A tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk arra, hogy a szabadidőnket a természetben, leginkább vízparton töltsük el. Ha nincs lehetőséged külföldre utazni, a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő tó mellett is feltöltődhetsz, de mi most három olyan európai tavat mutatunk meg neked, amelyek partjára biztosan mindig visszavágysz majd. 

Bledi-tó, Szlovénia

A másfél négyzetkilométeren elterülő Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága, és nem véletlenül. Ez a vidék különösen csodás arcát mutatja tavasszal, amikor éled a természet, de sokan inkább ősszel látogatnak oda, amikor - többek között - a gyönyörű színes lombokban, levelekben lehet gyönyörködni. A tó kis szigetén - amely a helyiek szerint mágikus erejű -  áll a Mária mennybemenetele-templom, amelyhez két legenda is kapcsolódik.  Az egyik szerint, ha megrángatod háromszor a templom harangját, rád talál a szerencse. A másik szerint, ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli a menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani.

Bledi-tóForrás: Thinkstock

A gleccser vájta Bledi-tó felett egy szirten áll a bledi vár, oda mindenképpen érdemes felmászni, ugyanis a legszebb kilátás a tóra és a környékre onnan nyílik.

Bledi-tóForrás: Thinkstock
Kóstolj bledi krémest!
A tavon és a váron kívül a bledi krémes is a városka védjegyévé vált. A vaníliás krémből, tejszínhabból és leveles tésztából álló sütemény legfinomabb változata Istvan Lukacevic, a Park Hotel cukrásza nevéhez fűződik, de szinte bárhol kóstolod meg, igazi gasztroélményben lesz részed.

 

Comói-tó, Olaszország

 Az Olaszország északi részén Lombardiában található 400 méter mély Comói-tó az egyik, ha nem a legszebb tava Itáliának. Területe 146 négyzetkilométer, így Olaszország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. A tóban - főleg a mélysége miatt - nem ajánlott úszni, no de ide úgysem azért megyünk. 

Comói-tóForrás: Thinkstock

Akik már többször is jártak ott, azt állítják, áprilisban és májusban a legszebb, ahogy az Alpok havas csúcsai és a virágzó növények egyszerre láthatóak. Igen, a hegyekkel övezett, Y-alakú tavacska a meredeken emelkedő sziklafalakkal egy igazi mesevilág, különböző méretű és állapotú villái és kastélyai pedig lenyűgözőek. 

Itt tölti a nyarakat George Clooney is
A varázslatos Laglióba egy kirándulása során George Clooney is beleszeretett. Mikor megtudta, hogy a Villa Oleandra eladó, azonnal kifizette az érte kért 8 millió eurót, és 2001 óta ott is tölti a nyarakat. Így ez a környék külön "zarándokhelye" az ősz halántékú világsztár rajongóinak is, akik abban bíznak, hogy legalább egy pillanatást vethetnek a színészre, de villája előtt is sokan fotózkodnak.
Olaszország, Comói-tóForrás: Dreamstime

 

Piltvicei-tavak, Horvátország

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. 1949-ben alapították, területe 300 négyzetkilométer, legmagasabb pontja az 1279 méter magas Sliski vrh. Ha Horvátországban nyaralsz, ezt a környéket ki ne hagyd, ugyanis a 16, lépcsőzetesen elhelyezkedő, összekapcsolt tó és a 92 csodálatos vízesés Európa egyik leggyönyörűbb helyévé teszik ezt a vidéket.

Plitvicei-tavakForrás: Thinkstock

A Plitvice Tavak Nemzeti Parkot a felső és az alsó tavakra osztják. A felső tavak területén található a nemzeti park legnagyobb tava, a Kozjak, és ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk. 

Az igazi turistamágnes azonban az alsó tavak környéke, itt találhatók azok a vízesések, amelyeket képeslapról is ismerhetsz, mint például Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés  is. 

Plitvicei-tavakForrás: Thinkstock