Az erőszakmentes táplálkozás, illetve az ételallergia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. Helyette a növényi tejek felé fordulnak, amiket viszont sokkal drágábban kínálnak az üzletek. Ezért mutatjuk most meg, hogy mennyire egyszerű otthon is elkészíteni. 

Ma már lehet is kapni speciális, növényi tejet készítő gépeket, de ebbe sem kell feltétlenül beruházni, ugyanis egy turmixgéppel is ugyanazt a hatást lehet elérni, csak az áztatásra kell több időt fordítani. Nézzünk néhány közkedvelt és nagyon finom variációt növényi tejre.  

Mandulatej

  • 2,5 dl mandula (egy bögre)
  • 1 liter víz

A hántolatlan mandulát áztasd be úgy, hogy ellepje a víz. Hagyd ázni nagyjából 12 óráig. Ezt követően öntsd le róla a vizet, tedd a turmixgépbe, majd öntsd rá az 1 liternyi friss vizet. Ez a megszokott tehéntejhez képest egy sűrűbb, krémesebb állagú tej lesz, de bátran higíthatod még 1-2 bögre vízzel, ha könnyebb állagot szeretnél elérni. Amivel még mindenképpen érdemes kísérletezni, az a tej ízesítése. Egy-két teáskanál agavesziruppal vagy mézzel is feldobhatod. Ez esetben két csipet sót is rakj bele. Ezután szűrd le egy kis lyukú szűrőn, a megmaradt mandulát érdemes megszárítani, és akár egy süteményhez is fel lehet még használni. 

MandulatejForrás: Thinkstock

Máktej

  • 2,5 dl mák (egy bögre)
  • 1 liter víz

A mandulatejhez hasonlóan készül, csak nem kell olyan sokáig áztatni, pár óra is elég. Ezután öntsd le róla az áztatóvizet, és mosd át magát a mákot is. Ezután önts rá 1 liter tiszta vizet, és jöhet is a turmixolás. Ezután szűrd le ugyanúgy, mint a mandulatejet. Míg a mandulát kis lyukú szűrőn is meg tudod oldani, a máknál érdemes sűrű szövésű anyagot (pelenkát, gézt) használni, azon keresztül átszűrni. A visszamaradt mákot ez esetben is felhasználhatjuk, csak ki kell teríteni, megszárítani, és máris kinézhetsz egy mákossüti-receptet.

Kókusztej

  • 20 dkg kezeletlen kókuszreszelék
  • 1 liter víz

Az 1 liter forró vizet öntsd rá a kókuszreszelékre, és hagyd állni egy órán át. Ezután turmixold át, és ahogy a mákot is, szűrd le. A mandulatejhez hasonlóan ezt is ízesítheted agavesziruppal, mézzel. Ha van kedved kókuszt pucolni, akkor természetesen gyümölcshúsból is elkészítheted ugyanezt.

KókusztejForrás: Thinkstock

Rizstej

  • 1 kg rizs
  • 3 liter víz
  • 1 marék kókuszreszelék ízesítésként

Mind közül ennek a "legbonyolultabb" az elkészítése. Rakd fel főni 3 liter vízben az 1 kiló rizst és a kókuszreszeléket. Amikor tejszerű állagú lesz a víz, akkor azt öntsd egy tálba, és tedd vissza főni a rizst még egy adag vízzel. Amikor ez is tejszerű lesz, újra öntsd le a rizsről. Ez a folyamat eltart 3 óráig, ez idő alatt 3-4 alkalommal tudsz leönteni róla rizstejet. Ahogy a többinél is, itt is fel tudod használni a megmaradt alapanyagot. Legyél kreatív, jöhet a rizskoch vagy a puding.