A kis otthonokat többé nem kell rejtegetni. Manapság a kreatív és innovatív formatervezés szinonimái, hiszen az épület szerkezetétől egészen a dekorációig minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, meg kellett tervezni, hogy a végeredmény tökéletes lehessen. Az Amerikai Építészek Intézete, „2017 Small Project Awards" első négy helyezettjét mutatjuk most be.

1. Elegáns apróság - Seabeck, Washington 

A már meglévő otthon tetején épült, a MW Works által tervezett seattle-i szerkezetű aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületű.

A külső burkolata oxidált fekete cédrus és megfeketedett cement, míg belül a lágy fenyő furnér és az üvegfalként ható ablak a két domináns elem. Ezzel egyfajta természetes eleganciát kapott tervezőitől.

Az aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületűForrás: The American Institute of Architects

2. Mikrokabin – Leadville, Colorado 

Az erdő mélyén, 3000 méterrel a tengerszint felett, a Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek.

A külső borításnál a tervezők arra törekedtek, hogy a fákkal tarkított közegből a lehető legkisebb mértékben tűnjenek ki ezek a kis házak. Bent kifejezetten otthonos belső térrel találjuk szembe magunkat; a nyírfa furnérpanelek és a rengeteg ablak kiváló összhangban van a gyönyörű környezettel.

A Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek az erdő mélyénForrás: The American Institute of Architects
Fotó: Finlay Fraser
Lehet itt élni?
Ahogy a nagyvárosok egyre zsúfoltabbak lesznek, az emberek szépen lassan egyre kisebb, szűkebb otthonokba kényszerülnek. Az aprócska lakásokkal kapcsolatban sokakban ellenérzések vannak, a következő elképesztően keskeny házakat látva viszont garantáltan mindenkinek leesik majd az álla.

3. „Laura-ház" - Portland, Oregon 

Ez a kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házként. Évente 16 nőt és gyermeket tud befogadni. Lényegében egy nagy közös tér, melyből különálló életterek nyílnak.

A 31 négyzetméteres „egységek" mindegyike egy kis konyhával, nappalival és hálószobával, valamint fürdőszobával rendelkezik. A monokróm külső üdítő modern designelemként hat a környéken.

A kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házkéntForrás: Architecture Building Culture

4. Fénydobozka – Point Roberts, Washington 

Ezt a falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezte, egy fotós és családja számára.

A sűrű erdőben elhelyezett kétemeletes üvegház olcsó anyagokat használ, mint például a fagerendák és az előre gyártott alumínium, mind ezt a költségek csökkentése és a minimalista design kialakítása érdekében. A végeredmény pedig lenyűgöző lett.

A falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezteForrás: The American Institute of Architects