A 2016-os riói olimpia formaruháit a Use Unused tervezte. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence korábban azt nyilatkozta: szerettek volna olyan irányba elmozdulni a sportolók megjelenését illetően, ami a korábban megszokottakhoz képest fiatalosabb, sportosabb, de mégis elegáns. Nézzük, hogy sikerült!

A 2015 nyarán kiírt nyilvános pályázatra jelentkezettek közül tizenegyet hívott meg a MOB, közülük a szeptemberi határidőig hatan adtak be érvényes pályázatot, végül három cég, a Use Unused, a The Four és a Nubu került a döntőbe. A három finalista közül a zsűri két sportolóval, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozóval és Gyenesei Leila öttusázóval együtt hozta meg a döntést. 

Forrás: Facebook/USE unused

A kollekcióban megjelennek a magyar nemzeti színek is, de nem a hagyományos módon, nem uralkodóan, hanem apró részletekben. A kollekció egyik izgalmas alkotóeleme a 168TEAMHUN feliratú logó, ami az eddigi olimpiákon szerzett 168 aranyéremre utal. 

Így látják a kollekciót a tervezők 

Mennyire volt nehéz a Use szellemiségét, a márkára jellemző jegyeket átültetni a formaruhákra? 

Ez nem is volt elsődleges célunk. Jó néhány formaruhát terveztünk már, és ilyen esetekben másodlagos a saját márkánk arculata. 

Milyen irányelvek alapján terveztétek meg a ruhákat? Mik voltak a fő szempontok? 

A legfontosabb szempont az volt, hogy egy funkcionalista, jól variálható kollekciót készítsünk a sportolóknak, amellyel könnyen tudnak azonosulni. Gyakorlatilag alapdarabokról van szó, olyanokról, amikhez hasonlókat ők is hordanak a civil életben. Egy olyan sportos, kényelmes kollekciót szerettünk volna készíteni számukra, amelyet a későbbiekben is könnyen be tudnak építeni a már meglévő ruhatárukba. Ennek megfelelően választottunk két olyan uniszex alapszínt, mint a sötétkék és a bézs, amely amellett, hogy mindkét nem számára egyformán hordható, jól kombinálható a nemzeti színeinkkel, és megfelel a klasszikus casual sportöltözködés hagyományainak, amelyekhez szerettünk volna visszatérni és inkább egy időtálló formaruhát tervezni szemben a mulandó trendek figyelembevételével. 

Szerintetek miért a ti kollekciótok lett a befutó? 

Sokan esnek abba a hibába, hogy túlterveznek egy ilyen típusú kollekciót, túl harsány lesz, túl elrugaszkodott, adott esetben talán túl designeri, és korántsem elég funkcionalista. A sikerünk kulcsa talán ez lehetett. Mindenki számára könnyen befogadható, és alkalmazkodik a sportolók életstílusához. 

/1608/A_mag201684131117