Egy lebontásra ítélt tuberkulóziskórház utolsó pillanatai

tuberkulózis lebontás elhagyott épületek kórház elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány évtizeddel ezelőtt több száz beteget kezeltek itt, nemrég viszont kimondták az épület halálos ítéletét. Nézd meg egy bontás előtt álló hajdani kórház utolsó képeit.

Az A. G. Holley Állami Kórház 1950-ben nyitotta meg kapuit, és akkor még Délkeleti Tuberkulóziskórházként emlegették. Az intézményt 500 beteg ellátására tervezték, akiket egyébként bőrszín szerint elkülönítettek egymástól: a fehérek a keleti szárnyban, míg a feketék a nyugati szárnyban feküdtek. Az épületkomplexumba szolgálati lakásokat is terveztek az orvosok és nővérek számára.

Az A. G. Holley Állami Kórház 1950-ben nyitotta meg kapuit, akkor még Délkeleti Tuberkulóziskórházként emlegették Forrás: Northfoto

Az intézmény főépülete ötemeletes, és meglehetősen hosszú és keskeny, amelyből több kisebb melléképület ágazik le. Mivel abban az időben azt gondolták, hogy a tuberkulózis leghatékonyabb kezelése a friss levegő és a napfény, így az épületet délkeleti tájolásúnak építették sok-sok ablakkal. Így próbálták kihasználni a keleti szelet és a felkelő nap sugarait.

1969-ben történt a névváltás, és lett Délkeleti Tuberkulóziskórházból A. G. Holley Állami Kórház. Az intézmény az új nevét Adrian Glenn Holley-ról, a tuberkulózis elleni állami bizottság elnökéről kapta.

Az 1969-es névváltás után a kórház kezdett teljesen kiürülni Forrás: Northfoto

Az ezt követő években a kórház kezdett teljesen kiürülni, köszönhetően a kifejlesztett hatékony védőoltásnak (a BCG-nek). 1976-ra már mindössze 150 beteget ápoltak itt. Hogy ne hagyják parlagon az épület kiüresedett részeit, 1975 és 1988 között az intézmény nyugati szárnyát börtönként használták fiatalkorú, nem erőszakos bűncselekményt elkövető férfi elítéltek számára.

Az épület kihasználatlanságán ez sem sokat javított, évtizedekig pumpálták még bele a pénzt, aztán 2012-ben az Egészségügyi Minisztérium a kórházat bezárta. Két évvel később a kórház és a hozzá tartozó birtok új tulajdonoshoz került, aki az intézmény lebontása mellett döntött. Ezek a képek valószínűleg az utolsók a még épségben lévő épületről.

/1702/Egy_l2017215133932A férfi, aki berendezte Christian Grey dögös luxusotthonát http://www.life.hu/otthon/20170214-nelson-coates-a-sotet-otven-arnyalatanak-latvanytervezoje-mesel.htmlNéhány napja megérkezett végre A szürke ötven árnyalata című film folytatása, A sötét ötven árnyalata. Ez alkalomból a film látványtervezője, Nelson Coates osztott meg egy-két érdekes kulisszatitkot az amerikai Elle Decorral. Otthon--A Penn Hills Resort nevű egykori szerelmi fészek pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20170213-penn-hills-resort-elhagyott-szerelmi-feszek-hotel.html"A szerelemnek múlnia kell" - ez lehetne a mottója Pennsylvania északkeleti részén található hajdani romantikus szállónak is, amit egykor kifejezetten nászutasok és szerelmespárok kikapcsolódására építettek. Az üdülőkomplexumon az elmúlt évek alatt az enyészet lett úrrá. OtthonOrigoMesebeli kastélyok a valóságbanhttp://www.life.hu/otthon/20170210-kulonleges-kastelyok-a-vilagban.htmlAz évszázadokkal ezelőtt épült kastélyoknak és váraknak olyan misztikus hangulatuk van, ami egyszerűen magával ragadja az embert. Építészeti remekművek, amelyek egy letűnt korba kalauzolnak bennünket. A következőkben öt igazán különleges kastélyt mutatunk be. OtthonThinkstockEgy lebontásra ítélt tuberkulózis kórház utolsó pillanataihttp://www.life.hu/otthon/20170215-egy-elhagyott-tuberkolozis-korhaz-az-egyesult-allamokban.htmlNéhány évtizeddel ezelőtt több száz beteget kezeltek itt, nem rég viszont kimondták az épület halálos ítéletét. Nézd meg egy bontás előtt álló hajdani kórház utolsó képeit. Otthon--Öt érdekesség, amit tudnod kell az Obama család új lakhelyérőlhttp://www.life.hu/otthon/20170125-erdekessegek-obamaek-uj-lakhelyerol-kaloramarol.htmlTrumpék beköltöztek, Obamáék kiköltöztek - de nem mentek messzire! Ahogy azt már megírtuk, a leköszönő elnök és családja Washingtonban D. C.-ben marad, egészen pontosan annak Kalorama nevű, igen kifinomult hangulatú, kertvárosias környékén telepszik le. Korábban képeket is mutattunk már új házukról, most pedig néhány érdekességet is elárulunk a Kalorama szomszédságról. Otthon--Egy lebontásra ítélt tuberkulózis kórház utolsó pillanataihttp://www.life.hu/otthon/20170215-egy-elhagyott-tuberkolozis-korhaz-az-egyesult-allamokban.htmlNéhány évtizeddel ezelőtt több száz beteget kezeltek itt, nem rég viszont kimondták az épület halálos ítéletét. Nézd meg egy bontás előtt álló hajdani kórház utolsó képeit. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.