Száraz Dénes túl van az Everest Expedíció legkeményebb kihívásán, az úgynevezett akklimatizációs túrán. A szédülés, az oxigénhiány és a nehezülő lábak ellenére elérte célját, az ötezer méteres magasságot.

Az eddigi legkeményebb túrán vannak túl az Everest Expedíció trekking tagjai, azaz az akklimatizációs túrán. A Dingboche felett magasodó 5070 méter magas Nangkarchang hegyen kellett olyan magasra felmászniuk, amennyire csak tudnak, a csapat nagy részének sikerült elérnie az 5000 métert, de nem volt gyerekjáték. Ilyen magasságban már érezhető az oxigénhiány, a szédülés és a fejfájás, de Száraz Dénesen egyik sem fogott ki. Másfél óra alatt sikerült elérnie a célt, és mindössze fél óra kellett neki, hogy visszaérjen a kiindulópontra.

Száraz Dénes a csúcsonForrás: Everest Expedíció

"A mai akklimatizációs napon beleszívtunk az 5000 méter fölötti levegőbe. A tervem az volt, hogy lehető legkevesebb cuccal, gyors tempóban tegyem meg a 700 m feletti szintkülönbséget. Ehhez egy hatalmas impulzust kaptam, tegnap kora reggel ugyanis megszülettek a húgom ikerlányai. A reggeliző asztalnál el is pityeregtem magam az örömtől. Szóval neki a hegynek, fél liter víz, két könnyű futó bot és hajrá. 4800 méterig, azaz a Mont Blanc magasságáig jó kis tempót mentem, aztán azért nehezültek a lábak, enyhe szédülés a tempó miatt, de már fent is voltam. Szikrázó kék ég, 360 fokos panoráma hatalmas hegyekkel. Hát nem nagyon voltak szavak. Csak a csend. Utánam felérkezett két túratársam, egy jó fél óra pihi és indult is a futás lefele, imádom, botokkal kitámasztok, egyensúlyozok és alig ér a hegyhez a lábam, eufória!!! Ez a túra összesen két órát vett igénybe más fél föl, fél le. Zseniális volt, még, még ilyet!!" - mondta Dénes a túráról.