Frissítsd fel a véred – 5 módszer, amivel sikerülhet!

Forrás: Dreamstime -
vérfrissítés véradás mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testünkben a vér az egyik legfontosabb dolog, hiszen ez táplálja a sejteket, a szerveinket, a szöveteket. Éppen ezért nagyon kell, hogy a vérünk is friss, egészséges, oxigéndús legyen. Íme, néhány egyszerű, de hatásos módszer, amikkel felfrissítheted a véredet! 

Mozdulj!

Az egyik legkézenfekvőbb dolog az intenzív mozgás: a sporttal ugyanis a vér is oxigéndúsabb lesz. A lassabb edzésmódszerek is nagyon jók, de érdemes beiktatnod intenzívebb edzéseket is: biciklizz, fuss, sétálj sokat, pláne a szabad levegőn. A vérnek ugyanis nem csak a sportolás tesz nagyon jót, hanem már az is, ha csak sokat vagy kint a természetben.

Forrás: Dreamstime

Lélegezz helyesen!

Sokszor azt érzed, nagyon stresszes vagy, és csak úgy kapkodod a levegőt? Próbáld gyakorolni tudatosan a mély lélegzetvételeket: így ugyanis több oxigén kerül a tüdőbe, ami felfrissíti a vért is. Ráadásul az egész testedre jó hatással van, ha sokat vagy a szabadban, és figyelsz a mély levegővételekre. Ha erre nehezen veszed rá magad, tanuld meg a jóga alapjait: ez a mozgás ugyanis sokat segít a helyes légzés elsajátításában.

Ételekkel a véredért

Az étkezéssel is nagyon sokat tehetsz véred frissességéért. Egyél minél több zöldséget: a vérnek a legjobbak a rostban és tápanyagban nagyon gazdag, egyébként koleszterincsökkentő hatású babfélék és a hüvelyesek. Emellett a magas vastartalmú fogások is nagyon sokat javítanak a vér állapotán: ilyenek a lencse, a bab, az aszalt szilva és a marhahús – persze csak mértékkel! Sőt, a Cayenne-bors is nagyon jót tesz a vérnek, csípős hatása miatt.

Forrás: Dremstime

Víz, víz, víz

Az egyik legegyszerűbb, de legfontosabb dolog a napi folyadékbevitel, lehetőleg tiszta vízből. A vér ugyanis nagyrészt vízből áll, így természetesen lényeges a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás a vér frissítése, a keringés szempontjából.

Véradás

A véradás nemcsak azért jó dolog, mert ezzel másokon segítesz és ettől jól érzed magad, hanem a te véredet is felfrissíti. A levett vért ugyanis a szervezet új sejtekkel pótolja. Az elvégzett szűrővizsgálatok pedig mindig visszajelzést adnak arról, hogy nincs vírusfertőzésünk, illetve a vérképző szerveink egészségesek.

Tudj meg minél többet a véradásról!

„A rendszeres véradás az ország biztonságos és kiegyensúlyozott vérellátásához szükséges. Naponta 1500 egység vérre van szükség, hogy az egészségügyi intézmények megfelelően el tudják látni a vérre, vérkészítményre szoruló betegeket. Minden 18 és 60 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú, önmagát egészségesnek érző ember jelentkezhet véradásra. A férfiak évente öt, a nők négy alkalommal adhatnak vért az OVSZ 23 vérellátójában (www.ovsz.hu) vagy kiszállásos véradásokon, amelyek a www.ovsz.hu vagy a www.veradas.hu oldalon találhatók meg” – mondta dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója.

Forrás: Dreamstime

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.