A genetikai szexuális vonzerőről viszonylag ritkán esik szó, hiszen a szülő-gyermek közti testi viszony tabunak számít. Ám az esetek számát tekintve a GSA (genetic sexual attraction) gyakoribb, mint hinnénk. Fontos leszögezni, hogy ez nem egyenlő a pedofíliával és egyéb gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel.

A GSA az intenzív intimitás érzését írja le két olyan vér szerinti rokon között, akiket a fejlődés és kötődés kritikus éveiben választottak el, majd hosszú idő után, felnőttként ismét találkoztak. 

A genetikai szexuális vonzalom olyan családtagoknál fordul elő, akiket a fejlődés és kötődés kritikus éveiben választottak el egymástólForrás: Thinkstock

Az esetek zömében csecsemőkorukban elszakított testvérek és örökbe adott gyermekek szülőkkel kialakuló vonzalmáról beszélhetünk. Az erkölcs, a társadalmi megítélés szempontjából két fő esetet kell megkülönböztetni: amikor a kapcsolat elején már tudatában vannak vér szerinti rokonságuknak, és amikor csupán a kapcsolat alatt ismerik ezt fel. 

Adoptált gyermek és a szülő 

Egyik sem számít nagyobb tabunak, mint amikor a felnőtt gyermek és a biológiai szülő újraegyesülése szexuális töltetűvé növi ki magát. Az agy ugyan küzd ez ellen, hiszen mindketten tudatában vannak rokonsági kapcsolatuknak, ám a hormonok elsodorják őket. Ennek pedig egyszerű az oka: a hasonló fizikai adottságok, az, ahogy a másikban felfedezni vélik önnön maguk egy részét, ezek pedig – tetszik, nem tetszik – a szexuális vonzódás alapját képezik. Ehhez társul még a hirtelen rájuk törő szeretet érzése, a hosszú évek elmaradt gondoskodásának vágya, az egymáshoz tartozás kifejezése... tehát ezek így, mind együtt eredményezik sok esetben, hogy az agy felett a szív veszi át az uralmat, és a hirtelen feltörő érzések szexualitás formában tetőznek be. 

Előfordulhat, hogy a felnőtt gyermek és a biológiai szülő újratalálkozása szexuális töltetűvé növi ki magátForrás: Thinkstock
Az ember hajlamos olyan társat választani magának, aki hozzá hasonló. Ez mind a fizikai megjelenésre, mind a mentális tulajdonságokra vonatkozik. Az emberek általában a sajátjukhoz hasonló arcokat rangsorolnak a vonzó, megbízható kategóriába. A GSA szinte elenyésző számú azon felnőttek esetén, akik kora gyerekkoruktól kezdve együtt nevelkedtek, éltek – ezt nevezhetjük fordított szexuális vonzerőnek is. Oka, vélhetően a beltenyészet elkerülése.

A GSA jelenséget először Barbara Gonyo azonosította a nyolcvanas években – aki maga is felnőttként találkozott először örökbe adott fiával -, az „I'm His Mother But He's Not My Son” című könyvében. Ebben nyíltan fogalmazza meg az adoptált gyermek és a vér szerinti szülő, illetve az egymástól elszakított testvérek egymás iránt érzett vagy érezni vélt szexuális vonzódását. Gonyo megalapított egy támogató csoportot is, amelyben az újonnan, adoptálás után egymásra találó családtagoknak segít érzelmeik tisztázásában. 
A British Medical Journal kutatásai azt mutatják, hogy az egymástól fiatalon elválasztott emberek 50%-a erős szexuális érzést tapasztal, amikor újraegyesülnek. 

Barbara GonyoForrás: Current TV

Anyák, akik szerelmesek lettek a saját fiukba 

Egy szerencsétlen nő sorsa 

Emeline a 19. században élt, Maine-ben. A helyi történészek a mai napig emlékeznek rá, mint egy kedves, de nagyon magányos nőre, akinek a története egyszerre tragikus és rettenetes. Emeline igen szép lány volt, a szegénység pedig rákényszerítette – mint akkoriban számos gyermeket –, hogy a családjától távol vállaljon munkát, a pénzt pedig hazaküldje. A szövőgyárban kitűnő munkát végzett, ám nem ezzel keltette fel a főnöke figyelmét. Hamarosan várandós lett, és 14 évesen anyává vált. Kisbabáját odaadta egy gyermektelen párnak, akik elég pénzt fizettek neki, hogy haza tudjon menni. Emeline senkinek sem beszélt anyaságáról, dolgozott, traumatizált lelke csendessé és visszahúzódóvá tette. 

Forrás: Northfoto
Sztárok, akik színes bőrű babát adoptáltak
Az elmúlt évtizedekben egyre több sztár döntött az örökbefogadás mellett, és az sem ritka, hogy a fehér bőrű hírességek színes bőrű kisbabát vegyenek magukhoz. A következőkben olyan sztárokat mutatunk be, akik bőrszíntől függetlenül adoptálták gyerekeiket.

A 30-as évek elején egy férfi érkezett a városba, és szobát bérelt a lány családjánál. Hamar szerelem szövődött közöttük, annak ellenére, hogy nagy volt köztük a korkülönbség. A kapcsolatból házasság lett, ám amikor az anyós és após meglátogatta őket, döbbenten látták, hogy a fiuk a saját édesanyját vette el. A házasságot érvényteleníttették, és magukkal vitték a fiukat. Emeline összetört a kettős bűntudat súlya alatt; először „eladta” a kisbabáját, utána pedig hozzáment a saját fiához. Egész életét szegénységben töltötte, kiábrándult és magányos nőként halt meg. 

30 év után egyesültek 

Kim West (52) és Ben Ford (33) őrülten egymásba szerettek, nem állhatott közéjük se a nagy korkülönbség, se annak a ténye, hogy ők anya és fia. Három éve történt, hogy fellángoltak az érzéseik, most házasságot és kisbabát terveznek. A döbbenetes love story bejelentésével azonban felhívták magukra a hatóságok figyelmét is. 

Kim West és Ben FordForrás: The New Day

Kim, aki Londonban nőtt fel, Kaliforniában tanult, és ott is született meg a fia, alig 19 éves korában. Miután örökbe adta, visszaköltözött Angliába. Ben – aki az évek alatt férfivá érett, és megházasodott – többet szeretett volna tudni vér szerinti szüleiről, így került anya és fia 30 év után ismét kapcsolatba. Ben az első levelet 2013 decemberében küldte el édesanyjának, ezt telefonbeszélgetések sora követte, majd 2014 januárjában találkoztak is. Hamar rádöbbentek, hogy vonzódnak egymáshoz, az első csók egy szállodai szobában csattant el, egy üveg pezsgő felett, azonban nem váratott sokat magára az első szexuális együttlét sem anya és fia közt. Nem sokkal később Ben odaállt a felesége elé, és elmondta, hogy beleszeretett a vér szerinti anyjába, őt pedig elhagyja. Minden alkalommal, amikor szexeltem a feleségemmel, elképzeltem, hogy az anyámmal vagyok együtt”  – nyilatkozta még 2016-ban Ben. 

A pár állítása szerint a szex elképesztően jó, és olyan szerelmet éreznek egymás iránt, ami csak egyszer adódik az életben. 
Olyanok vagyunk, mint a borsó és a hüvelye. Tudom, hogy az emberek azt mondják, hogy undorítóak vagyunk, hogy tudnunk kellene irányítani az érzéseinket, de ha az ember ilyen felperzselő szerelmet érez, akkor hajlandó mindenről lemondani, és harcolni érte” – mondta Kim West.

Mivel nyíltan elismerték a vérfertőzést, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak – feltéve, ha a hatóságok megtalálják őket, mivel egyelőre bujkálnak.