Nehéz összehozni egy olyan nyaralást – főleg, ha a télből a nyárba utazunk –, amely nemcsak élményekben gazdag, de a pénztárcánk sem ürül ki az út végére. Bár rengeteg tipp és ötlet terjed az interneten, nem szabad elfelejteni, hogy ehhez nekünk is elég rugalmasnak kell lennünk. Összeszedtünk tíz olyan dolgot, amellyel akár sok ezer forintot spórolhatunk, de közben nem veszítünk az élvezetekből sem. Íme! 

Víz 

Ahol tudsz az utcán csapvizet fogyasztani, ott felesleges több palack üveges vizet vásárolnod. Nemcsak több pénzbe kerül, de felesleges szemetet is termelsz. Ivókutaknál nyugodtan töltsd újra a palackodat. 

Forrás: Thinkstock

Tömegközlekedés 

A legtöbb európai városban már a repülőtéren lehetőség van olyan speciális kártyát vásárolni, amellyel a helyi közlekedési eszközöket használhatjuk. Ám ezen kívül másra is jók lehetnek: éttermekben, szórakozóhelyeken és múzeumokban is kedvezményeket kaphatunk velük. 

Szálloda helyett hostel 

A hostel – vagy ifjúsági szállás, youth hostel – olyan idegenforgalmi szállás, ahol legtöbbször sokágyas szobákban, közös helyiséghasználattal olcsón szállhatnak meg a vendégek. Ezek nemcsak olcsóbbak, de a legtöbbször nagyon jó helyen vannak egy adott városban. Ne legyen előítéleted! Tiszta szobákat találsz majd, a szállodaiaknál jóval kedvezőbb árakkal. 

Idegenvezető 

A nyaralás alatt több ajánlatot is kaphatsz, ám ne feledkezz meg arról, hogy ezekért néha igen borsos árat kérnek. Keress inkább önkéntes idegenvezetőket például a Globalgreeternetwork.info nevű oldalon. 

Forrás: Thinkstock

Taxi 

A repülőtéri taxik mindenhol drágább tarifával dolgoznak. Ilyenkor érdemesebb más variációt választani, hogy eljuss egy adott pontra. Taxi helyett inkább busszal, vagy ahol van rá lehetőség, vonattal menj. 

Alkudozás 

Minden nyaralás alkalmával legalább egyszer érdemes megpróbálkozni vele, főleg tengerparti városokban. Ha bátrabb vagy, nyugodtan kérdezd meg a szállodákat is, hiszen lehet, hogy tudnak szolgálni egy-egy kedvezménnyel. 

Foglalás 

A szállodai szobánkat mindig érdemes előre lefoglalni, ugyanis a legdrágább összeget akkor számítják fel, ha csak „beesel” az utcáról. Nyugodtan vegyél igénybe utazási irodákat, hiszen a tévhitekkel ellentétben az irodák legtöbbször kedvezményes árakat kapnak a szálláshelyektől. 

Forrás: Thinkstock

Kuponok 

Már több internetes felület is foglalkozik kizárólag utazási ajánlatokkal, így érdemes szemfülesnek lenni. Ezekkel a kuponokkal akár 30–80 százalékos kedvezményt is kaphatsz, ami jól jön egy hosszabb nyaralás alkalmával. 

Utcai kifőzdék 

Persze mindig figyelj oda, hogy mi kerül a tányérodra. Ha bevállalós vagy, nyugodtan válassz utcai árusokat egy drágább étterem helyett. Szinte biztos, hogy kulináris élménnyel gazdagodsz majd. 

Utazás 

A legtöbb légitársaság a hétfői és a csütörtöki járatokra szóló jegyeket olcsóbban adja a kisebb kihasználtság miatt, így érdemes hétköznap útnak indulni. Az igazán bátrak autóstoppal is utazhatnak, így a helyiekkel is könnyebb megismerkedni.