Ha te is azok közé tartozol, akik hetente egyszer, valamelyik hétvégi napon engedik meg maguknak, hogy beüljenek egy étterembe enni, akkor ezek az árak most durván sokkolni fognak. Íme, a világ öt legdrágább étele!

5. helyezett

A 5. helyre a világ legdrágább sushija ért fel. Az ételkreációt egy Fülöp-szigeteki szakács, Angelito Araneta találta ki, aki régóta kísérletezett már azzal, hogyan tudná magasabb szintre emelni a sushi készítését. Korábban a prémiumminőségű norvég lazac volt a legextrább eleme a sushijának, de ma már 24 karátos aranylevelekbe csomagolja a halat, amit kaviárral tálal. Ezenkívül a díszítést három Mikimoto gyönggyel és egy Afrikában bányászott gyémánttal teszi lebilincselővé. Ezek persze biztosan nagyon különlegesek, de nem értjük, mit keresnek a sushin, amikor nem lehet megenni őket. Mindenesetre Araneta az öt darab sushiért 550 ezer forintot kér el.

Aranyárú aranysushiForrás: Facebook/Karat Chef

4. helyezett

A 4. helyezett étel ennek közel a triplájába kerül, 1 millió 400 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el ugyanis egy Las Vegasban kapható hamburgerért. A burger alapja természetesen a világ legdrágább marhahúsa, amiből 1 kiló nagyjából 60 ezer forint körül van. Ezenkívül libamáj, de szarvasgomba is megtalálható a burgerben. A hamburger értékét érdekes módon nem is a buciban található alapanyagok növelik milliós értékűvé, hanem az az ital, amivel egy – mondjuk úgy – menüben kapható a hambi. Ez az ital pedig az 1995-ös Petrus. A szakács egyébként 28-at adott el belőle.

FleurBurger 5000 - az 5000 dolláros hamburgerForrás: Facebook/Hubert Keller

3. helyezett

A hamburger után mi más jöhetne a sorban, mint egy pizza, ami már közel 3 és fél millió forintba kerül. Az árát biztosan nem a mérete szabta meg, ugyanis mindössze 20 cm átmérőjű pizzatésztáról van szó, amit a megrendelő ügyfél otthonában készített el Renato Viola séf és csapata. Az előkészületek és a sütés egyébként 72 órát vettek igénybe. A tészta minősített organikus lisztből készült, hozzá ausztrál rózsaszín sót használtak. A tésztára bivalymozzarella, négyféle kaviár és rengeteg homár került. A pizzához méregdrága konyak és pezsgő is jár. Így jött ki ez a brutális összeg. 

A Louis XIII. névre hallgató pizzát 3 és fél millió forintért ízlelhetjük megForrás: renatoviola.com

Az első két helyen holtversenyben

Az első helyen holtverseny alakult ki, ugyanis két étel is van, aminek ára eléri a hétmillió forintos összeget. Az egyik egy desszert, a másik elképesztő, de egy taco. 

A desszert valójában egy forró csoki, amit Manhattanben próbálhatsz ki, ha megengedheted magadnak a kortyonként milliós italt. A csoki a 14 legritkább kakaóbab keverékéből készül, és 5 grammnyi 24 karátos ehető aranyat is tartalmaz. Az édességet egy 18 karátos aranytálcán szolgálják fel, amin gyémánt karkötőt és egy méregdrága kanalat is szervíroznak. Ez utóbbi kettőt pedig meg is tarthatod.

Frrrozen Haute ChocolateForrás: Northfoto

A mexikói sprecialitás sem csak az étel összetevőitől lett olyan drága, habár van benne bőven a legborsosabb alapanyagokból, mint a Kobe marhahús, kaviár, szarvasgomba, és persze az ehető arany ebből sem hiányozhat. Az ételt tequilával és a világ legdrágább kávéjával, a cibetkávéval tálalják, ami a cibetmacska ürülékéből kikapirgált kávészemekből előállított ital.

Így néz ki a hétmillió forintos tacoForrás: loscabos.grandvelas.com