Kreatív játék a fénnyel, a színekkel, a terekkel - Szén Molnár Tamás belsőépítész legújabb projektjében egy szentendrei családi házat alakított valódi luxusotthonná. Álomotthonok sorozatunk következő részében ismét beleshetünk a kulisszák mögé.

A nagyjából 200 négyzetméteres, kétszintes családi ház 10-15 éve épült, Tamás elmondása alapján nagyon jó minőségben, de nem igazán szép anyagokból. A megrendelő mindenképpen Szén Molnár Tamásra szerette volna bízni otthona átalakítását, mivel ismerte Tamás korábbi munkáit, a kiváló minőséget, amit képviselnek.

A lakás uralkodó színei a natúr fa és fehér, ezeken kívül pedig a kék és annak zöldes árnyalataiForrás: Szén Molnár Tamás

Így készül az álomotthon

Az ingatlant egy négyfős család számára kellett megtervezni. A megrendelők elsődleges szempontja a komfortosság és az igényeik szem előtt tartása volt a tervezés során. Az átalakítás szakmai kérdéseiben Tamásra bízták a döntéseket.

A megrendelők számára fontos volt, hogy a közösségi tér, mint a konyha és a nagy étkező egybe nyíljon, valamint hogy a nappaliban kényelmesen tudjanak közösen tévét nézni. A hálószobákat azonban mindenki számára a nyugodt elvonulás helyének tekintették.

A megrendelők számára fontos volt, hogy a közösségi tér, mint a konyha és a nagy étkező egybe nyíljonForrás: Szén Molnár Tamás

Szén Molnár Tamást elmesélte, hogy munkája során általában kifejezetten inspirálja, ha ügyfeleinek konkrét elképzelése van. Ilyenkor a legjobb megoldások érdekében megpróbál a megrendelő „bőrébe bújni", és nem csak az ő kérdéseikre választ adni, hanem további ötleteket, igényegeket is felvetni, olyanokat, amelyek nekik akár eszükbe sem jutna. Ez Tamásnak is mindig egy nagyon izgalmas feladat, hiszen egyrészt az ügyfelek is hálásak érte, másrészt pedig számára is újabb lehetőségeket teremt és változatosabbá teszi a munkáját.

A megrendelők kérdéseire Szén Molnár Tamás igyekszik jó válaszokat adni, és a végiggondolt, jól megindokolt válaszokat - még ha szokatlanok is -, az ügyfelek el szokták fogadni.

A két kamaszlány szobáiban a natúr színeken kívül, törten ugyan, de a rózsaszín, zöld és a sárga is megjelenikForrás: Szén Molnár Tamás
Szén Molnár Tamás
Minden egyes munkámnál úgy dolgozom, mintha a megtervezendő ingatlan a sajátom lenne, de ha a megrendelővel valamilyen módon még az élethelyzetünk is hasonló, még könnyebb átélnem az övét...

A lakás uralkodó színei a natúr fa és fehér, ezeken kívül pedig a kék és annak zöldes árnyalatai köszönnek vissza a helyiségekből. A két kamaszlány szobáiban a natúr színeken kívül, törten ugyan, de a rózsaszín, zöld és a sárga is megjelenik. A nappaliból a lépcsőház felé nyíló ajtóba színes üvegek kerültek, így mikor a nyugati napfény átsüt rajta, különleges színes fényjáték jelenik meg a lépcsőházban.

A nappaliból a lépcsőház felé nyíló ajtóba színes üvegek kerültek, így mikor a nyugati napfény átsüt rajta, különleges színes fényjáték jelenik meg a lépcsőházbanForrás: Szén Molnár Tamás

Az ingatlan alaprajzi elrendezése már az átalakítás előtt sem volt rossz, de Tamásnak így is hozzá kellett nyúlnia két falhoz, a fürdőszobákat pedig szinte teljesen át kellett tervezni, a vizes kiállásokat át kellett helyezni. Az otthon új enteriőrjeinek kialakításakor Szén Molnár Tamás minőségi anyagokat használt: a fő fa furnér amerikai dióból, a padló fehérített tölgyből készült, a konyhapultnál, valamint a kandallónál pedig kompozit kövek köszönnek vissza.

Szén molnár Tamásnak a fürdőszobákat teljesen át kellett terveznie, a vizes kiállásokat át kellett helyeznieForrás: Szén Molnár Tamás

Tamás elmondása szerint az otthon tervezése nagyjából öt hónapig tartott, míg a kivitelezés még egyszer ennyi időt vett igénybe.

Forrás: Szén Molnár Tamás
Szén Molnár Tamás
"Tapasztalataim szerint a belsőépítész hangolja finomra a házat, sokszor ő fogja össze a társtervezők, kivitelezők, társművészek munkáját. A tervezés döntések sorozata, összetett problémamegoldás: az igények, a funkcionalitás, az esztétika és a rendelkezésre álló anyagi források összehangolása. A jó döntéshez pedig a megfelelő szempontok figyelembevétele vezet."