Ausztrál tudósok izgalmas kutatást indítottak. Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkat. Egyelőre fonálférgeken vizsgálták, hogyan működik ez a gén, a végső cél viszont egy olyan gyógyszer létrehozása, ami megakadályozza az elhízást.

A fonálférgek vizsgálata

 A szakemberek fonálférgeket vizsgáltak, amelyeknek génállománya 80 százalékban megegyezik az emberi génkészlettel, és így bukkantak nyomára annak a génnek, amely a túlevés megakadályozásáért és a testmozgásért felelős.

Tisztázatlan kérdések
Valójában ritka, hogy egy gén önmaga határoz meg egy tulajdonságot. A legtöbb esetben a gén (illetve több gén) és a környezeti hatások együtt játszanak szerepet. Így nem biztos, hogy minden ember, akiben megtalálható ez a túlevést megakadályozó gén, minden esetben leteszi az evőeszközöket, amint jóllakott, és nem eszik még többet.

Az ausztrál és dán szakemberek által felfedezett, ETS-5 nevű molekulát kódoló gén feladata, hogy az agy és a bél között információt szállítson. A fonálféreg agya igen egyszerű, viszont a génállománya hasonló az emberéhez, ezért könnyen modellezhető az ETS-5 viselkedése.

Azt a gént keresték, ami megakadályozza, hogy túlegyük magunkatForrás: Thinkstock

A gén felfedezésétől egy gyógyszer kifejlesztésééig

„Amikor a bélbe elegendő mennyiségű zsír jutott, az agy üzenetet kap arról, hogy szüneteljen a mozgás, így a szervezet pihenésre készül. Amikor az állatok alultápláltak, izegnek-mozognak, és keresik a táplálékot, ha azonban jóllakottak, alvásközeli állapotba kerülnek" – mondja a kutatást vezető Roger Pocock, a melbourne-i Monash University munkatársa.

Ez a gén tehát az, amelynek hatására jóllakottságérzetünk lesz, és nem ritkán elálmosodunk étkezés után – derül ki a kutatásból. Mindez azért számít korszakalkotó felfedezésnek a szakemberek szerint, mert így idővel sor kerülhet egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, amely segít az étvágy csökkentésében, és így elkerülhető az elhízás is.