Tény, hogy az utóbbi évtizedekben egyre inkább kitolódott a nőknél a gyermekvállalás ideje, ma már teljesen normális, ha valaki a harmincas vagy negyvenes éveiben hozza világra első babáját. Az alábbi anyukák azonban rég túl vannak már a harmincon és a negyvenen is – jöjjenek az édesanyák, akik nyugdíjasan vágtak bele a gyereknevelésbe.

Janise Wulf 

Amikor Janise Wulf lombikprogram segítségével világra hozta kisfiát Adamet 2006-ban, már volt 11 másik gyereke, 20 unokája és 3 dédunokája is. Az asszonynak meglehetősen változatos életkorú gyerekei vannak, Adam legidősebb testvére például már negyvenéves is elmúlt, a legfiatalabb pedig mindössze 3 éves. A 62 éves észak-kaliforniai asszony és a férje azért szerettek volna még egy babát, hogy legkisebb gyerekük ne egykeként nőjön fel. Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e felelőtlenségnek ilyen idősen gyereket vállalni Janise egy interjúban ezt válaszolta: 

„Az életkor csak egy szám. Nagyon vártuk a legkisebb gyerekünk születését, és én azon az elven vagyok, hogy ha valamiről úgy érzed, hogy meg tudod csinálni, akkor az menni is fog. Szerintem most sokkal jobb szülő vagyok, mint fiatalon voltam, nem dolgozom, nem stresszelek, élvezem a gyereknevelést.” 

Janise WulfForrás: Northfoto

Rosanna Della Corte 

Rosanna Della Corte teljesen összetört, amikor 17 éves fia, Ricardo egy motorbalesetben életét vesztette. Az asszony és férje a tragédia után úgy döntött, szeretnének egy új gyereket, aki talán betölti majd a szívükben az űrt. Először az örökbefogadáson gondolkodtak, ám az olasz törvények szerint 40 felett erre nincs lehetőség. Az asszony azonban rendíthetetlen volt, így 63 éves korában ő is a lombikbébi programot hívta segítségül: a férje spermái által megtermékenyített donorpetesejtet ültettek az asszonyba. Rosanna terhessége kisebb botrányt robbantott ki Olaszországban, még a Vatikán is megszólalt az ügyben, azt mondták a nő tette szégyenteljes Isten előtt.

Hiába azonban a sok támadás, 1994 júliusában megszületett Rosanna és Mauro második gyermeke, akit szintén Ricardónak neveztek el. 

Daljinder Kaur 

Daljinder Kaur 2016-ban adott életet kisfiának, és ezzel pedig elméletileg ő lett a világon a legidősebb anya. Azért elméletileg, mert a nő nem tudja pontosan a születési idejét, csak annyit, hogy körülbelül hét évvel lehet fiatalabb férjénél, aki 79 éves. A pár 46 éve házas, de házasságuk alatt a nőnek természetes úton nem sikerült teherbe esnie. 

„Mindenki azt mondta, hogy fogadjak örökbe, én viszont ezt nem akartam. Most végre saját gyerekem van. Fel fogjuk nevelni, és taníttatni fogjuk. Kértem a Mindenhatót, hogy adjon nekem saját gyereket és végre meghallgatta az imámat” – nyilatkozta az édesanya. 

Daljinder KaurForrás: AFP/Narinder Nanu

Vu Cseng 

A 60 éves Vu Cseng és férje is egy tragédia miatt döntött az újabb gyerekvállalás mellett, miután a házaspár 28 éves lánya, Tingting egy balesetben elhunyt. A kínai pár Pekingbe utazott lombikbébi-kezelésre és bár azt mondták nekik, hogy nagyon kevés esélyük van a sikerre, Vu 2010-ben ikerbabáknak adott életet. 

A nő így nyilatkozott ikerlányairól: „A sírásuk Tingtinget juttatja az eszembe, hasonlítanak rá. A gyermekeink születése adott új célt az életünknek, és bár már idősek vagyunk, bízunk benne, hogy fel tudjuk őket nevelni.” 

Jeanine Salomone 

Jeanine Salomone ügye 2001-ben botránkoztatta meg Franciaországot. A 62 éves milliomosnő örököst szeretett volna 2,5 millió dollárnyi vagyonának, így hát eldöntötte, hogy ő bizony szülni fog nem egy, hanem rögtön két babát. Az első gyere lombikprogram segítségével fogant meg, a pikantériája pedig, hogy a donorpetesejtet a nő bátyjának spermájával termékenyítették meg, és azt ültették be Jeanine-ba. Az amerikai klinika orvosa, aki a beavatkozást végezte egyébként később azt állította, nem tudta, hogy egy testvérpárról van szó. 

Jeanine SalomoneForrás: Youtube

Jeanine biztosra ment, és a második babáját egy béranya hordta ki. Miután kitudódott Jeanine hétköznapinak nem mondható babaprojektje, érthető módon sokan támadni kezdték az asszonyt. A kis család jelenleg Dél-Franciaországban él, elzárkózva a nyilvánosságtól.