Azt hiszem, az utazáshoz meg kell érni. Teljesen másképp értékelsz egy utat tizenéves, huszonéves és harmincéves korodban. 

Sokan nem is gondolják, hogy egy utazás mennyit hozzátehet az ember fejlődéséhez. Nem csak szimplán élményeket gyűjtesz, ha elhagyod a komfortzónád. 

Az utazáshoz meg kell érni, hiszen teljesen másképp értékelsz egy utat tizenéves, huszonéves és harmincéves korodbanForrás: Thinkstock

Hagyd magad mögött a gondokat 

Valahogy könnyebb magunk mögött hagyni a megoldandó helyzeteket, ha nem kell mindennap abban a közegben lennünk, ami a problémákra emlékeztet. Más útvonalak, más épületek, más illatok vesznek körül külföldön, amik segíthetnek elfeledtetni a gondokat, így pedig egy kicsit fellélegezhetünk.

Éppen ezért ha elutazunk valahová, akkor csak is úgy érdemes, ha a feladatokat nem visszük magunkkal. Hiszen szenvedni itthon is lehet, ezért nem éri meg pénzt költeni. 

Feszegesd a határaidat 

Nekem például elég béna határaim vannak. Nem szeretem az ismeretlen helyeket, feszengek a szokatlan dolgoktól, de még egy sosem kóstolt ételre vagy italra is hadonászva mondok nemet. Mert a bizonytalanságot nem tűröm el magam körül, nem szívesen lépek ki a komfortzónámból.

,,A bizonytalanságot nem tűröm el magam körül, nem szívesen lépek ki a komfortzónámból"Forrás: Thinkstock

Lássuk be, ennél azért sokkal rugalmasabban is hozzá lehetne állni az élethez, és egy hosszabb utazás segíthet abban, hogy kijjebb tolhassam a határaimat. Olyan helyzetek elé állíthat, amelyeket magamtól soha nem vállalnék be, így pedig kénytelen leszek farkasszemet nézni önmagammal. 

Nyiss a többi ember felé 

Személy szerint ezt a problémát nem ismerem, de sokan vannak, akik nem mernek barátkozni, nem tudnak feloldódni egy idegen közegben. Egy utazás azért segíthet ilyen problémák kezelésében is, mert a közkedvelt turisztikai látványosságok körül többnyire mindenki idegen a másiknak. Így pedig egyszerűbb kapcsolatokat kialakítani, mint úgy, ha te vagy az egyedüli idegen egy társaságban. 

Külföldön bármikor megtörénhet, hogy tőled kérnek segítséget, vagy esetleg te fordulsz valakihez egy kérdéssel. És egy olyan helyzetben, ami mindenki számára idegen, talán könnyebb feloldódni. 

Tanulj meg tájékozódni Hát én aztán egyáltalán nem tudok. Így egyértelműen fejlesztésre szorulok. Bárhol képes vagyok eltévedni, és ha létrejött a „fogalmam sincs hol vagyok" állapot, akkor utána még be is pánikolok. Nem tudom hányan ismerik még ezt az érzést, de remélhetőleg nem én vagyok az egyetlen. 

,,Bárhol képes vagyok eltévedni, és ha létrejött a „fogalmam sincs hol vagyok" állapot, akkor utána még be is pánikolok"Forrás: Thinkstock

Az pedig egyértelmű, hogy egy utazás során még a modern technika világában is kell lenni az emberben némi tájékozódási képességnek. Így hát ha elutazom, akkor ez a nem létező készségem is javulni fog. 

Ismerkedj önmagaddal 

Ez így elsőre nagyon spiriguru dumának hangzik, de ettől még szerintem igaz. Ugyanis minden olyan szituáció, ami eltér attól amit megszoktál, új oldaladat csalogatja elő. Ez pedig számodra is ismeretlen terület, melynek köszönhetően többet tudhatsz meg saját magadról is.

Egy idegen helyen pedig számos nem várt, vagy ismeretlen esemény történhet, ahol szükséged lehet azokra a rejtett értékeidre, amelyekről még nem is feltétlen tudsz, mégis léteznek.