Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek úgy vélik, hogy különösen a szívbetegségek és a stroke ritkább azoknak a körében, akik szívesen és rendszeresen fogyasztanak csípős paprikát. A PLOS ONE című szaklapban publikált anyag szerint nem véletlen, hogy a tudomány és a népnyelv egyaránt évszázadok óta egészséges ételként tekint a csípős finomságokra, amelyek segítenek abban, hogy tovább éljünk.

A tudomány és a népnyelv egyaránt évszázadok óta egészséges ételként tekint a csípős fűszerekreForrás: Thinkstock

Több tanulmány is kimutatta már, hogy a csípős fűszerekben található összetevők javítják a koleszterinszintet, elősegítik a bélben az egészséges baktériumok szaporodását, kontrollálják a gyulladást, és csökkentik az oxidatív stressz mértékét. A csípős fűszerek antioxidánsban gazdagok, így védelmet nyújtanak a rák és a szívbetegség ellen, a paprika ráadásul még a gyulladások leküzdésében is segít, és igen gazdag C-vitaminban, ami szintén rákellenes hatású.

A kapszaicin, ami a paprika csípősségét adja, serkenti az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását is. Vagyis elősegíti az ételek emésztését, serkenti a bélmozgást és a felszívódást, ráadásul semlegesíti a mérgeket, hiszen a gyomornyálkahártya hőreceptoraira is hatással van.

A csípős ételek fogyasztásakor a szánkban érzett enyhe fájdalomérzetre fokozott endorfintermeléssel reagál az agyunk, tehát a boldogsághormon szempontjából sem utolsó, hogy miért érdemes fogyasztani.