Új otthonodat tervezed, de nem tudod eldönteni, milyen stílus is áll hozzád a legközelebb? Ne aggódj, segítünk! A következőkben három igen népszerű lakberendezési stílust mutatunk be, inspirálódj belőlük bátran. 

Mediterrán stílus 

A mediterrán stíluson belül megkülönböztetünk görög, olasz, spanyol és provence-i mediterrán lakberendezési stílust. És bár ezek között bőven lehet különbséget találni, mégis vannak olyan mediterrán sajátosságok, amelyeket mind a négy alstílusban felfedezhetünk.

Görög mediterrán 

 A görög mediterránt két szín jellemzi, a fehér és a kék, mivel ezek a hideg színek vizuálisan is hűsítik a lakást, és enyhítik a mediterrán forróságot. A fehérre meszelt falak és tengerkék nyílászárók tipikusan a görög otthonok jellemzői. Az ingatlanok padlóját általában terrakotta padlócsempe vagy kavicsokból kirakott padlóburkolat borítja. 

Spanyol mediterrán

A göröggel szemben itt főleg az energikus, tüzes színek uralkodnak. Gyakran használják a vérvörös, narancs és különböző sárga árnyalatokat, amit barnával, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyoznak. 

Gyakran használják a vérvörös, narancs és különböző sárga árnyalatokatForrás: barroncustomdesign.com

Olasz mediterrán

Az olaszoknál jellemző, hogy a nagy tereket csak kevés bútorral töltik ki. Színhasználatukat az élénk, dinamikus árnyalatok jellemzik, a bútorok, kiegészítők alapanyagainak pedig természetes, finom és drága textíliákat választanak. 

Provence-i mediterrán

A provence-i mediterrán stílus legfőbb jellemzője a kopottas, meleg földszínek alkalmazása a falakon és a padlón egyaránt. A fa- és kovácsoltvas bútorokat egyszerű vonalvezetés és kevés díszítés jellemzi, kerülik a hivalkodást és a feltűnést. 

Vidéki stílus 

Ha inkább barátságos, mint divatos otthonra vágysz, akkor a vidéki stílus pont neked való. Sajátossága, hogy a sok bútor, dekoráció, kiegészítő gyakran kelti a rendetlenség érzését. Jellemző még rá a természetes, hagyományos anyagok használata: fa, kő, kerámia, rattan. A lakástextíliákban, bútorhuzatokban a pamut, a vászon és a bőr dominál. 

Sajátossága, hogy a sok bútor, dekoráció, kiegészítő gyakran kelti a rendetlenség érzésétForrás: Thinkstock

A vidéki stílus színeit nehéz behatárolni, a fehértől a finom pasztellszínekig szinte minden előfordulhat, de a vidéki stílusú falakhoz az egyszínű virágmintás tapéták vagy csíkok is illenek. Gyakran használnak nyitott polcokat, tárolókat. A bádogvödör, a boroshordó, a régi csatos üvegek nemcsak dekorációs elemek a térben, hanem használati tárgyként is betöltik funkciójukat a mindennapokban. 

Modern stílus 

Ha letisztult, egyszerű, minden giccstől és túlkapástól mentes otthonra vágysz, akkor érdemes a lakásodat a modern stílus mentél kialakítani. A stílus fő védjegye az egyszerű vonalvezetés, amely a tér szépségeit hivatott kiemelni. Színhasználatban a neutrális-szürke-fehér vonalon mozog, és az anyagokban is a természetességen van a hangsúly: szívesen használnak például olajozott fát, kezeletlen betont, de szürke kőfelületeket is. Az domináns textúrákat és harsány színeket ebben a stílusban kerülni kell, viszont bátran lehet játékosan használni az aszimmetriát. A lényeg, hogy a lakás visszafogottan elegáns legyen. 

A stílus fő védjegye az egyszerű vonalvezetésForrás: Thinkstock