Azt nem állítanánk, hogy életében egyszer mindenki találkozik ezzel a problémával, de bizonyos esetben végül is bárkivel megeshet, hogy a pocakjában növekvő csemetének egyszerre két – vagy akár több – apajelöltje is van. A 21. században azonban már nem kell találgatásokra hagyatkozni, az apasági vizsgálatoknak köszönhetően könnyen pontot lehet tenni a kínzó ügy végére.

A partnereiket gyakrabban váltogató hölgyek könnyen elbizonytalanodhatnak, ha egy pozitívra vált terhességi tesztet tartanak a kezükben. 

„Vajon ki lehet a kicsi apukája? És hogyan lehetne ezt kideríteni?” – a megoldás ma már egyszerűbb, mint az ember gondolná. Az úgynevezett apasági vagy DNS-teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható vagy kizárható. 

Forrás: Dreamstime

A terhesség alatt 

Az apasági vizsgálatot akár már a terhesség alatt is el lehet végezni. A legmodernebb vizsgálat az úgynevezett noninvazív, magzati mintavétel nélküli apasági vizsgálat. Ez a terhesség betöltött kilencedik hete után már elvégezhető, egészen a szülés időpontjáig, a vizsgálat nem veszélyezteti sem a terhességet, sem a magzat, illetve az anya egészségét. Ehhez az anyától, illetve a feltételezett apától vérvétellel kell vizsgálati anyagot venni – a vérvétel megfelel a szokásos laboratóriumi mintavételnek. Az anyai vérből a laboratórium a keringésbe bekerült magzati DNS-molekulákat különleges eljárással képes kiválogatni, majd összehasonlítja az anya és a feltételezett apa DNS-molekuláival. Összesen 317 ezer területen hasonlítja össze a laboratórium a DNS-molekulákat. 

Egyértelmű, 100 százalék valószínűségű biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja, 

a tényleges apát pedig 99,9 százalékos valószínűséggel képes a vizsgálat igazolni. 

Forrás: Dreamstime

Szülés után 

A születés utáni pillanatban már levehető az újszülöttől a szájnyálkahártya-hámsejt DNS-vizsgálati minta, amelynek segítségével – a feltételezett apa DNS-mintájával összehasonlítva – 

ugyancsak 100 százalékos biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja, 

és 99,99 százalék, vagy ennél nagyobb pontossággal igazolható a biológiai apa apasága. Ez a vizsgálat az élet során bármely pillanatban elvégezhető, a DNS-összetétele nem változik, ennek megfelelően a vizsgálat eredménye sem változik. 

Támogatott tartalom