Otthonod, különösen a fürdőszobád, egy valódi baktériumtanya. Ha nem akarod, hogy a cifrábbnál cifrább mikroorganizmusok az egészségedre is fenyegetést jelentsenek, az alábbi jó tanácsokat érdemes megfogadnod. 

A luffaszivacsnak három hét után mennie kell 

Tudod, ez az a dörzsiszivacs, amellyel kitűnően el tudod távolítani fürdés közben az elhalt hámsejteket – funkciójából és a fürdőszoba meleg, párás levegőjéből adódóan pedig valószínűleg el tudod képzelni, hogy néhány hét lefolyása alatt mi minden verhet tanyát ebben a szivacsban. Igazi melegágya a baktériumoknak, éppen ezért háromhetente mindenképpen érdemes újat vásárolnod. 

A luffa szivacsnak három hét után mennie kellForrás: Thinkstock

A sminkszivacsot fél év után cseréld le 

Érdemes minden használat után meleg vízzel jól átmosnod, utána pedig, amennyire csak tudod, kicsavarni belőle a vizet végül pedig hagynod megszáradni – ha ezt megteszed, elég, ha csak félévente cseréled le újra. 

Fogkefecsere kéthavonta 

Nem csak azért érdemes odafigyelni a fogkefecserére, mert a sörték a folyamatos használat során gyorsan elkopnak, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fogkefe bizony számos gusztustalan dolognak adhat otthont: mint például a vécéből kicsapódó különböző baktériumok és egyéb ínyencségek. 

Fogkefecsere kéthavontaForrás: Thinkstock

Törülközőmosás hetente 

Ha minden fürdés után kiteregeted, és hagyod megszáradni a törülközőt, akkor nem kell csak hetente cserélned. Ha viszont hagyod beposhadni, akkor akár kétnaponta is érdemes újat elővenni. 

Kéztörlőcsere naponta 

Túl gyakorinak hangzik? Hát, pedig... A kéztörlők sokkal hamarabb koszolódnak, hiszen minden kézmosás után, azaz egy nap folyamán többször is használod. Ha nagy családod van, akkor mindenképpen érdemes naponta cserélni, ha csak ketten vagytok a pároddal, akkor három-négy napot is kihúzhat.