Heath Ledger csak 28 éves volt, amikor elhunyt, nem sokkal azután, hogy befejezte a Batman-filmet, amiben Joker szerepét formálta meg. A szerepe megszállottjává vált, ezt mutatja az is, milyen volt New York-i otthona a halálakor.

Már lassan 9 éve, hogy Heath Ledgerre holtan talált rá házvezetőnője a lakásában. 2008. január 22-én a színész túladagolta magát gyógyszerekkel. Sokan azt mondják, hogy Joker megformálása okozta a tragédiát, annyira beleélte magát a szerepbe. Ezt bizonyítja az is, amilyen állapotban Ledger lakása volt a halálakor.
 

Heath Ledger JokerkéntForrás: Youtube

A New York Post arról számolt be, hogy a színész lakásában patikai rend és tisztaság uralkodott, de Joker az apartman minden zugában jelen volt. Ledger a szerepében élt, otthona olyan volt, mint egy szentély: mindenhova bohócfigurákat rakott ki, hangfelvételeket tárolt, amiknek segítségével Joker vérfagyasztó hangját gyakorolta, és rengeteg korai Batman-film anyagát is tárolta itt. Rengeteget foglalkozott a szereppel, túlságosan beleélte magát.

A színész tabletták nélkül már nem is tudott aludni, a forgatás idején naponta csak két órát pihent. Egészségi állapota is romlott az éjszakai forgatások és a hideg időjárás miatt. Heath kimerült és fáradt volt, mégis mindenképpen be akarta fejezni a forgatási munkálatokat.

Az Oscar-szobrot, amit halála után ítéltek oda neki Joker szerepéért, kislánya, Matilda kapja majd meg 18. születésnapjára.