Ki korán kel, tényleg aranyat lel? Avagy egészségesebbek-e a korán kelők?

korán kelés egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hajnali pacsirták kontra éjjeli baglyok. Melyik életmód hívei az egészségesebbek? Ezt boncolgatta egy nemrégiben megjelent finn tanulmány. 

A kutatás vezetője, Mirkka Maukonen szerint a két életmód közötti alapvető különbség, hogy a korán kelők korábban is étkeznek, míg az éjjeli baglyok étkezése kitolódik, ráadásul rájuk jellemzőbb a helytelen táplálkozás is. „Az eredmények szerint több cukrot, zsírt és telített zsírsavat visznek be a szervezetükbe a délutáni órákban, mint pacsirtatípusú társaik" – nyilatkozta.

A korán kelők korábban is étkeznek Forrás: Thinkstock

Az eredményen az amerikai dietetikusok sem lepődtek meg. Hogy miért? Korábbi tanulmányaik már bebizonyították, hogy a napszakokkal változó hormonszintek játszanak szerepet az étvágy és az anyagcsere kialakításában: "Az alvás időzítése és mennyisége valószínűleg szerepet játszik ezen hormonok termelődésében, így meghatározó lehet az étvágyunk és az étel választása szempontjából. Az éjjeli baglyoknál ezek a hormonszintek úgy alakulnak, hogy az esti órákban jóval többet fogyasztanak, és egészségtelenebb ételeket választanak" - olvasható egy tanulmányukban. Az amerikai dietetikus, Lona Sandon szerint az alvási és étkezési szokások megváltoztatása is nagyon nehéz, mégis megéri azoknak, akik az egészségükért tenni szeretnének. Nemcsak a táplálkozási, hanem a mozgási szokásaikról is vannak kutatási eredményeink. Eszerint az éjjeli baglyok kevesebbet mozognak, és nagyobb eséllyel dohányoznak.

A finn kutatásban 1900, 25–74 éves felnőtt szokásait vizsgálták. Regisztrálták az alvás mennyiségét és a mindennapi felkelés időpontját, továbbá 48 órán keresztül írattak velük egy étkezési naplót, amelybe leírták a napi kalóriabevitelt, továbbá a szénhidrát, cukor, rost, fehérje, zsír, telített zsírsav és alkohol mennyiségét.

Regisztrálták az alvás mennyiségét és a mindennapi felkelés időpontját Forrás: Thinkstock

A résztvevők fele bizonyult pacsirtának, 39% számított átlagos kelőnek és 12% esett az éjjeli baglyok kategóriájába. A napi kalóriabevitel a korán és későn kelők esetében is hasonló volt, azonban az éjjeli baglyok 4%-kal kevesebb kalóriát vittek be 10 óra előtt. „Lehetséges, hogy a délelőtti kevesebb energiabevitel növeli a későbbiekben az éhségérzetet, ezáltal délután és este az éjjeli baglyok könnyebben nyúlnak az egészségtelen cukros vagy zsíros ételek felé" – nyilatkozta Maukonen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.