Vannak, akiket szorongással töltenek el a monumentális építmények, amelyeknek kapuja előtt állva vagy folyosóin barangolva icipicinek érzi magát az ember. Mások azonban éppen ezért rajonganak a kastélyokért, amelyeket felfedezve megelevenedik a történelem, ráadásul a művészeti alkotások iránti éhségünket is kielégíthetjük. Közeleg az ősz, lassan ideje a bikinit túracipőre cserélni! Ha messzire nem is tudsz elutazni, egy közeli ország kastélyában még feltöltekezhetsz a télre. 

Hohenzollern-kastély – Németország

A neogótikus Hohenzollern-kastély Stuttgarttól 50 km-re fekszik, a 855 méter magas Hohenzollern-hegy tetején. Ez a mesebelinek tűnő kastély egykor a porosz királyok és német császárok történelmi székhelye volt. Eredete a középkorig nyúlik vissza, a 11. században épült. 

Forrás: Dreamstime

1423-ban teljesen lerombolták, majd 1461-ben újjáépítették. A Hohenzollern a vidék egyik legszebb vára északkelet felé a Rottweil, Balingen, Reutlingen vonalon található. Európa egyik legnépszerűbb váráról azt mondják, már csak a kilátás miatt is érdemes meglátogatni, de maga az épület is lenyűgöző. 

Moritzburg-kastély, Németország 

A Hohenzollern mellett mindenképpen érdemes megemlíteni Moritzburgot, amelynek a tórendszer fölé magasodó épülete igazi turistamágnes.  Németország egyik legtekintélyesebb épülete Drezdához közel található, egykor kalandos vadászatok helyszíne volt. A kastél vonzza a látogatókat: egyrészt különleges elhelyezkedése miatt, másrészt mert porcelánok, iparművészeti alkotások kiállításának ad otthont. 

Forrás: Dreamstime

Törcsvári kastély – Románia 

Az épület Erdély egyik leglátogatottabb nevezetessége, vonzerejét nagy részben annak köszönheti, hogy Bram Stoker regényében ez a kastély volt Drakula gróf lakóhelye.  A kastély Brassótól 30 km-re, a törcsvári szoros bejáratánál, egy 100 méter magas domb tetejére épült 1377-ben, I. Lajos király engedélyével a szoroson áthaladó fontos kereskedelmi útvonal ellenőrzése, megvédése céljából. 

Forrás: Dreamstime
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje:
Erdély látványa, a székelyek hagyományos vendégszeretete téged is rabul ejthet. Járd be a legszebb székely, szász, csángó vidékeket, városokat, menj el a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szorosba, időzz a Törcsvári Kástélyban. Indulj most: 55 900 Ft/ fő / 4 éjtől. 
Eladó Drakula gróf kastélya
Még 2014-ben röppent fel a hír, hogy tulajdonosa, Habsburg Lotharingiai Domokos főherceg szívesen megválna a múzeumként működő erdélyi törcsvári kastélytól. Drakula gróf kastélya azóta is új tulajdonosát keresi.

Howard-kastély, Anglia 

A ház Észak-Yorkshire-ben, Angliában található, és Nagy-Britannia egyik legnagyobb lakóháza. Bár külsőre kastély, tulajdonképpen egy főúri otthon – a Howard család magánrezidenciája, akik több mint 300 éve lakják a komplexumot. Építése a 17. század végén kezdődött, és nagyjából 15 évig tartott. Külön említést érdemelnek a kastély mesés kertjei, az egész épületet körülvevő hatalmas kiterjedésű park pedig az UNESCO Világörökség része. 

Forrás: Dreamstime

Chambord-kastély, Franciaország 

Gondoltad volna, hogy a franciaországi Loire-völgy legnagyobb kastélya, a Chambord eredetileg vadászháznak készült? A legenda szerint a helyét I. Ferenc király úgy választotta ki, hogy közel legyen a szeretőjéhez, Claude Rohanhoz, akinek palotája a szomszédban állt. A reneszánsz kastélynak 440 szobája, 365 kandallója és 84 lépcsője van. Hogy ki tervezte, kérdéses, de  felmerült Leonardo da Vinci neve is. Hogy ebből mi igaz, mi nem, nem tudni, de kastély egyik fő látványosságát jelentő csigalépcsőt neki tulajdonítják. 

Forrás: Dreamstime

Himedzsi kastély, Japán 

A fából emelt himedzsi kastély a külseje után kapta a Fehér Kócsag (Siraszagi) nevet. Eredetileg a 15. században épült, és Japán Kanszai régiójában található. A vár egyik legkülönlegesebb része és a turisták kedvenc célpontja a központi bástyához vezető utak labirintusa. Ennek persze annak idején funkciója volt, a kapukat és a falakat úgy tervezték, hogy a betolakodókat spirális útvonalra kényszerítse, rengeteg csapdával és zsákutcával. 

Forrás: Dreamstime

A himedzsi kastélyt 1993-ben vették fel az UNESCO világörökség helyszínei közé, Japánban az elsők között. A belső vizes árkon belüli terület a fő kastélyépülettel különleges történelmi helyszín, a kastélykomplexum 5 épületszerkezete Japán nemzeti kincsei közé tartozik.  A macumotói és kumamotói vár mellett a szigetország legjelentősebb és egyben legnagyobb kastélya, amelyet a legtöbben látogatnak meg évente. 

Költözz be Hitchcock kedvenc kastélyába!
Imádod Alfred Hitchcock legendás filmjeit? Mindent megadnál, ha beköltözhetnél egy olyan házba, ahol anno a zseniális rendező is forgatott? Nos, itt a lehetőség, már ha van minimum 16 milliárd forintod.