Tedd félre az elfogultságodat, nézd végig a képeket, és döntsd el, szerinted melyik a legszebb parlament a világon! 

Országház – Magyarország 

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy az ötös listánkban a gyönyörű magyar parlament is helyet kapott – és egyáltalán nem csak azért, mert elfogultak lennék. Az Országházat a nemzetközi lapok is szinte mindig megemlítik, ha a világ legszebb parlamentjeiről van szó. Az Országház megépítésére az Országgyűlés 1881-ben tervpályázatot hirdetett, amelyet végül Steindl Imre nyert meg. Steindl megvalósult terve a historizáló eklektika jegyében született: barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben pedig neogótikus stílusú. Az épületnek 27 kapuja van, 29 lépcsőháza, és 13 személy- és teherlift működik benne. 

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Capitolium – Egyesült Államok 

A Capitolium a szövetségi kormányzat törvényhozásának, az Egyesült Államok kongresszusának a székhelye. Washingtonban található, a Capitolium-dombon, a National Mall nevű nagy park keleti végén. William Thornton tervezte, és 1793-ban kezdték építeni neoklasszikus stílusban. A Kongresszus először 1800. november 17-én ülésezett itt, az építkezés azonban még ezután is folytatódott. 1909-ben a Capitoliumnak még saját földalatti vasutat is építettek, amely az épületet a környező kormányzati épületekkel köti össze, és korszerűsítve a mai napig használják. 

Forrás: Dreamstime

Osztrák parlament, Bécs 

Theophil Hansen báró tervezte, és 1873–1883 között, görög klasszicista stílusban épült. Az épületben több mint 100 szoba és terem található, előtte Pallas Athéné kútja áll, és egy 5 méter magas Pallas Athéné-szobor. Két oldalán a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található. 

Forrás: Dreamstime

Westminster-palota – Egyesült Királyság 

A Westminster-palota az Egyesült Királyság parlamentjének épülete, ahol a parlament két háza, a Lordok Háza és a Képviselőház tartja üléseit. Az épület Londonban, a Temze északi partján található. A jelenlegi épület egy újjáépítés és átépítés eredménye, amely Charles Barry és Augustin W.N.Pugin tervei alapján zajlott 1840 és 1870 között. 

Forrás: Dreamstime

Parlament – India 

Az indiai parlament Újdelhiben található, és Sir Edwin Lutyens és Sir Herbert Baker építészek tervezték. Az egyedülálló palota hat éven keresztül készült. Az épület 170 méter átmérőjű, és 12 kapuja van, területe közel hat hektár. Az egész építményt díszes homokkő falak és kovácsoltvas kapuk veszik körül. 

Forrás: AFP

Szerinted melyik a legszebb épület? Szavazz!