Sokunk bakancslistáján szerepel Thaiföld. Van, akit a fehér homok vonz, akadnak, akik az ázsiai kultúráért bolondulnak, és vannak, akik szerint egyszerűen muszáj látni ezt a nem mindennapi országot.

Thaiföld Délkelet-Ázsia legjelentősebb országa, csodás növényzettel és vízi élővilággal. Lakossága 68 milliós, területe pedig közel ötször nagyobb, mint hazánké. Thaiföld számos csodálatos látnivalóval büszkélkedhet, több kisebb sziget tartozik hozzá. Ezek közül most a Koh Samuitól mintegy 40 perces hajóútra lévő Koh Phangan szigetét mutatjuk be közelebbről. 

Koh Phangan - paradicsom a tenger közepén 

Koh Phangan Koh Samuitól eltérően egyelőre még a kevésbé kedvelt turistaparadicsomok közé tartozik, így szerencsére az a mérhetetlen zsúfoltság és kosz még nem érte el a pici szigetet. Ha azt mondjuk, pici, akkor valóban úgy kell érteni, hiszen a szigetet maximum 40 perces motoros úttal körbe lehet járni. Buja növényzete és elképesztő partszakaszai azonnal rabul ejtik a látogatókat.

 

Thaiföld, Koh Raham, Secret BeachForrás: life.hu

A szigetre való eljutás kissé kalandos és fárasztó, de a környezet gyorsan feledteti velünk a viszontagságokat. Mivel Phanganon még nem épült repülőtér, bár egyes állítások szerint 2018-ra ez is bekövetkezhet, Koh Samui repterére kell jegyet váltanunk, onnan pedig ún. speed boatokkal juthatunk el a szigetre. Ezeket a hajókat úgy kell elképzelni, mintha úszó buszok lennének, melyek viszonylag gyorsan, 40 perc alatt szállítják át a turistákat A-ból B-be. 

Szikrázó fehér homok 

Ha hamisítatlan fehér homokra, szó szerint forró vizű tengerre és lélegzetállító hegyekre vágyunk, akkor mindenképpen el kell látogatnunk ide. Koh Phangan szállodáinak nagy részének saját partszakasza van, amelyek tökéletesen kielégítik minden barnulni vágyó turista igényeit. 

Thaiföld - Koh RahamForrás: life.hu

Ehhez a parányi szigethez tartozik Koh Ma szigete is, ami egy százméteres homokdűnével kapcsolódik Phanganhoz - gyakorlatilag a tengeren keresztül sétálhatunk át egy másik szigetre. Az élmény magával ragadó, a látvány pedig semmihez sem fogható. 

Thaiföld, Koh Ma szigeteForrás:life.hu

A szélsőséges ország 

Azoknak, akik először járnak ázsiai országban, nagyon furcsa lehet az a szélsőség, amit Thaiföldön tapasztalhatnak. Csodálatos luxusszállodák, festői tengerpartok, valamint mérhetetlen szegénység és elképesztő kosz jellemző az országra.

Thaiföld, Thongsala városrészForrás: life.hu

Phangan "belvárosa", a Thongsala névre hallgató szigetrész igen autentikus módon mutatja be a thaiokat. Zsúfolt piacaiban, bűzös csatornarendszereiben és az amerikai szupermarket-hálózatok thai boltjaiban mégis van valami lenyűgöző. A toldozott-foldozott betonút mellett burjánzó trópusi növényzet található, csodálatos szirmú és illatú virágokkal.

Thaiföld, Thongsala piacForrás: life.hu

A luxusszállodákban minden igényt kielégítő ellátás van, kivéve a meleg vizet, mondjuk arra a 80 százalékos páratartalomnál és 35 fokos hőmérsékletnél nem is igazán tartunk igényt.

Számítsunk arra, hogy a thaiok, bár nagyon barátságosak és készségesek, minden második angol mondatunkat fogják megérteni, már ha annyit sikerül... Ne essünk kétségbe, mert sok helyen bár nem beszélnek angolul, kézzel-lábbal simán megértethetjük magunkat. 

Közlekedés 

A thaiok mindennel képesek közlekedni. Leginkább viszont a robogó az, amit gyakorlatilag kiskoruktól egészen öreg korukig használnak. Egy motoron láthatunk akár egész családokat, gyerekestül, nagymamástul is száguldozni, az amúgy igen meredek hegyszakaszokon. Európai szemmel kicsit szokatlan elsőre a látvány, ám néhány nap alatt meg lehet szokni, mint ahogy a bal oldalon történő közlekedést is.

Robogót bárki tud bérelni: 250 thai bahtba kerül 24 órára. Az üzemanyag sem drága, mindössze 40 bahtért kaphatunk egy jó adagot, amit 7 decis üvegekben árulnak, szerte az út mentén.

Thaiföld, benzinkútForrás: life.hu

Ha valaki nem elég bátor vagy elszánt, hogy Phangan meredek emelkedőin, szemben a forgalommal száguldozzon, nyitott hátú taxiban is utazhat. A legtöbb nyitott hátú teherautó taxiként is üzemel, bárki elviszi a turistákat 500-600 bahtért, de persze nézzük meg, hová szállunk fel. Bár Thaiföld valóban nagyon biztonságos ország, azért az ördög nem alszik alapon legyünk körültekintőek az utazás során. 

Mikor érdemes utazni? 

Thaiföld minden évszakban csodálatos, mégis a helyiek és a tapasztalt Thaiföld-látogatok szerint év végétől márciusig tart a szezon, amikor őrületes tömeggel kell számolni. Ha valaki a nyugisabb nyaralás híve, akkor áprilisban vagy május elején még nyugodtan utazhat Thaiföldre. Ha pedig a pörgős, bulizós utazásokat favorizálják, akkor mindenképpen érdemes a Full Moon party idején ellátogatni a szigetre, ugyanis legendás bulikkal várják a látogatókat. Turisták ezreit vonzza ez a nem mindennapi szórakozási lehetőség.

Thaiföld, naplementeForrás: life.hu

 Ételek 

Az ázsiai, illetve thai ételkülönlegességek szinte minden sarkon megtalálhatók Koh Phangan szigetén is: isteni thai tésztákat, halakat, tengeri herkentyűket, sőt különféle rovarokat is találunk a repertoárban. Természetesen azokra is gondolnak a thaiok, akik nem rajonganak a tradicionális ételekért. Phangan szigetén ugyanúgy megtalálható a pizza, a spagetti és a rántott hús is, mint bármely európai étteremben.

Thaiföld, sült rovarokForrás: life.hu

Fizetés, vásárlás 

Thaiföldön thai bahttal tudunk fizetni, ám egyes szállodákban elfogadják az eurót vagy a dollárt is. Érdemes azonban a megérkezésünkkor pénzt váltani, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz így a butikokban, taxibérléskor vagy éppen jegyvásárláskor. Tipp: semmiképp se a reptéren váltsunk. Nagyon sok pénzváltó üzemel a szigeten, ahol sokkal kedvezőbb árat kapunk a forintért. Egy thai baht kb. 9 forintot ér. Automatákat is bőséggel lehet találni, de a tranzakció költsége elég magas, úgyhogy nem érdemes kártyáról pénzt levenni.