virágos kertjévelForrás: Dreamstime

A schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága: magát a kastélyt évente másfél millió látogató keresi fel, a parkot további 5,2 milliónyian tekintik meg. A belvárosból az U4 metróval közelíthető meg.

Ha Schönbrunnban jársz, nézd meg a világ legrégebbi és jelenleg egyik legmodernebb állatkertjét. A schönbrunni állatkert szintén az UNESCO-világörökség része, ráadásul már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet.

Gorillaetetés az állatkertbenForrás: AFP

Ha Ausztria bejárását tűzted ki célul, Linzet semmiképp ne hagyd ki, ahol a kortárs és a hagyományőrző építészet sajátos együttélésével találkozhatsz. A Duna-parti városban igazán látványos módon olvad egymásba a művészet, a tudomány és a technológia.

A Mozart és ünnepi játékok városaként is ismert Salzburg barokk óvárosát az UNESCO 1997-ben vette fel a kulturális világörökségek közé. A város látványos építményei közé tartozik a salzburgi dóm és a középkori Hohensalzburg vára is. Aki ellátogat Salzburgba, annak feltétlenül érdemes megkóstolnia a város édes ismertetőjegyét: az eredeti salzburgi Mozart-golyót.

Az alpesi Innsbruck is azok közé a városok közé tartozik, amelyeket egyszer látni kell. Különlegessége nem csak a környező hatalmas tiroli hegyeknek köszönhető, az Aranytető, az Ambras reneszánsz kastély művészeti kincsei mind-mind igazán izgalmas látnivalók.

A hungerburgi felvonó modern épületeForrás: Dreamstime

A romantikus és nosztalgikus utazóknak ajánljuk elsősorban Klagenfurtot, amelynek festői óvárosa elsősorban a reneszánsz épületeknek, a csoda szép árkádos udvaroknak és a szűk, történelmi utcácskáknak köszönheti mediterrán hangulatát.

Utazásod végén, hazafelé Eisenstadtban is állj meg, és akár zenei élménnyel is megajándékozhatod magadat. Az Esterházy-kastélyban – amely egyébként a város ismertetőjegye – egész évben egymást követik a koncertek. A város környéke igazán különleges természeti környezettel csábít kirándulásra: Eisenstadt egy kiterjedt borvidék szívében fekszik, ahol számtalan borászat és vincellérház található.

Az Esterházy-kastélyForrás: Dreamstime

Támogatott tartalom.