A születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl, virágokat is rendelhetsz világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot; ültess belőle a kertbe, virágládába, vagy vidd be az otthonodba.

Mondd, melyik hónapban születtél, mi megmutatjuk, milyen virág illik az otthonodba!

Január – Szegfű

A Római Birodalomban Jupiternek, az istenek atyának virágának tartották. Sokan „temetővirágként" tartják számon, pedig az európai középkorban a szerelem és a házasság jelképe volt. A csodálatra és hálára is utaló jelkép.

Intenzív illatú virág, májustól augusztusig tart a virágzása, leginkább kültérre – kertbe vagy erkélyre, ablakba ajánlott.

SzegfűForrás: Thinkstock

Február – Ibolya

A szelídség, a szerelem és az önfeláldozás jelképe. A görög mitológia több helyen is megemlíti; ott nőtt először ibolya, ahol Orpheusz, a líra megalkotója aludt, de Attisszal is összefüggésbe hozzák, egy monda szerint a földisten földre hullott véréből bújtak ki az első ibolyák.

Az afrikai ibolya kedvelt szobanövény, csodálatos színével és vastag leveleivel igazi éke lehet a lakásnak.

Március – Nárcisz

Ez a virág is megjelenik egy görög mondában; Azzal, hogy Narcissus, a szép fiatal visszautasította Ekho, a nimfa szerelmét, magára vonta Aphrodité haragját. Megbüntette; amikor az ifjú a forrás fölé hajolt, beleszeretett saját magába, amikor meglátta képmását. Reménytelen szerelme a halálát okozta, teste pedig csodaszép és fenséges virággá változott, így született a nárcisz.

Már egy szál nárcisz is mutatós, üde virágként díszíti a lakás bármelyik helyiségét.

NárciszForrás: Thinkstock

Április – Százszorszép

A boldogság, viszonzott szerelem, ártatlanság, tisztaság jelképe. Egy római mítosz szerint, amikor Belides nimfába beleszeretett a gyümölcsösök istene, Vertumnus, az szerelme elől elmenekülve, inkább virággá változott; belőle lett a százszorszép.

Dísznövényként több változata is ismert, ezek szirmai tömörebbek, színük változatos – fehér, vörös, lila.

Május – Gyöngyvirág

Ezt a virágot Szűz Mária könnyeivel azonosítják. A teljesség, szerénység és boldogság jelképe. Szívesen használják esküvői csokrokban, vagy épp a menyasszony hajában. A tisztaságot és a letisztult eleganciát tükrözi.

Hosszú élettartamú, finom illatú virág.

GyöngyvirágForrás: Thinkstock

Június – Rózsa

Szenvedélyes virág, a szépség, a szerelem, a szerencse, a boldogság és a mulandóság jelképe. A legrégebbi ismert ábrázolása a knósszoszi palotában, egy 3500 éves freskón található.

A rózsának számos fajtája van, színekben is igen változatos, így tökéletesen alkalmazkodik bármilyen lakberendezési stílushoz.

Július – Szarkaláb

A lovagokat és a lovagságot védelmező Mária jelképe. „Harcias” jellegű virág, erős és határozott szimbólum. Gyógynövény mivolta az egészség tudatosságot hordozza magában.

Ez egy igazi kerti virág, mely csodálatosan mutat szinte bárhol.

SzarkalábForrás: Thinkstock

Augusztus – Kardvirág

Másnevén legényvirág; az őszinteség, a pompa és a pihenés jelképe. Alakja miatt a férfi princípium virága. Gyermekáldás előtt, a fiúbaba reményében is szoktak ajándékozni ilyen csokrot.

Határozott és karakán jellegének köszönhetően, a kert éke.

Szeptember – Őszirózsa

A szerelem és finomság virága. Jelképezi még az időskori szerelmet és az elhunyt szerettekre való emlékezést is. Az 1918-as magyar forradalom jelképe.

Az őszirózsának több fajtája ismert, lilás vagy rózsaszínes, szellősebb vagy épp tömörebb szirmú. Egyaránt ültethető kertbe és cserépbe is.

ŐszirózsaForrás: Thinkstock

Október – Körömvirág

Igazi üdítő látványt nyújt az őszi időszakban aranysárga szirmaival és tömör virágzatával. Ismert gyógynövény, a fertőzések megelőzésének nagymestere. Szirmai ehetőek – salátákhoz, húsokhoz –, ízük kissé kesernyés.

Erős illatú, kerti virág.

November – Krizantém

Keleten királyi virágnak tartják, a japán császár címerében is megtalálható. A kitartás, a hosszú élet, a nyugalom virága, továbbá az előkelőség és az erényesség jelképe. A különböző színek mind külön jelentéssel is bírnak; a fehér az igazság, a sárga a mellőzött szerelem, a vörös a hűséges szerelem szimbóluma.

Gyönyörű, erős és látványos virág.

KrizantémForrás: Thinkstock

December – Búzavirág

A remény, a tiszta gondolatok és a szellemi világosság jelképe. Hamisítatlan mezei virág, így a szabadság és üdeség szimbóluma is. Inkább csokor formájában teheti üdévé a szobát.