A drogfüggőségről tudjuk, hogy létezik, ám sokan nem is gondolnak arra, hogy a legszűkebb környezetükben is szembekerülhetnek a problémával. De mik a jelek, és egyáltalán, milyen út vezethet el a gyógyulásig? Szakértő segítségét kértük a téma körbejárásához.

Nem nehéz felismerni!

Mint minden függőségnek, a kábítószer-függőségnek is látható, érzékelhető jelei vannak, amiket könnyedén felismerhetünk. Dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője, pszichoterapeuta szerint, ha a kérdéses személy képtelen megfelelni a családban, a baráti körben, és egyre több testi és lelki probléma kerül előtérbe, akkor a drogfüggőség is állhat a háttérben.Ha kialakult a függőség, a tolerancia a szerekre, emellett az illetőnek állandóan csak azon jár az agya, hogyan juthatna szerhez, akkor mindenképp függőségről beszélhetünk – vallja a szakértő.

Forrás: Dremstime
A füves cigi is függést okoz?

Felmerül a kérdés, ha valaki alkalmanként rágyújt egy füves cigire, akkor az már drogfüggőnek számít? Dr. Szemelyácz János szerint a füves cigit rendszeresen használók 94-96%-a nem lesz függő a szertől, a többiek viszont nagy valószínűséggel igen, így ezt sem lehet félvállról venni.

 Dilemma: Szóljak, vagy ne szóljak?

Az esetek nagy részében sajnos előfordul, hogy ugyan tudnak a családtag függőségéről, de vagy nem vesznek tudomást róla, vagy falaznak neki, ahol csak lehet. Megoldott tartozások, kölcsönök, problémák elkendőzése – ezek csak arra jók, hogy húzzuk az időt a valós gondok megoldásáig. "Természetesen fontos, milyen kapcsolatban vagyunk az illetővel, hiszen akkor tudunk szót érteni vele, ha bizalmasabb a viszonyunk. Lényeges, hogy függő személlyel megértessük, nem ellene vagyunk, hanem mellette állunk. Az azonban sosem jó ötlet, ha mindent megoldunk a függő helyett. A gondok szőnyeg alá söprésével csak a beteg addikcióját tartjuk fenn, így nem fog kimászni a bajból, ha mindent megoldunk helyette. A függő ugyanis egy idő után megtanulja, hogy egy következmények nélküli világban él, így bármit megtehet” – vallja a terapeuta.

Forrás: Dremstime

Vonjuk be a családot!

Fontos, hogy a dolgokat nyíltan kell kezelni, mert a függőség nem csak és kizárólag a droghasználó hibája. "A legjobb a gondokat nyíltan átbeszélni, közösen átgondolni, mi lenne a legoptimálisabb mindenkinek. Azzal senkinek sem segítünk, ha egymás háta mögött beszéljük meg a dolgokat – igenis ez az a helyzet, ahol együtt kell működni” – mondja a terapeuta, aki szerint kiemelten fontos az is, hogy a függőt is be kell vonni a megoldás megtalálásába.

A legjobb alternatívákat ugyanis nem nélküle, hanem vele kell felkutatni; el kell érni, hogy a függő is partner legyen. Ha ugyanis ő nem akar meggyógyulni, és nem működik együtt, akkor nem lesz eredményük a próbálkozásoknak.

Nagyon gyakran maga a család is közrejátszik a függőség kialakulásában, ezért önmagában abban bízni, hogy ez a közösség megoldja a problémát, csak a legritkább esetben lehet. "Persze előfordul, hogy valaki azért válik függővé, mert rossz társaságba kerül, esetleg a párja miatt jutott ide, de a legtöbb esetben a családban keresendő a hiba.”

Forrás: Dremstime

Hogyan tovább?

Ha a beteg felismerte a problémát, és eldöntötte, hogy meg akar gyógyulni, akkor számtalan hely létezik, ahol segítséget kaphat, persze minden csak attól függ, milyen súlyos a helyzet. „Léteznek különféle önsegítő csoportok, bevonhatjuk ártalomcsökkentő programokba, gyógyulhat »spontán«, de ha súlyosabb eset áll fenn, komolyabb beavatkozás szükséges, érdemes szakértőhöz fordulni. A drogambulancián vagy a szenvedélybetegek nappali intézményében erre van is lehetőség.”

A szakember segít abban, hogy a függővel körbejárja a problémát, és kitalálják, hogyan is lehetne elindulni a megoldás felé. Érdemes eldönteni, milyen módon van több esély a gyógyulásra: kell-e kórházba menni, esetleg a bentlakásos rehabilitáció lenne jobb választás. Ami pedig nagyon fontos, az a motiváció: ezt folyamatosan fenn kell tartani, egy sikertelen terápiát követően bele kell vágni egy újabba – nem szabad feladni!

 

Forrás: Dremstime
Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

 Támogatott tartalom