Az úgynevezett „5 másodperces szabály" egy régi mítosz, ami szerint bátran megehetjük a földre esett ennivalót akkor, ha 5 másodpercen belül felvesszük a padlóról. Egy friss kutatás szerint azonban nem számít, mennyi ideig volt a finomság a földön, a baktériumoknak akkor is volt lehetőségük az átjutásra az ételbe.

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált anyag szerint van, hogy kevesebb, mint egy másodperc is elengedő ahhoz, hogy a veszélyes baktériumok megfertőzzék az ételt. 

„Sokan hiszik, hogy a baktériumoknak idő kell ahhoz, hogy átkeljenek és az ételen jelen legyenek, miután az a padlóra esett. A népszerű tévhit szerint ez egy öt másodperces időablak. 

Forrás: Giphy

A tudomány most ezt a mítoszt dönti romba, hiszen mindegy, mennyi időt töltött az étel a padlón, tizedmásodpercek is elegendők ahhoz, hogy a fertőzés megtörténjen adott esetben”  – fogalmaz a kutatást vezető Donald Schaffner. 

A kutatás során a szakemberek négy különböző felületet teszteltek: rozsdamentes acél, kerámia, fa és szőnyeg, valamint négy különböző ételt vizsgáltak meg: dinnyét, kenyeret, vajas kenyeret és gumicukrot. Megnézték, mi történik, ha az étel kevesebb mint egy másodpercig, öt másodpercig, 30 és 300 másodpercig van a földön, miközben baktériumokkal találkozik. 

Forrás: Youtube

Mind a 128 kontaktverziót 20-szor ismételték meg, ami 2560 mérési alkalmat jelent. Kiderült, hogy a dinnye fertőződik meg a legkönnyebben, a gumicukor a leglassabban. A baktériumok nedvesség útján terjednek, és az esetek nagy részében egy másodperc alatti időtartam leforgása alatt. Az is igaz azonban, hogy egy falattól igen kevés eséllyel lehet megbetegedni. Biztos, ami biztos, ha valami leesett, dobd inkább a kukába! 

Éjjel legény voltál, ugye? A kutyaharapást szőrével elve csak egy mítosz
Nincs is jobb egy átdorbézolt esténél, csak hát hiába vagyunk legények éjjel, nappal viselnünk kell a következményeit. A híres brit kutatók ismét alkottak, már ami a másnaposság elleni módszereket és megoldásokat illeti. Olvasd el a Life.hu cikkét!