Ha külföldre mész, főleg, ha olyan helyre, amely távol esik a mi kultúránktól, mindenképpen tájékozódj a helyi szokásokról. Lehet, hogy semmi megdöbbentőt nem találsz, de előfordulhat, hogy így kerülheted el azt, hogy kínos helyzetbe kerülj, vagy netán szabályt szegj. Íme, néhány érdekesség - és szabály - a nagyvilágból. 

 Egyesült Arab Emírségek

Bármennyire szerelmes is vagy, ha például Dubajban nyaralsz, fogd vissza magad. Semmiképp ne az utca közepén csókolózz a kedveseddel, ennél többre pedig ne is gondolj. Tudnod kell, hogy nemcsak a helybéliekre, de a turistákra is igaz, ha valaki a nyílt utcán csókolózik, vagy akár kézen fogva sétál, büntetésre számíthat. 

Forrás: Dreamstime
Egy angol párnak például 2010-ben Dubajban az volt a vétsége, hogy egy étteremben megpuszilták egymást. Letartóztatták őket.
Oké, ez csak film...
...de, ha láttátok a Szex és New York második részét, biztosan emlékeztek arra, hogy Samantha kicsapongó viselkedése oda vezetett, hogy mind a négyüket kitoloncolták az adu-dzabi szállodából.

 

Olaszország - Velence
Galambot etetnél a Szent Márk téren? Hát ne tedd! Bár sokáig a turisták kedvenc szórakozása volt, ma már nem szabad. A város vezetése néhány éve betiltotta a galambok etetését. Hogy miért? Az indok: a közel negyvenezer galamb és azok ürüléke hatalmas kárt okoz a történelmi épületekben. 

Forrás: Dreamstime

Kína

Túlságosan közvetlen vagy? Szereted megérinteni az embereket, a kisgyerekeket pedig a legszívesebben magadhoz ölelnéd? Ha Kínában jársz, ezt felejtsd el! A hagyományaikhoz hű kínaiak nem érintik meg egymást, de még a gyerekek fejét sem, mert szerintük az ott lakozó szellemet ezzel tisztelik meg. Bizonyos területeken a gyerekeket egyáltalán meg sem érintik, legalábbis csak annyira, amennyire az szükséges.  

Forrás: Dreamstime

Nagy-Britannia

Ha Angliában jársz, és olyan ismerősökkel találkozol, akikkel nem a legbensőségesebb a viszonyod, ne öleld és ne puszild meg őket - ugyanis ezt sokszor tolakodásnak veszik. 

Forrás: Dreamstime

Spanyolország


A pontosság a királyok udvariassága? Igen, csak nem a spanyoloknál. Ha illemtudóan szeretnél odaérni egy vendégségbe, ezt felejtsd el. Spanyolországban ugyanis legalább fél órát illik késni. 

Güell park, BarcelonaForrás: Dreamstime

Japán

Hallottad már, hogy Japánban nem mosolyognak az emberek nyitott ajkakkal? Az ő kultúrájukban ugyanis udvariatlanságnak számít, ha valaki a fogát látni engedi. 

Forrás: Dreamstime

Törökország
Amúgy sem vall úriemberre feltétlenül leszólítani egy nőt az utcán, de a törököknél semmiképpen nem illik. Ott ugyanis nem nézik jó szemmel, ha egy idegen férfi megszólít egy nőt az utcán. Olyannyira nem, hogy könnyen balhé lehet belőle a nő családjával. A turisták jobban teszik, ha kerülik ezt, ha nem akarnak összetűzésbe keveredni. 

A Kék mecset belseje, IsztambulForrás: Dreamstime
!
Bár a távol-keleti országokban a böfögés elvárás, étkezés közben a legnagyobb illetlenség az orrfújás.

 Támogatott tartalom.