Senki nem vitathatja, hogy valóságos sörforradalom zajlik Európában, és egyre több különlegesség jelenik meg a folyékony kenyér piacán. Ha a barátaiddal egy iszogatós, lazulós, városnézős kiruccanást tervezel, csokorba gyűjtöttünk néhány úti célt, ahol a látnivalók feltérképezése közben jókat lehet sörözni. Íme, egy kis ízelítő a teljesség igénye nélkül.

Belga sörök bűvöletében

A „Belgium Velencéje" néven emlegetett Brugge egy igazi ékszerdoboz, amely megőrizte középkori báját az elmúlt évszázadok során. A város a rengeteg csoki-, bonbon- és cukorkaboltnak köszönhetően az édesszájúak Mekkája, ám itt a sörkészítést is nagyon komolyan veszik.

BruggeForrás: Thinkstock

Egy hétvége alatt szinte képtelenség végigkóstolni a palettát,  de ahol a legjobbat főzik, azt könnyen megtalálod a központban.  Az 1856-ban alapított De Halve Maan izgalmas betekintést nyújt Brugge sörtörténelmébe, az üvegek lenyűgöző gyűjteményéről már nem is beszélve. A The Bottle Shop és a 't Poatersgat valóságos oázis a belga sörök szerelmeseinek,  és ha buzog benned a kíváncsi láz, akkor ráállhatsz a Staminee De Garre felkutatására, ahol klasszikus tripeleket kóstolhatsz. 

De Halve MaanForrás: Facebook/De Halve Maan
A Life.hu extra tippje
A csehek a leglelkesebb sörfogyasztók a világon, és egy prágai látogatás nem lenne teljes a népszerű helyi sörök megkóstolása nélkül. A tradicionális kocsmákban nemcsak a frissen csapolt nedűket, hanem a cseh főváros történelmét is jobban megismerheted, miközben élvezheted a régi idők hangulatát 99 800 Ft/fő/4 éjtől.

Az Oktoberfesten túl is van élet

München és a sör kapcsán a legtöbben elsősorban az Oktoberfestre asszociálnak, ám a bajor főváros ettől eltekintve is remek hely a habzó nedűk fogyasztására. A nagy klasszikus sörfőzdéket sokan ismerik, ám ezek gyakran háttérbe szorítják a kisebb üzemeket és a kézműves sörözőket. Ha igazán autentikus ízekre vágysz, a Weisses Bräuhaus a gasztrotúra kihagyhatatlan állomása, ahol már 1872 óta folyik teljes gőzzel a termelés. A Richelbräu egy fesztelen hangulatú házi főzde, s bár itt nem árusítanak sört, azért bele lehet kóstolni a „finom-erotikus" italokba.

MünchenForrás: Thinkstock

Münchenben érdemes a helyi specialitásokra fókuszálni, de azért más nemzetek finomságairól sem kell lemondanod. A Tap House-ban 40 féle sört vernek csapra, és a gyümölcsös változatok közül biztosan megtalálod a kedvencedet! 

Tap HouseForrás: tap-house.de

Sörtúra olasz módra

Róma, az örök város. Neked mi jut eszedbe elsőként róla? Nyilván a Vatikán, a Trevi-kút, a Spanyol lépcső és a Colosseum, de talán nem is gondoltál eddig arra, hogy az olasz főváros sörbárok tekintetében is megállja a helyét.

Vatikán, Szent Péter-bazilikaForrás: Thinkstock

Az elmúlt években gombamód elszaporodtak a kraft söröket előállító manufaktúrák, és rengeteg eldugott kocsma található Rómában, amelyek arra várnak, hogy felfedezd őket. A történelmi központban lévő Open Baladin a minőségi sörök fellegvára, és az ételválaszték is imponáló. A Ma Cha Siete Venuti a Fà jóféle csapoltakat sorakoztat fel (mellesleg a világ legjobb sörbárjainak egyike a RateBeer.com szerint), a NO.AU pedig egy kellemes bisztró, ami kézműves különlegességekre szakosodott. Kifejezetten vidám hangulatú estére számíthatsz a Brasserie 4:20 nevű sörbárban, és amikor belekóstolsz a habos csodákba, nem fogod bánni, hogy lecserélted a 'pizza-bor' vacsorádat. 

Open BaladinForrás: openbaladinroma.it

Kalandozz az ír pubok világában!

Ha csak céltalanul sodródnál egy városban azzal a gondolattal, hogy szeretnéd megtapasztalni a hamisítatlan kocsmahangulatot, akkor Dublin lesz számodra az ideális választás.

DublinForrás: Thinkstock

Írország fővárosában minden adott a tökéletes őszi kikapcsolódáshoz: lehet sétálgatni a Liffey partján, vásárolgatni a híres Grafton Streeten, múzeumokat járni, és a pubokban soha nem esik az eső. A Brazen Head a sziget legrégebbi kocsmája, itt élő zene kíséretében élvezheted a tradicionális ízeket, de a Doheny & Nesbitt - a művészvilág legendás törzshelye - és a családi tulajdonban lévő The Gravediggers is nagyszerű helyszín baráti beszélgetéshez, iszogatáshoz. A Guinness Storehouse Dublin egyik legnépszerűbb látványossága, ami kihagyhatatlan program minden turista számára. A hétszintes látogatóközpontban megtudhatod, hogyan készül a világhírű ital, a túra csúcspontját pedig a Gravity Bar jelenti, ahol gyönyörködhetsz a kilátásban egy pint Guinness társaságában. 

Doheny & NesbittForrás: dohenyandnesbitts.ie