család anya szingli2016 apasági vizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt nem állítanánk, hogy életében egyszer mindenki találkozik ezzel a problémával, de bizonyos esetben végül is bárkivel megeshet, hogy a pocakjában növekvő csemetének egyszerre két – vagy akár több – apajelöltje is van. A 21. században azonban már nem kell találgatásokra hagyatkozni, az apasági vizsgálatoknak köszönhetően könnyen pontot lehet tenni a kínzó ügy végére.

A partnereiket gyakrabban váltogató hölgyek könnyen elbizonytalanodhatnak, ha egy pozitívra vált terhességi tesztet tartanak a kezükben.

„Vajon ki lehet a kicsi apukája? És hogyan lehetne ezt kideríteni?” – a megoldás ma már egyszerűbb, mint az ember gondolná. Az úgynevezett apasági vagy DNS-teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható vagy kizárható.

Forrás: Dreamstime

A terhesség alatt

Az apasági vizsgálatot akár már a terhesség alatt is el lehet végezni. A legmodernebb vizsgálat az úgynevezett noninvazív, magzati mintavétel nélküli apasági vizsgálat. Ez a terhesség betöltött kilencedik hete után már elvégezhető, egészen a szülés időpontjáig, a vizsgálat nem veszélyezteti sem a terhességet, sem a magzat, illetve az anya egészségét. Ehhez az anyától, illetve a feltételezett apától vérvétellel kell vizsgálati anyagot venni – a vérvétel megfelel a szokásos laboratóriumi mintavételnek. Az anyai vérből a laboratórium a keringésbe bekerült magzati DNS-molekulákat különleges eljárással képes kiválogatni, majd összehasonlítja az anya és a feltételezett apa DNS-molekuláival. Összesen 317 ezer területen hasonlítja össze a laboratórium a DNS-molekulákat.

Egyértelmű, 100 százalék valószínűségű biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja,

a tényleges apát pedig 99,9 százalékos valószínűséggel képes a vizsgálat igazolni.

Forrás: Dreamstime

Szülés után

A születés utáni pillanatban már levehető az újszülöttől a szájnyálkahártya-hámsejt DNS-vizsgálati minta, amelynek segítségével – a feltételezett apa DNS-mintájával összehasonlítva –

ugyancsak 100 százalékos biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja,

és 99,99 százalék, vagy ennél nagyobb pontossággal igazolható a biológiai apa apasága. Ez a vizsgálat az élet során bármely pillanatban elvégezhető, a DNS-összetétele nem változik, ennek megfelelően a vizsgálat eredménye sem változik.

Támogatott tartalom

Nyílt levél a szaranyázóknakhttp://www.life.hu/csalad/20160912-nyilt-level-azoknak-akik-elitelo-megjegyzeseket-tesznek-az-anyaknak-szaranyazas.htmlHa a terhesség alatt sokat hízol, az a baj. Ha keveset, az a baj. Császárral hoztad világra a gyermeked? Akkor te igazából nem is szültél. Nem tudsz szoptatni? Akkor pedig igazából anya sem vagy. Család--Egyedülálló anya vagyok, és jól boldogulok!http://www.life.hu/csalad/20160912-egyedulallo-anya-vagyok-es-jol-boldogulok-szemelyes-tortenet-egy-egyedulallo-anya-hetkoznapjai.html„A tegnapi napunk nem indult valami jól: elfogyott a tej, a gyerekek viszont a reggeli kakaójukat akarták, úgyhogy felpakoltam őket, és irány a bolt. A srácok nyűgösek voltak, nem bírtak magukkal, visítoztak – az emberek bámultak. Hiába próbáltam őket megzabolázni, a két kis ördög csak csinálta tovább a műsort, az emberek vádló pillantásokat lövelltek felém, és megjegyzéseket tettek. Ekkor elszakadt a cérna.” CsaládOrigoRapid házasságok Hollywoodban http://www.life.hu/csalad/20160909-a-legrovidebb-hazassagok-hollywoodban.htmlNeked mi jut eszedbe Britney Spears első férjéről, Jason Alexanderről? Semmi? Na, és mi a véleményed Renée Zellweger exférjéről? Az sem tudtad, hogy volt már férjnél? Nyugi, teljesen normális, hogy nem emlékszel ezekre a hajdani párokra, frigyük ugyanis pillanatok alatt véget ért. Jöjjenek Hollywood legrövidebb házasságai. CsaládOrigoŐszi vakációra készülsz? Ezek nélkül el se indulj!http://www.life.hu/csalad/20160902-igy-csomagolj-ha-osszel-vakaciozol.htmlBár a nyárnak már sajnos búcsút intettünk, nyaralni, azaz vakációzni még ősszel is lehet! Sőt! Vannak országok, ahol a nagy meleg csak ezekben a hónapokban mérséklődik annyira, hogy élvezni lehessen. Ha őszi vakációra készülsz családoddal, mutatjuk, mit vigyetek mindenképpen magatokkal! CsaládOrigoBecsöngettek - Tedd könnyebbé gyerkőcöd számára a visszarázódást!http://www.life.hu/csalad/20160902-tanevkezdo-jotanacsok-szuloknek.htmlMúlt csütörtökön elkezdődött a 2016-os tanév. Mivel az első hét csonka volt, a valódi tanulás csak most következik. Stresszes időszak ez gyereknek, szülőnek és tanárnak egyaránt, van azonban néhány tippünk az anyukák és apukák számára, amik segítségével megkönnyíthetik a kisiskolás gyermekük iskolába való visszaszokását. CsaládOrigoVegán vagyok, miért kell ezt lenézni?http://www.life.hu/csalad/20160823-vegan-eletmod-az-allatok-kihasznalasa-ellen.htmlNem éhezem, nem szenvedek semmilyen hiánybetegségben, jól érzem magam a bőrömben. Hogy miért fontos ezeket leszögezni? Azért, mert a vegánságot gondolkodás nélkül elutasítók többsége általában csípőből puffogtatják az éhezés-fűevés-vitaminhiány tengely mentén haladó hibás érveiket úgy, hogy még annyi hajlandóság sincs bennünk, hogy egy kicsit is utánaolvassanak a számukra ördöginek vagy éppen nevetségesnek tartott életmódnak. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.